Wsparcie dla Termostatu

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

walimar wrote: Mon Jan 15, 2024 8:26 am A widzisz, to zależy do czego chcesz wykorzystać termostat. Ja robię go aby sterować pompą ogrzewania podłogowego. Z założenie ma ona pracować w trybie chłodzenia czyli włączyć się w zadanej temp. czyli np. 30*C. Wyłącza się natomiast w tem. niższej od 30* czyli np. 20*C (np.ustawienie 25*C, histereza 10). Z tego wynika, że po włączeniu termostat nie ma górnego ograniczenia temperatury w jakiej może pracować pompa i termostat nie wyłączy układu nawet gdy temperatura wody w podłogówce osiągnie 60*C i więcej. A to już jest zabójcze dla podłogówki. I tu właśnie kłania się "ochrona przed przegrzaniem". Załatwiła by sprawę gdybym ustawił ją na 50*C i termostat by wyłączył pompę.
Jak masz podłogówkę, to ustaw piec, aby nie dawał takich temperatur ;P
Są też zawory termostatycze, które powinny móc zabezpieczyć przed puszczaniem np >35 stopni na podłogówkę.
Możesz też użyć termometru pomocniczego (aux) w termostacie. Zamontuj go, aby mierzył temperaturę podłogówki (zasilanie, powrót...?) i ustaw sobie "Maksymalna temperatura dodatkowa" np na 35. Wtedy termostat się wyłączy, gdy ta temperatura będzie powyżej 35 stopni.

walimar wrote: Mon Jan 15, 2024 8:26 am Tak przejęzyczenie chodziło mi o "zewnętrzny czujnik wyłączający termostat".
A nie można robić tak, żeby zamiast z kontaktrona, zczytywał dane z Ds-a.
We własnym sofcie możesz zrobić co tylko zechcesz. W GG może być trudniej. Nie korzystam, więc nie wiem jakie tam są opcje, ale chyba można dodać wirtualny sensor binarny i sterować nim przez warunkowanie z termometru? Jeśli tak, to dałoby radę coś takiego tam ustawić.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

Dodam jeszcze, że z definicji "temrostat chłodzący" potrafi wyłącznie chłodzić lub być wyłączony. Dość nielogicznym jest wyłączanie chłodzenia, jako forma zabezpieczenia przed przegrzaniem ;)
walimar

Pietras81 wrote: Mon Jan 15, 2024 8:06 am
walimar wrote: Mon Jan 15, 2024 12:48 am Dwa pytania:
1. Czy jest możliwość na jednym Wemosie D1 Mini zbudować dwa termostaty aby jeden działał w trybie grzanie a drugi chłodzenia + OLED ?
2. Czy w swoich termostatach stosujecie bezpieczniki np:bezpiecznik topikowy zwłoczny a jeżeli tak t w którym miejscu go montujecie ?.
:?: :?: :?:
Ja proponuje użyć ESP32 chociaż s2 mini - gabarytowo jak wemos d1 mini a możliwości dużo większe.
No ok. Pytanie czy jest taki soft ESP32, który by ogarnął temat. Ja sam go nie napiszę. Jestem w tym całkiem zielony. No może zmienić coś w paru liniach komend ale i to wskazaniu bardzo łopatologicznym.
Post wyżej opisywałem mój problem z zabezpieczeniem podłogówki. No właśnie drugi termostat pracujący równolegle w trybie grzanie, by załatwił sprawę.
No to chyba prościej zrobić to na 2 Wemosach.
Tylko tu następne pytanie czy da się wtedy ogarnąć temat na jednym wyświetlaczu czy muszą być dwa.

A tak poza tematem. Jako znawcy tematu (tutaj moje podziękowania) rozważaliście możliwość zrobienia takiego termostatu bez histerezy. Włącz się przy jednej zadanej temperaturze w wyłącza przy drugiej, w zależności o trybu - chłodzenie/grzanie. Miałem w rękach taki termostat i bardzo fajnie (prosto) się go obsługuje. nie trzeba kombinować z przeliczaniem wartości histerezy, chociaż to też nie jest specjalnie skomplikowane.
Dzięki za zainteresowanie.
walimar

klew wrote: Mon Jan 15, 2024 8:34 am

Jak masz podłogówkę, to ustaw piec, aby nie dawał takich temperatur ;P

Są też zawory termostatycze, które powinny móc zabezpieczyć przed puszczaniem np >35 stopni na podłogówkę

Możesz też użyć termometru pomocniczego (aux) w termostacie. Zamontuj go, aby mierzył temperaturę podłogówki (zasilanie, powrót...?) i ustaw sobie "Maksymalna temperatura dodatkowa" np na 35. Wtedy termostat się wyłączy, gdy ta temperatura będzie powyżej 35 stopni.

We własnym sofcie możesz zrobić co tylko zechcesz. W GG może być trudniej. Nie korzystam, więc nie wiem jakie tam są opcje, ale chyba można dodać wirtualny sensor binarny i sterować nim przez warunkowanie z termometru? Jeśli tak, to dałoby radę coś takiego tam ustawić.
Ja mam ogrzewanie mieszane (grzejniki + podłogówka) i ograniczenie na piecu odpada.

Mam zawory termostatyczne, ale nie są ona 100% rozwiązaniem problemu.

To (aux) to jakaś opcja w tym termostacie czy oddzielny temat. Coś może więcej poproszę.

No to muszę się doszkolić co to jest sensor binarny i jak działa warunkowanie.
walimar

klew wrote: Mon Jan 15, 2024 8:35 am Dodam jeszcze, że z definicji "temrostat chłodzący" potrafi wyłącznie chłodzić lub być wyłączony. Dość nielogicznym jest wyłączanie chłodzenia, jako forma zabezpieczenia przed przegrzaniem ;)
No pewnie masz rację, ale jak wszędzie są wyjątki. I to jest jeden pewnie z wielu. I pewnie jest dużo osób, które mają takie ogrzewanie (mieszane) i boryka się z takim problemem w większym lub mniejszym stopniu.

Wychodzi na to, że łatwiej i taniej jest zrobić dwa termostaty na chłodzenie i grzanie.
klew

walimar wrote: Mon Jan 15, 2024 8:59 am To (aux) to jakaś opcja w tym termostacie czy oddzielny temat. Coś może więcej poproszę.
Musisz mieć dodatkowy termometr na tym urządzeniu i wystarczy, że przypiszesz go do kanału termostatu jako "pomicniczy termoemtr". Jeśli masz kanał termometru, to resztę w Cloud ustawisz.
krycha88
Been thanked: 5 times

walimar wrote: Mon Jan 15, 2024 8:59 am Ja mam ogrzewanie mieszane (grzejniki + podłogówka) i ograniczenie na piecu odpada.

Mam zawory termostatyczne, ale nie są ona 100% rozwiązaniem problemu.

To (aux) to jakaś opcja w tym termostacie czy oddzielny temat. Coś może więcej poproszę.

No to muszę się doszkolić co to jest sensor binarny i jak działa warunkowanie.
Mam również instalację mieszaną. Więc na powrocie podłogówek mam zamontowane zawory RTL które spełniają swoje zadanie bez angażowania ESP :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
walimar

krycha88 wrote: Mon Jan 15, 2024 9:14 am
Mam również instalację mieszaną. Więc na powrocie podłogówek mam zamontowane zawory RTL które spełniają swoje zadanie bez angażowania ESP :)
I to może być strzał w 10. Chyba za bardzo zafascynowałem się tą elektroniką, że nie zauważyłem oczywistego rozwiązania. Ja potrzebuję jeden na wyjściu z rozdzielacza.
Dzięki. 👍👍👍
walimar

No to następne pytanie. Czy powinien być w tym układzie dany jakiś bezpiecznik np. topikowy zwłoczny. Jeżeli tak to gdzie, pomiędzy włącznikiem a przetwornicą zasilania czy może na wyjściu za przekaźnikiem i o jakim prądzie zastosować bezpiecznik. 🤔🤔🤔
Na razie wyszło mi takie cudeńko.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Witam, w najnowszej wersji nie działa mi przycisk M/P , jak u was?

Return to “GUI Generic”