Warunkowanie przekaźnika z ANALOG READING.

MarekTom

Cześć,
mam problem z warunkowaniem z kanału analogowego. Przeszukałem już wszelkie tematy, ale nic mi to nie wniosło. Generalnie działa warunkowanie dla dowolnego czujnika, nawet dla NTC przyłączonego do kanału ADC, tyle że zdefiniowanego w warunkowaniu jako NTC. Jeśli jest zdefiniowane jako Analog Reading, nie jestem w stanie ogarnąć wartości Załącz i Wyłącz, aby przekaźnik zadziałał. Próbowałem już na wartościach z IN (czyli od 0 do 1024 - po skalibrowaniu tak naprawdę od 7 do 1024), jak również na wartościach OUT. Oczywiście odczyt kanału analogowego jest poprawny, generalnie testowo przyłączam pin ADC do masy lub zasilania. Nawet najprostszy warunek, aby przekaźnik się włączył gdy przełączę pin z zasilania do masy nie działa (oczywiście jeśli zdefiniuję kanał jako NTC, to nie ma problemu, jak wyżej wspominałem). Może ktoś już miał ten problem lub spróbuje go odtworzyć? Firmware: SuplaDevice GG v4.6.14 Z góry dziękuję.
krycha88
Been thanked: 5 times

Musisz ustawiać warunek dla drugiego kanału.
https://gui-generic-builder.supla.io/
MarekTom

Dzięki serdeczne, próbowałem tak już wcześniej, teraz raz jeszcze. Niestety nie działa. Załączyłem printscreeny z konfiguracji oraz z dwóch odczytów (zasilania i masa). Już widzę, że mogę max 3 załączniki dodać, tak więc z jednego odczytu, drugi wynosi 0.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88
Been thanked: 5 times

masz warunek na wartość kanału zmień na wartość kanału 2
https://gui-generic-builder.supla.io/
MarekTom

Bardzo dziękuję!
Działa idealnie. Musi być "czujnik 1" i w warunku "2 wartość kanału". Załączam printscreena, gdyby ktoś jeszcze kiedyś miał podobny problem, może będzie miał gotowe rozwiązanie.
Dzięki.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”