Jak masz podłogówkę, to ustaw piec, aby nie dawał takich temperatur ;Pwalimar wrote: Mon Jan 15, 2024 8:26 am A widzisz, to zależy do czego chcesz wykorzystać termostat. Ja robię go aby sterować pompą ogrzewania podłogowego. Z założenie ma ona pracować w trybie chłodzenia czyli włączyć się w zadanej temp. czyli np. 30*C. Wyłącza się natomiast w tem. niższej od 30* czyli np. 20*C (np.ustawienie 25*C, histereza 10). Z tego wynika, że po włączeniu termostat nie ma górnego ograniczenia temperatury w jakiej może pracować pompa i termostat nie wyłączy układu nawet gdy temperatura wody w podłogówce osiągnie 60*C i więcej. A to już jest zabójcze dla podłogówki. I tu właśnie kłania się "ochrona przed przegrzaniem". Załatwiła by sprawę gdybym ustawił ją na 50*C i termostat by wyłączył pompę.
Są też zawory termostatycze, które powinny móc zabezpieczyć przed puszczaniem np >35 stopni na podłogówkę.
Możesz też użyć termometru pomocniczego (aux) w termostacie. Zamontuj go, aby mierzył temperaturę podłogówki (zasilanie, powrót...?) i ustaw sobie "Maksymalna temperatura dodatkowa" np na 35. Wtedy termostat się wyłączy, gdy ta temperatura będzie powyżej 35 stopni.
We własnym sofcie możesz zrobić co tylko zechcesz. W GG może być trudniej. Nie korzystam, więc nie wiem jakie tam są opcje, ale chyba można dodać wirtualny sensor binarny i sterować nim przez warunkowanie z termometru? Jeśli tak, to dałoby radę coś takiego tam ustawić.walimar wrote: Mon Jan 15, 2024 8:26 am Tak przejęzyczenie chodziło mi o "zewnętrzny czujnik wyłączający termostat".
A nie można robić tak, żeby zamiast z kontaktrona, zczytywał dane z Ds-a.