Hej,
Czy ktoś z was integrował suple MEW-01 za pomocą protokołu MQTT z sterownikami siemensa s7-1500?
Mam leżeć w pracy kilka supli i chciałbym je podpiąć do kilku urządzeń i przesyłać jakieś wartości do BMS-a który jest postawiony na S7-1500.
Działa to bezproblemowo? Ktoś natrafił na jakieś problemy?
Wykorzystanie MQTT do komunikacji z Siemens S7-1500
-
Witam,
a ja zapytam czy ktoś próbował podpinać S7-1200/1500 bezpośrednio do supli po MQTT aby wyświetlać stany/sterować PLC i odczytywać wartości w Supla lub jakąś inną drogą?
a ja zapytam czy ktoś próbował podpinać S7-1200/1500 bezpośrednio do supli po MQTT aby wyświetlać stany/sterować PLC i odczytywać wartości w Supla lub jakąś inną drogą?
-
Ogólnie Supla natywnie nie ma wsparcia do podłączania zewnętrznych urządzeń z MQTT do Supli. Oficjalne wspaercie jest tylko w drugą stronę - czyli Supla publikuje do MQTT (można też przez MQTT sterować).dudek1989 wrote: Mon Nov 18, 2024 12:54 pm Witam,
Natomiast możesz użyć sd4linux ( https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... ples/linux ) i podpiąć urządzenia z MQTT do Supli.
-
Dzięki za odpowiedź,klew wrote: Mon Nov 18, 2024 1:12 pmOgólnie Supla natywnie nie ma wsparcia do podłączania zewnętrznych urządzeń z MQTT do Supli. Oficjalne wspaercie jest tylko w drugą stronę - czyli Supla publikuje do MQTT (można też przez MQTT sterować).dudek1989 wrote: Mon Nov 18, 2024 12:54 pm Witam,
Natomiast możesz użyć sd4linux ( https://github.com/SUPLA/supla-device/t ... ples/linux ) i podpiąć urządzenia z MQTT do Supli.
Ogólnie automatykę w domu będę miał postawioną na Siemensie S7-1200 a wizualizacje na urządzeniu WEINTEK cMT-SVR-102 którą dzięki ich aplikacji mogę wyświetlić na urządzeniach mobilnych. Ma on wbudowany VPN który trzeba uprzednio uruchomić aby mieć dostęp zdalny.
Dla mnie nie ma z tym większego problemu ale aby ułatwić życie innym domownikom myślę o jakimś rozwiązaniu w którym odpalasz aplikacje w telefonie i od razu masz wszystko pod ręką, a którą dałoby się zintegrować jakoś z PLC Siemensa.
Pomysł padł na Suple i być może jakieś metody w miare łatwej integracji między tymi dwoma światami.
-
Skoro chcesz to na PLC robić, to zakładam, że stawianie jakiejś usługi na domowym "serwerze" (linux, malina, cokolwiekdudek1989 wrote: Mon Nov 18, 2024 1:55 pm Dzięki za odpowiedź,
Ogólnie automatykę w domu będę miał postawioną na Siemensie S7-1200 a wizualizacje na urządzeniu WEINTEK cMT-SVR-102 którą dzięki ich aplikacji mogę wyświetlić na urządzeniach mobilnych. Ma on wbudowany VPN który trzeba uprzednio uruchomić aby mieć dostęp zdalny.
Dla mnie nie ma z tym większego problemu ale aby ułatwić życie innym domownikom myślę o jakimś rozwiązaniu w którym odpalasz aplikacje w telefonie i od razu masz wszystko pod ręką, a którą dałoby się zintegrować jakoś z PLC Siemensa.
Pomysł padł na Suple i być może jakieś metody w miare łatwej integracji między tymi dwoma światami.

sd4linux stawiasz na jakimś linuxie/macu i można tam wrzucić do Supli coś z brokera MQTT albo ogólnie coś do czego masz na tym serwerze dostęp (z linii poleceń, czy plików).
Przeczytaj sobie readme z linku, który Ci wysłałem. Tam mniej więcej jest opisane to co można zrobić na sd4linux i jakie typy urządzeń/kanałów można zintegrować.
-
Myślę podołam choć nie jestem specem od deskopowych aplikacji itp., bardziej przemysłowe zagadnienia.klew wrote: Mon Nov 18, 2024 1:59 pm Skoro chcesz to na PLC robić, to zakładam, że stawianie jakiejś usługi na domowym "serwerze" (linux, malina, cokolwiek) nie jest dla Ciebie straszne.
sd4linux stawiasz na jakimś linuxie/macu i można tam wrzucić do Supli coś z brokera MQTT albo ogólnie coś do czego masz na tym serwerze dostęp (z linii poleceń, czy plików).
Przeczytaj sobie readme z linku, który Ci wysłałem. Tam mniej więcej jest opisane to co można zrobić na sd4linux i jakie typy urządzeń/kanałów można zintegrować.

Dzięki za podpowiedź i wskazówki

-
Sprawdź najpierw sobie, czy jest tam wszystko co potrzebujesz. Czyli jakimi urządzeniami chcesz tam sterować, lub co z nich odczytywać?
-
Sterowanie roletami, w tym jazda do zadanej pozycji, odczyt z czujników temperatury, czujników zamknięcia okien oraz pare innych informacji jak stan uzbrojenia alarmu, przy okazji dane z liczników energii jak napięcie, pobór mocy, może jakieś generowanie wykresów z tego.
Czy Supla do dobre rozwiązanie do tego?
Czy Supla do dobre rozwiązanie do tego?