Witam,
proszę o pomoc w ustaleniu optymalnego rozwiązania w kwestii sterowania roletami zewnętrznymi z napędem aluprof za pomocą wifi poprzez SUPLA.
Stan obecny:
- w domu mam 14 rolet z napędami aluprof
- rolety są sterowane dwojako:
- włącznikami dzwonkowymi, przewodowo
- radiowo z wykorzystaniem 15-kanałowego pilota aluprof DC313; rolety pogrupowane tak, że mam możliwość zamknięcia
wszystkich za pomocą jednego przycisku na pilocie; pilot pracuje na częstotliwości 433 MHz
Stan docelowy:
- szukam sterownika WIFI, który mógłbym dokupić tak, aby za pomocą wifi można było zasterować sygnał radiowy do rolet (wiem, że można kupić sterowniki do każdej rolet osobno - do puszki z włącznikami dzwonkowymi - ale chcę uniknąć zakupu 13 osobnych sterowników
- sterownik z możliwością współpracy z oprogramowaniem SUPLA
Sterowanie roletami aluprof przez WIFI (SUPLA)
-
W dziale GUI Generic jest wątek o jakiejś bramce RF - poszukaj tam.
Natomiast ogólnie to nie będzie zbyt dobrze działać z Suplą. Aby rolety dobrze działały w Supli, to Supla musi znać pozycję rolet, więc musi sterować silnikiem.
U Ciebie rolety są sterowane radiowo, więc sterownik Supli nie będzie miał pojęcia w jakim stanie jest roleta. Jedyne co będzie się dało zrobić to wysyłać polecenia, aby się zamykało/otwierało/zatrzymało (o odbiornik RF który masz ma osobne kody na zatrzymanie ruchu rolety).
Natomiast ogólnie to nie będzie zbyt dobrze działać z Suplą. Aby rolety dobrze działały w Supli, to Supla musi znać pozycję rolet, więc musi sterować silnikiem.
U Ciebie rolety są sterowane radiowo, więc sterownik Supli nie będzie miał pojęcia w jakim stanie jest roleta. Jedyne co będzie się dało zrobić to wysyłać polecenia, aby się zamykało/otwierało/zatrzymało (o odbiornik RF który masz ma osobne kody na zatrzymanie ruchu rolety).
-
Dołączę do pytania.
A takie urządzenie jak exalus tr7 na jakiej zasadzie działa tam sterowanie bezprzewodowo roletami portos na 433MHz ??
Mam rolety ze sterowaniem bezprzewodowym portos pilotem px 15.
Pozdrawiam
A takie urządzenie jak exalus tr7 na jakiej zasadzie działa tam sterowanie bezprzewodowo roletami portos na 433MHz ??
Mam rolety ze sterowaniem bezprzewodowym portos pilotem px 15.
Pozdrawiam
-
wracam do tematu silników sterowanych impulsem 230V jak np. exalus SSR-BIDI
W zasadzie gdyby nie używać pilotów tylko sterować nimi za pomocą modułu to potrzeba tak ustawić soft w SRW-01 żeby zamiast trzymac napięcie na zacisku x sekund dawał impuls, nastepnie odliczał te x sekund i dawał drugi impuls.
wówczas znałby położenie rolety.
Czy jest szansa na taką funkcjonalność w przyszłości w module SRW-01.
Ja wiem ze to może być zupełnie niezgodne z interesem Zamela który ma dedykowaną bramkę TR7... no ale to na przypadki gdy klient nie ma specjalnie wyboru, dostaje takie silniki od developera...a jednak chce suplę w domu
w końcu supla też będzie na modułach Zamela 
W zasadzie gdyby nie używać pilotów tylko sterować nimi za pomocą modułu to potrzeba tak ustawić soft w SRW-01 żeby zamiast trzymac napięcie na zacisku x sekund dawał impuls, nastepnie odliczał te x sekund i dawał drugi impuls.
Ja wiem ze to może być zupełnie niezgodne z interesem Zamela który ma dedykowaną bramkę TR7... no ale to na przypadki gdy klient nie ma specjalnie wyboru, dostaje takie silniki od developera...a jednak chce suplę w domu

11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
-
Niestety tego nie da się dobrze ogarnąć po stronei Supli. Tzn. nigdy nie wiemy czy roletą nie będziesz sterował w jakiś inny sposób (np. pilotem radiowym). Także pozycja rolet jest po prostu nieznana.flowerek wrote: Tue Jan 07, 2025 9:35 am wracam do tematu silników sterowanych impulsem 230V jak np. exalus SSR-BIDI
Ja wiem ze to może być zupełnie niezgodne z interesem Zamela który ma dedykowaną bramkę TR7... no ale to na przypadki gdy klient nie ma specjalnie wyboru, dostaje takie silniki od developera...a jednak chce suplę w domuw końcu supla też będzie na modułach Zamela
![]()
Nadal możes tu podłączyć SRW (albo inne dowolne urządzenie sterujące roletami) i urzywać go bez kalibracji, albo ustawić np. 1s czas pełnego otwarcia/zamknięcia. Wtedy będziesz mógł używać harmonogramów, do otwierania/zamykania, a także sterować z apki.
Polecenie "stop" nie będzie działać, ale w zasadzie przyciskami góra/dół będziesz mógł stopować ruch (zakładam, że impuls na wejściu rolety w ruchu, spowoduje jej zatrzymanie).
-
dzięki za pomysł, faktycznie jednym puknięciem w przycisk uruchomię ruch rolety a kolejnym ją zatrzymam.
przy ustawieniu całkowitego zamknięcia/otwarcia na 1s będzie jechała do końca aż ją zatrzyma krańcówka.
rozumiem, że nigdy nie mamy pewności że klient nie użyje pilota....ale zakładając ze jest świadomy i nie będzie używał
to chyba to co napisałem by działało...
po prostu myślę o tym żeby moduł SUPLA był na tyle uniwersalny, żeby ogarniał (z pewnymi zastrzeżeniami) tego typu silniki.
przy ustawieniu całkowitego zamknięcia/otwarcia na 1s będzie jechała do końca aż ją zatrzyma krańcówka.
rozumiem, że nigdy nie mamy pewności że klient nie użyje pilota....ale zakładając ze jest świadomy i nie będzie używał

po prostu myślę o tym żeby moduł SUPLA był na tyle uniwersalny, żeby ogarniał (z pewnymi zastrzeżeniami) tego typu silniki.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
-
Do SRW takiego czegoś nie planujemy.flowerek wrote: Tue Jan 07, 2025 10:19 am dzięki za pomysł, faktycznie jednym puknięciem w przycisk uruchomię ruch rolety a kolejnym ją zatrzymam.
rozumiem, że nigdy nie mamy pewności że klient nie użyje pilota....ale zakładając ze jest świadomy i nie będzie używałto chyba to co napisałem by działało...
Masz dwie opcje:
1. Własny sterownik z własnym softem (biblioteka supla-device ma wsarcie do tego typu wyjść na roletach)
2. Możesz sobie dorobić "urządzenie", które będzie generowało np. 0,5 s sygnał na każdą zmianę stanu wyjścia.
-
A najlepiej dogadać się z firmą montującą rolety na wymianę silników na tradycyjne z mechanicznymi krańcówkami.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Robert o tym samym pomyślałem...ale to przy developerce trudny temat... (w zasadzie oznacza zakup nowych silników i koszty...)
po prostu trafił mi się już kolejny przypadek (chyba 3 w roku) gdzie są zamontowane tego typu rolety a klient chce smarthome.
ale oczywiście wszystko ma być w 1 aplikacji... no i do niedawna brakowało mi w SUPLi tylko termostatów (teraz mamy hurra !!!) to teraz brakuje sterownika do tych dziwnych silników.
oczywiście producenci mają do tych silników swoje bramki i najczęściej do nich inne elementy smart ale opinie nie zachęcają zeby się za to brać
nawet ten przypadek EXALUS-a gdzie bramka jest ZAMEL-a nie zachęca, Apka w sklepie Play ma ocenę 2.3 i lawinę żali użytkowników.
Więc co zaproponować takiemu klientowi? pomyślałem, że świadomie mógłby wybrać system SUPLA z zastrzeżeniem ze nie może używać pilota do sterowania roletami...
taka jest moja intencja wywołania tego tematu.
po prostu trafił mi się już kolejny przypadek (chyba 3 w roku) gdzie są zamontowane tego typu rolety a klient chce smarthome.
ale oczywiście wszystko ma być w 1 aplikacji... no i do niedawna brakowało mi w SUPLi tylko termostatów (teraz mamy hurra !!!) to teraz brakuje sterownika do tych dziwnych silników.
oczywiście producenci mają do tych silników swoje bramki i najczęściej do nich inne elementy smart ale opinie nie zachęcają zeby się za to brać
nawet ten przypadek EXALUS-a gdzie bramka jest ZAMEL-a nie zachęca, Apka w sklepie Play ma ocenę 2.3 i lawinę żali użytkowników.
Więc co zaproponować takiemu klientowi? pomyślałem, że świadomie mógłby wybrać system SUPLA z zastrzeżeniem ze nie może używać pilota do sterowania roletami...
taka jest moja intencja wywołania tego tematu.
-
Pytanie, czy próbowałeś pogadać z firmą montującą rolety. Ja nie montuję smarthome, ale kolega kupił segment w szeregówce z zamontowanymi roletami z pilotem (nie pamiętam modelu). Zadzwonił do mnie, że chciałby Suplę, poleciłem mu właśnie kontakt z firmą montującą te rolety i się bez problemu dogadali. Z tego co pamiętam płacił coś około 30PLN za roletę za robociznę. Napędy z pilotem zabrali, a wstawili zwykłe.flowerek wrote: Tue Jan 07, 2025 11:38 am Robert o tym samym pomyślałem...ale to przy developerce trudny temat... (w zasadzie oznacza zakup nowych silników i koszty...)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak