Centrala Supla - montaż jednego urządzeni na szynie Din w rozdzielni

tomasz

Witam

Czy ktoś z użytkowników podjął się wykorzystania Supli w modelu jedno urządzenie zamontowane w rozdzielni na szynie Din z dostępem do internetu przez Ethernet:
- włączniki monostabilne 24v z optoizolacją, skrętka poprowadzona do rozdzielni
- sterowanie roletami, zasilanie od rozdzielni
- sterowanie oświetleniem, zasilanie od rozdzielni
- czujniki temp
- inne

Przykład
ATmega + w5500
optoizolacja na wejściu z konwersją 24v->5V
Tranzystor na wyjściu
Przekaźniki interfejsowe wąskie na din

Alternatywnie moduł przekaźników na RS485, Supla wspiera takie wyjścia sterowane Modbusem?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zerknij na to: viewtopic.php?f=24&t=9462
W planach twórców sterownika jest możliwość instalacji softu współdziałającego z Suplą.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

Jaka ATmega?
Ogólnie jedyna ATmega jaką znam, na której ktoś uruchomił Suplę, to układy z Arduino Mega. One niestety mają całe 8 kB RAM-u, więc praktycznie nie da się zrobić szyfrowanego połączenia do serwera, co wg mnie praktycznie przekreśla tego typu zastosowanie.

Natomiast elmaya ostatnio wrzucił przykład ESP32 z nakładką Ethernet i tam masz wsparcie mocnego układu oraz komunikację po kablu.
Na bazie tego możesz zrobić sobie prawie dowolny układ.

Taka centrala ma kilka wad:
- jeden układ, do tego robiony samemu, oznacza że dowolna awaria kładzie cały dom (latarki powinny nadal działać ;P )
- jest to układ nieserwisowalny - nikt poza autorem w rozsądnych pieniądzach nie podejmie się serwisu
- wymaga to bardzo dużej ilości czasu i samozaparcia, czego przy budowie domu na pewno większości osób zabraknie

Wg mnie w Supli brakuje większych kombajnów, aby dało się więcej wyjść/wejść na jednym urządzeniu ogarnąć, ale takie ROW-04m i SRW-02m dają już całkie rozsądne efekty.
ROW-04m to 4 gniazdka lub światła na szerokości 2 modułów na szynę. Większość przekaźników to 1 obwód na 1 moduł.
Podobnie z roletami - SRW-02m, to 1 moduł na 1 roletę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tomasz

Witam,

Dziękuję za odpowiedzi. BoneIO - dokładnie tego szukałem.

Na razie mam ATmegę 2560, uwaga z 8kB RAMU zasadna i to praktycznie dysklasyfikuje ten mikrokontroler.
ef2338d0-41f8-402a-bc93-d2259ae0c06f.jpg
Szukam rozwiązania modułowego.
1) Moduł WIFI / lub preferowany Ethernet
2) Moduł rolet komunikujący się po RS485 (wówczas można by użyć ATMegę)
3) Moduł oświetlenia
Modular supla.png
Co do wad centralnego sterowania to:
Argument 1) jeden układ, do tego robiony samemu, oznacza że dowolna awaria kładzie cały dom (latarki powinny nadal działać ;P )
Odp: Jeżeli jest źle zrobiony to na pewno, takie sterowanie można podzielić na kilka modułów:
- rolety
- oświetlenie
- czujniki
Dodatkowo przy domu, który ma 10 rolet, 20-30 punktów świetlnych, czujniki temperatury ruchu itd to rozwiązanie inteligentnego domu składające się kilkudziesięciu urządzeń pochowanych w puszkach do łatwo zarządzanych nie należy. Nie wspomnę, że sterowane przez WIFI. Dlatego zależało mi na modułach, grupujących po kilka/kilkanaście wejść wyjść w centralnym, łatwo dostępnym miejscu, z dostępem do Internetu po kablu.

Argument 2) jest to układ nieserwisowalny - nikt poza autorem w rozsądnych pieniądzach nie podejmie się serwisu
Zgadza się, dlatego szukam czegoś gotowego ;) Może Zamel podejmie się takiego rozwiązania :)
np Moduł DIN dla 8 rolet po ethernet

Argument 3) wymaga to bardzo dużej ilości czasu i samozaparcia, czego przy budowie domu na pewno większości osób zabraknie
Tak jest. Dodatkowo dzieci nie pomagają :p

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Tomasz
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co wolisz. Wygodniejsze zarządzanie jednym urządzeniem i w razie awarii problem w całym domu czy mniej wygodnie i w razie awarii problem np. z jedną roletą, a nie wszystkimi.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Projekty użytkowników”