Witam, zakupiłem licznik energii MEW-01 w celu monitorowania pracy pompy ciepła, ponieważ oprogramowanie pompy nie posiada takich funkcjonalności jak tworzenie wykresów poboru mocy na przestrzeni ostatniej godziny, dnia itp. Dodatkowo pompa taktuje tj. włącza się na parę minut i wyłącza i tak w kółko.
Sama instalacja licznika przebiegła bezproblemowo, jednak co mnie zdziwiło to wykres tworzony jest z 10-cio minutowych danych, mimo że na filtrze ustawiam MINUTY. Takie informacje niestety nic mi nie dają, bo w ciągu tych 10 minut pompa może zrobić 2 cykle wł/wył. Dane dostępne w witrynie w formacie csv również są z interwałem 10 minutowych.
Dodam, że przed zakupem kontaktowałem się z infolinią techniczną, opisałem do czego jest mi licznik potrzebny a Pan potwierdził, że podstawową jednostką czasu jest MINUTA i takie dane będę miał.
Jest jakiś sposób, żeby na "na żywo" lub z mniejszym interwałem monitorować moc czynną?
Dane z dokładnością do jednej minuty
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Nie ma sensu zapisywać stanu licznika częściej niż co 10 minut. Jednostka to „minuta”, a okres to „10 min”. Jeśli w czasie tych 10 min pompa załączy się nawet na sekundę i pobierze jakąś energię to będzie to ujęte w tym 10-cio minutowym okresie. Jeśli to Ci nie wystarcza to może opisz co chcesz uzyskać i w jakim celu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
.Neon.
No niestety całkowicie się z tym nie zgadzam. Przy obecnym sposobie prezentacji danych nie "widać" czy pompa (sprężarka) pracuje - pobiera co najmniej 500W, czy osiągnęła zadaną temperaturę i sprężarka się wyłączyła ale chodzi tylko pompa obiegowa i pobiera 50-100W czy np. jest w trybie czuwania i pokazuje poniżej 50W.
Prezentowane dane są "uśredniane" do 10 minut i na wykresie mam słupki w przedziale 0,06-0,12kWh
Gdyby dane były dokładniejsze np. do 1 minuty to jest większe prawdopodobieństwo, że w jednej minucie pobór byłby na poziomie 50W (czyli czuwanie), następne 2-3 minuty większy pobór (500-1500W), później kolejne 2-3 minuty znowu na poziomie 50W itd. Wykres byłby dokładniejszy i pokazywałby faktyczne "stany" pracy pompy.
Licznik w aplikacji mobilnej pokazuje co 5 sekund aktualną moc czynną. Obecnie musiałbym chyba nagrać sobie godzinkę ekranu i ręcznie wpisać do excela zmiany poboru prądu.
Licznik zakupiłem, aby monitorować pracę pompy poprzez zliczanie cykli mniejszego i większego poboru prądu i wykresy minutowe miały to pokazać. Producent nie daje żadnego narzędzia do monitorowania pracy pompy jak np. przy piecach na ekogroszek platforma e-coal. Pompa robi co chce i nie wiadomo od czego zależy. Zamiast pracować w cyklach np. 20 minutowych to "cyka" co 3-5 minut co pewnie nie jest dobre dla sprężarki.
Prezentowane dane są "uśredniane" do 10 minut i na wykresie mam słupki w przedziale 0,06-0,12kWh
Gdyby dane były dokładniejsze np. do 1 minuty to jest większe prawdopodobieństwo, że w jednej minucie pobór byłby na poziomie 50W (czyli czuwanie), następne 2-3 minuty większy pobór (500-1500W), później kolejne 2-3 minuty znowu na poziomie 50W itd. Wykres byłby dokładniejszy i pokazywałby faktyczne "stany" pracy pompy.
Licznik w aplikacji mobilnej pokazuje co 5 sekund aktualną moc czynną. Obecnie musiałbym chyba nagrać sobie godzinkę ekranu i ręcznie wpisać do excela zmiany poboru prądu.
Licznik zakupiłem, aby monitorować pracę pompy poprzez zliczanie cykli mniejszego i większego poboru prądu i wykresy minutowe miały to pokazać. Producent nie daje żadnego narzędzia do monitorowania pracy pompy jak np. przy piecach na ekogroszek platforma e-coal. Pompa robi co chce i nie wiadomo od czego zależy. Zamiast pracować w cyklach np. 20 minutowych to "cyka" co 3-5 minut co pewnie nie jest dobre dla sprężarki.
-
pzygmunt
Masz dwa rozwiązania.
1. Zainstalować influx-a z grafaną, lub Zabbix-a lub Home Assistant (ten ostatni nie wiem czy może osiągnąć minutową rozdzielczość).
Wtedy możesz gromadzić historię co kilka sekund.
2. Zwrócić licznik do sprzedawcy
Jeszcze w gwoli wyjaśnienia.
Supla to otwarty i bezpłatny projekt IoT rozwijany przez społeczność. MEW-01 to urządzenie sprzedawane przez jednego z partnerów projektu, który działa w oparciu o naszą infrastrukturę. Przy tak dużej ilości różnego rodzaju urządzeń pomiarowych nie mamy możliwości aby gromadzić dane częściej niż co 10 min ponieważ większa rozdzielczość oznaczałaby terabajty danych dziennie na co nie możemy sobie pozwolić. Niemniej jednak zakupione przez Ciebie urządzenie potrafi przesyłać dane co kilka sekund z wykorzystaniem MQTT co oznacza, że możesz uruchomić lokalnie serwer gromadząc dane z dużą rozdzielczością. Zauważ, że nie pobieramy opłat za przechowywanie Twoich danych. Dla porównania cennik Google Drive:
100 GB – 89,99 zł rocznie.
200 GB – 139,99 zł rocznie lub 13,99 zł miesięcznie.
2 TB – 469,99 zł rocznie lub 46,99 zł miesięcznie.
10 TB – 469,99 zł miesięcznie.
20 TB – 939,99 zł miesięcznie.
30 TB – 1399,99 zł miesięcznie.
1. Zainstalować influx-a z grafaną, lub Zabbix-a lub Home Assistant (ten ostatni nie wiem czy może osiągnąć minutową rozdzielczość).
Wtedy możesz gromadzić historię co kilka sekund.
2. Zwrócić licznik do sprzedawcy
Jeszcze w gwoli wyjaśnienia.
Supla to otwarty i bezpłatny projekt IoT rozwijany przez społeczność. MEW-01 to urządzenie sprzedawane przez jednego z partnerów projektu, który działa w oparciu o naszą infrastrukturę. Przy tak dużej ilości różnego rodzaju urządzeń pomiarowych nie mamy możliwości aby gromadzić dane częściej niż co 10 min ponieważ większa rozdzielczość oznaczałaby terabajty danych dziennie na co nie możemy sobie pozwolić. Niemniej jednak zakupione przez Ciebie urządzenie potrafi przesyłać dane co kilka sekund z wykorzystaniem MQTT co oznacza, że możesz uruchomić lokalnie serwer gromadząc dane z dużą rozdzielczością. Zauważ, że nie pobieramy opłat za przechowywanie Twoich danych. Dla porównania cennik Google Drive:
100 GB – 89,99 zł rocznie.
200 GB – 139,99 zł rocznie lub 13,99 zł miesięcznie.
2 TB – 469,99 zł rocznie lub 46,99 zł miesięcznie.
10 TB – 469,99 zł miesięcznie.
20 TB – 939,99 zł miesięcznie.
30 TB – 1399,99 zł miesięcznie.
-
.Neon.
Dziękuję za pomoc ale niestety nie poradzę sobie z postawieniem serwera na linuksie.
Będę musiał zwrócić urządzenie bo sam licznik kW mnie nie interesuje.
-
djack2017
- Been thanked: 1 time
Jeśli Cię to interesuje to mogę Ci postawić i skonfigurować zdalnie serwer Zabbix, z monitorowaniem MEW-01 co minutę albo i częściej. Musiałbyś tylko wykupić sobie jakiegoś VPS-a. Jest to koszt ok. 15 zł brutto miesięcznie. Płacisz min. za 1 miesiąc, więc jak stwierdzisz, że to nie spełnia Twoich oczekiwań, to po miesiącu kasujesz serwer i tyle..Neon. wrote: Sat Feb 05, 2022 5:59 pm Dziękuję za pomoc ale niestety nie poradzę sobie z postawieniem serwera na linuksie.
https://djack.com.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=54
-
qmis
Polecam tego pana testujemy z fotowoltaikądjack2017 wrote: Mon Feb 07, 2022 10:15 amJeśli Cię to interesuje to mogę Ci postawić i skonfigurować zdalnie serwer Zabbix, z monitorowaniem MEW-01 co minutę albo i częściej. Musiałbyś tylko wykupić sobie jakiegoś VPS-a. Jest to koszt ok. 15 zł brutto miesięcznie. Płacisz min. za 1 miesiąc, więc jak stwierdzisz, że to nie spełnia Twoich oczekiwań, to po miesiącu kasujesz serwer i tyle..Neon. wrote: Sat Feb 05, 2022 5:59 pm Dziękuję za pomoc ale niestety nie poradzę sobie z postawieniem serwera na linuksie.

-
.Neon.
Witam, jednak ciekawość nie dała mi spokoju więc spróbowałem swoich sił aby to wszystko skonfigurować.
Postawiłem na komputerze domowym VirtualBox i zaimportowałem gotowy obraz Zabbixa na RedHacie - (Zabbix 6.0, 6.0.0rc2, Feb 04, 2022,
Open virtualization format (.ovf)).
Dalej postępowałem zgodnie z instrukcją w linku viewtopic.php?f=46&t=9642 - czyli:
- ściągnąłem plik mew01gateway.zip
- przeedytowałem plik mew01.sh dodając ZABBIX_SERVER="192.168.0.100" oraz SUPLA_LINK="https://svr64.supla.org/direct/xxx/read?format=json"
- wgrałem te 2 pliki na serwer,
- ustawiłem harmonogram
W zabbixie wgrałem templatkę oraz dodałem hosta mew01
W efekcie niestety dane nie są przekazywane do zabbixa - w monitorowaniu - ostatnie dane dla mew01 brak danych.
Harmonogram na serwerze działa bo z kolei na serwerze SUPLA CLOUD w linkach bezpośrednich w oknie historia wykonań co minutę otrzymuję: Uniemożliwiono wykonanie akcji przy użyciu niedozwolonej metody HTTP GET
Próbowałem również z palca uruchomić polecenie CURL podane w LINKU:
curl -s -H "Content-Type: application/json" -H "Accept: application/json" -X PATCH -d '{"code":"KOD TWOJEGO LINKU","action":"read"}' https://svr64.supla.org/direct/xxx
tylko nie wiem co mam wpisać w pole KOD TWOJEGO LINKU. W wyniku otrzymuję odpowiedź "Przesłany kod weryfikacyjny jest niepoprawny."
W pliku mew01.sh nie muszę żadnego kodu wpisywać.
Trochę niestety robię to na zasadzie prób i błędów ale linux to dla mnie inna bajka.
Postawiłem na komputerze domowym VirtualBox i zaimportowałem gotowy obraz Zabbixa na RedHacie - (Zabbix 6.0, 6.0.0rc2, Feb 04, 2022,
Open virtualization format (.ovf)).
Dalej postępowałem zgodnie z instrukcją w linku viewtopic.php?f=46&t=9642 - czyli:
- ściągnąłem plik mew01gateway.zip
- przeedytowałem plik mew01.sh dodając ZABBIX_SERVER="192.168.0.100" oraz SUPLA_LINK="https://svr64.supla.org/direct/xxx/read?format=json"
- wgrałem te 2 pliki na serwer,
- ustawiłem harmonogram
W zabbixie wgrałem templatkę oraz dodałem hosta mew01
W efekcie niestety dane nie są przekazywane do zabbixa - w monitorowaniu - ostatnie dane dla mew01 brak danych.
Harmonogram na serwerze działa bo z kolei na serwerze SUPLA CLOUD w linkach bezpośrednich w oknie historia wykonań co minutę otrzymuję: Uniemożliwiono wykonanie akcji przy użyciu niedozwolonej metody HTTP GET
Próbowałem również z palca uruchomić polecenie CURL podane w LINKU:
curl -s -H "Content-Type: application/json" -H "Accept: application/json" -X PATCH -d '{"code":"KOD TWOJEGO LINKU","action":"read"}' https://svr64.supla.org/direct/xxx
tylko nie wiem co mam wpisać w pole KOD TWOJEGO LINKU. W wyniku otrzymuję odpowiedź "Przesłany kod weryfikacyjny jest niepoprawny."
W pliku mew01.sh nie muszę żadnego kodu wpisywać.
Trochę niestety robię to na zasadzie prób i błędów ale linux to dla mnie inna bajka.
-
pzygmunt
Rozwiązanie z użyciem api po http to nie jest dobry pomysł. Należy do tego użyć MQTT.
Zainstaluj HA
https://www.home-assistant.io/installation/
i zintegruj z użyciem następującej instrukcji:
https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... KQwb3/view
Jako kolejny krok możesz spróbować pominąć całkowicie serwery Supli.
Zainstaluj HA
https://www.home-assistant.io/installation/
i zintegruj z użyciem następującej instrukcji:
https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... KQwb3/view
Jako kolejny krok możesz spróbować pominąć całkowicie serwery Supli.