Dzień dobry,
Od listopada posiadam MEW-01 wpięty odrazu za licznikiem przed WLZ.
Dostałem rozliczenie z PGE, mam pytanie o dokładność?
Według wskazań MEW-01 do sieci w grudniu oddałem 14kWh, a według PGE oddałem 7kWh, energia pobrana według MEW-01 to 555kWh, a według PGE 560kWh.
Czy takie różnice kilu kWh są akceptowalne czy coś mam źle podłączone?
Wskazania MEW-01
-
maxdax
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Energię oddaną sprawdzasz wg bilansu wektorowego?
Wiesz jak PGE bilansuje: wektorowo czy "arytmetycznie"?
Niezależnie od rodzaju bilansowania, różnica między energią oddaną a pobraną wg wskazań liczników powinna być podobna.
Jak sprawdzasz te dane? Na podstawie faktury, czy porównujesz bezpośrednio wskazania liczników?
Jeśli na podstawie faktury, to PGE może odczyt robić w różnym momencie. Czasami liczniki też nie dają poprawnych odczytów i sprzedawca energii robi jakieś "estymaty".
Najlepiej jakbyś sobie zapisał np. dzisiaj w tym samym momencie wskazania obu liczników i za kilka/kilkanaście dni je porównał.
Wiesz jak PGE bilansuje: wektorowo czy "arytmetycznie"?
Niezależnie od rodzaju bilansowania, różnica między energią oddaną a pobraną wg wskazań liczników powinna być podobna.
Jak sprawdzasz te dane? Na podstawie faktury, czy porównujesz bezpośrednio wskazania liczników?
Jeśli na podstawie faktury, to PGE może odczyt robić w różnym momencie. Czasami liczniki też nie dają poprawnych odczytów i sprzedawca energii robi jakieś "estymaty".
Najlepiej jakbyś sobie zapisał np. dzisiaj w tym samym momencie wskazania obu liczników i za kilka/kilkanaście dni je porównał.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
maxdax
Dziękuje za informację.
PGE bilansuje wektorowo, porównanie zrobiłem według faktury i odczytów MEW.
Bilans Wektorowy w grudniu 541,20 kWh.
Zorbie porównanie wskazań fizycznych z paru dni.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Na MEW też sprwadzasz bilans wektorowy (z tego co pamiętam jest dostępny w zakładce licznika "1+2+3"). Domyślnie pokazywany jest bilans arytmetyczny.maxdax wrote: Thu Jan 27, 2022 9:07 am Dziękuje za informację.
Różnica między energią pobraną a oddaną powinna być taka sama - niezależnie od metody bilansowania. Natomiast podaj wartości energii oddanej i pobranej wg bilansu wektorowego (obie osobno)
U Ciebie wg wskazań MEW ta różnica wynosiła 541 kWh, a wg faktury 553 kWh - czyli 12 kWh różnicy.
Średnie dobowe zużycie u Ciebie jest na poziomie 18 kWh, więc te 12 kWh może w dużej części wynikać np. z godziny odczytu.
Czy PGE udostępnia dane z liczników online? Jeśli tak, to możesz tam też porównać dane za miesiąc.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
maxdax
Bilans międzyfazowy wektowory
energia pobrana 1687,87746 kWh
czynna zwrócona 79,81072 kWh
To są chyba stany od podłączenia licznika. Poszczególny miesiąc jestem w stanie wyciągnąć? np grudzień?
energia pobrana 1687,87746 kWh
czynna zwrócona 79,81072 kWh
To są chyba stany od podłączenia licznika. Poszczególny miesiąc jestem w stanie wyciągnąć? np grudzień?
-
maxdax
Sprawdziłem podłączenie - jest OKpzygmunt wrote: Thu Jan 27, 2022 9:46 am Upewnij się czy licznik jest poprawnie podłączony.
viewtopic.php?f=23&t=8692