Przekaźniki, przyciski, krańcówki w GUI Generic ale trochę nietypowo

krawiec

Widziałem, że w GUI Generic jest warunkowanie przekaźnika. Czy da się tam używać operacji logicznych na podstawie np. krańcówek?
Chodzi mi o to aby przy konkretnym układzie krańcówek było możliwe uruchomienie przekaźnika. Konkretnie mam 3 krańcówki (A,B,C) i przycisk. Potrzebuje zrobić następujący warunek dla krańcówek (A or B) and C i tylko przy takim warunku powinno być możliwe uruchomienie przekaźnika.
Drugie pytanie to czy jedno wejście np. krańcówki może sterować wieloma przekaźnikami.

Zabawki dopiero jadą od chińczyka wiec nie mam jak sprawdzić na żywym organizmie.
Oczywiście zawsze pozostaje dołożenie bramek i zrobienie tego warunku sprzętowo.

Krawiec
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

W bibliotece nie ma jeszcze wsparcia dla operacji logicznych na warunkach. Jest w planach aby dodać (https://github.com/klew/supla-arduino/issues/46), ale to raczej nie będzie szybko zrobione.

Jedna krańcówka może sterować wieloma elementami (przynajmniej z poziomu biblioteki - nie wiem jak to wygląda od storny konfiguracji w GG).

W miarę prosto można sobie taki konkretny warunek samemu zakodować. Ewentualnie mogę pomóc w zrobieniu takiej klasy, ale nie podejmę się podpięcia tego pod GG.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krawiec

Dzięki za odpowiedź. Chyba łatwiej będzie ogarnąć to sprzętowo na dwóch scalakach, albo może przez skrypty Fracza...
Przyjadą bebechy od Chińczyka to trzeba będzie zobaczyć co da się osiągnąć.

A potrzebuje sterować pompą, ale załączenie ma być możliwe tylko wtedy kiedy jest woda w przynajmniej jednym zbiorniku (mam dwa) i odbiory są przełączone na zasilanie z pompy. Pompa oczywiście powinna się wyłączyć jak braknie wody.
W zbiornikach są pływaki które będą sterować przekaźnikiem przełączającym zawór od danego zbiornika - czyli standardowe sterowanie przekaźnikiem. Trzeci zawór przełącza zasilanie z pompy albo z wodociągu ale przełączanie działa też na zasadzie on/off .
Samą pompę chce włączać albo z aplikacji albo fizycznie przyciskiem chwilowym i to bym chciał aby zadziałało tylko w przypadku spełnienia konkretnych warunków.
Do tego sygnalizacja stanów na LEDach.
Powinno udać się całość ogarnąć na jednym ESP32 razem ze sterowaniem 4 zaworami od podlewania..

Krawiec
miko1282
Has thanked: 1 time

A jak wywarunkowac hc-sr04 tak aby włączał przekaźnik gdy w aplikacji pokaże się 7cm a wyłączał gdy pokaże się 10cm ?

Return to “Ogólna dyskusja”