[tutorial] RPiZeroW + odczyt z LYWSD03MMC przez BLE + Supla-Device

myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

LukiSpajder wrote: Sun Apr 02, 2023 10:59 am Zamówiona we wtorek powinna być 😁 . Się będzie chłodził 😁. Jak by się udało osiągnięć taka temperature jak u Ciebie to zeszło by 10 stopni.
Jak coś ja użyłem tych mniejszych termopadow w zestawie miałem 2 duże i 2 mniejsze, te mniejsze miały większą grubość . Wg mnie lepiej się stykają między obudowa a CPU. U mnie ten spadła o ponad 10 stopni :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
martinok

Widziałem tam sekcje MQTT. Czy może ktoś podpowiedzieć co dokładnie tam wpisać żeby wysyłać bezpośrednio do HA żeby mieć dodatkowo lokalnie? Jak wpisałem tylko adres, nazwę użytkownika i hasło to niestety nie działa.
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

martinok wrote: Wed Apr 05, 2023 6:47 am Widziałem tam sekcje MQTT. Czy może ktoś podpowiedzieć co dokładnie tam wpisać żeby wysyłać bezpośrednio do HA żeby mieć dodatkowo lokalnie? Jak wpisałem tylko adres, nazwę użytkownika i hasło to niestety nie działa.
MQTT na supla-device nie jest jeszcze zaimplementowane.
Jedynie na esp-idf dla ESP32 i na RTOS SDK dla ESP8266 jest wsparcie dla MQTT.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
martinok

klew wrote: Wed Apr 05, 2023 8:08 am
martinok wrote: Wed Apr 05, 2023 6:47 am Widziałem tam sekcje MQTT. Czy może ktoś podpowiedzieć co dokładnie tam wpisać żeby wysyłać bezpośrednio do HA żeby mieć dodatkowo lokalnie? Jak wpisałem tylko adres, nazwę użytkownika i hasło to niestety nie działa.
MQTT na supla-device nie jest jeszcze zaimplementowane.
Jedynie na esp-idf dla ESP32 i na RTOS SDK dla ESP8266 jest wsparcie dla MQTT.
czyli jak w SD nie ma MQTT to to nie zadziała?
https://github.com/JsBergbau/MiTemperat ... tt-support
klew

martinok wrote: Wed Apr 05, 2023 8:51 am czyli jak w SD nie ma MQTT to to nie zadziała?
supla-device nie połączy się z brokerem MQTT.
Natomiast może odczytywać dane z plików, albo pobierać rezulat wykonywanych komend linuxowych.
Także jeśli będziesz miał coś, co w tle będzie odpytywać MQTT i zapisywać stan do pliku, to tak możesz się zintegrować.
Ewentualnie jeśli jest jakaś komenda do odczytania wartości z brokera, to też tego możesz użyć.
martinok

klew wrote: Wed Apr 05, 2023 9:06 am
martinok wrote: Wed Apr 05, 2023 8:51 am czyli jak w SD nie ma MQTT to to nie zadziała?
Natomiast może odczytywać dane z plików, albo pobierać rezulat wykonywanych komend linuxowych.
Także jeśli będziesz miał coś, co w tle będzie odpytywać MQTT i zapisywać stan do pliku, to tak możesz się zintegrować.
Ewentualnie jeśli jest jakaś komenda do odczytania wartości z brokera, to też tego możesz użyć.
To zapytam inaczej czy supla-device odczytuje dane z termometrów czy "MiTemperature2"?
Czy można jednocześnie wysłać te odczyty do Supli i do HA?
klew

martinok wrote: Wed Apr 05, 2023 8:32 pm
klew wrote: Wed Apr 05, 2023 9:06 am
To zapytam inaczej czy supla-device odczytuje dane z termometrów czy "MiTemperature2"?
Czy można jednocześnie wysłać te odczyty do Supli i do HA?
Nie mam tych termometrów, ale wydaje mi się, że cały ten wątek na forum jest właśnie o odczycie tych termometrów do Supli.

Aby to dalej do HA wysłać, to pewnie masz przynajmniej dwie opcje:
1. Przez integrację MQTT z poziomu serwerów Supli (najprościej, ale leci to przez serwer Supli)
2. Przeczytać dokładnie ten wątek (szczególnie pierwszy post) oraz dokumentację MiTemperature2 i zorientować się jak to jest zrobione, a następnie spradzić, czy gdzieś na poziomie odczytu danych z MiTemperature2 można te dane wysłać nie tylko do supla-device, ale też do MQTT/HA bez pośrednictwa supla-device.
PuteR

Mam mały problem. Chciałem dziś dodać kolejny czujnik. Zmieniłem oprogramowanie, dodałem odpowiedni wpis w pliku sudo nano /etc/supla-device.yaml i na koniec zrobiłem restart supla-device. No i tutaj jedyne co się stało wszystkie czujniki się rozłączyły. Spróbowałem zrestartować RPI Zero. No i ku mojemu zaskoczeniu coś musiało się wysypać :( RPI jest widoczne w sieci ale nie mogę połączyć się po SSH. Przy podłączonym monitorze startuje niby normalnie, kolejne etapy przechodzą prawidłowo, aż nagle ekran gaśnie i nic nie można zrobić. Monitor przełącza się na drugie podłączone wejście. Czy można coś z tym zrobić czy pozostaje konfiguracja od nowa??

Załączam ostatni widoczny ekran podczas uruchamiania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Hmm.... dziwnie się zachowuje ten system. Wygląda to albo na jakiś problem przy wczytywaniu samego OS, albo z odczytem plików z karty.
Masz jakiś backup pliku konfiguracyjnego SD? Może spróbuj podpiąć tą kartę pod inny system i sprawdzić czy masz dostęp do plików.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
PuteR

lesny8 wrote: Sun Jul 02, 2023 4:29 pm Hmm.... dziwnie się zachowuje ten system. Wygląda to albo na jakiś problem przy wczytywaniu samego OS, albo z odczytem plików z karty.
Masz jakiś backup pliku konfiguracyjnego SD? Może spróbuj podpiąć tą kartę pod inny system i sprawdzić czy masz dostęp do plików.
Na windows nie mam podglądu do żadnych plików z tej karty. Jak podłączam pod Mac OS to widzę partycję boot tylko.

Return to “FAQ / Jak to zrobić”