Mam problem z instalacją sterownika SRW 01do rolet supla. Po podłączeniu sterownika i pobraniu aplikacji supla a nastepnie rejestracji i logowaniu do chmury poczynilem proby dodania urzadzenia. Wylaczylem dane mobilne telefonu a nastepnie w kolejnej stronie podalem nazwę i haslo mojej sieci i nastepnie start. Niestety konczy się to kolejną plansza nie znaleziono żadnego urzadzenia. Zgodnie z informacją na powyzszej stronie uruchamiam przez 5 sek configurator i ponawiam próbę rejestracji. Niestety bez powodzenia.
Podejmowalem się rejestracji i wyszukania urzadzenia druga metodą. Po uruchomieniu creatora na sterowniku w telefonie pojawia sie wifi supla a nastepnie zarzadzaj ruterem przeprowadzam całą procedurę z podaniem wszystkich moich danych jak i serwera Supli oraz ich strony email. Na koncu zatwierdzam Sawe mam kolejny komunikat lecz bez pozytywnego komunikatu. Komunikat tej strony to"ustawienia zostały przekazanie do urzadzenia" oraz informacja ze jeżeli nie powiodlo się ponow. Czy ktoś moze mi podpowiedzieć co robię źle i gdzie szukac błędu. Dzieki pozdrawiam Zbigniew
Problem z wyszukaniem urzadzenia w SRW 01
-
Wprowadź moduł w tryb konfiguracji przytrzymując 10sek. czerwony przycisk.
SRW-01 zacznie rozgłaszać sieć wi-fi "SRW-01..." połącz się z nią. Otwórz przeglądarkę, w polu adres wpisz 192.168.4.1. Powinna się otworzyć strona z konf. - uzupełnij dane. Na końcu zapisz.
Przy okazji możesz zrobić update oprogramowania jeśli masz niższy jak: 2.8.47.
Od strony supla.cloud musisz mieć aktywną zgodę na rejestrację nowych urządzeń.
Jak coś pisz.
SRW-01 zacznie rozgłaszać sieć wi-fi "SRW-01..." połącz się z nią. Otwórz przeglądarkę, w polu adres wpisz 192.168.4.1. Powinna się otworzyć strona z konf. - uzupełnij dane. Na końcu zapisz.
Przy okazji możesz zrobić update oprogramowania jeśli masz niższy jak: 2.8.47.
Od strony supla.cloud musisz mieć aktywną zgodę na rejestrację nowych urządzeń.
Jak coś pisz.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 

-
Przełączasz moduł w tryb konfiguracji przytrzymując config przez min 5 sek. Dioda powinna szybko migać.
Daj znać jaki masz router czy aby jest to Tenda.
W tym ostatnim oknie gdzie masz info, że dane zostały przekazane do urządzenia jest „Poprzedni status”. Zrób proszę zrzut ekranu i wyślij tutaj.
Daj znać jaki masz router czy aby jest to Tenda.
W tym ostatnim oknie gdzie masz info, że dane zostały przekazane do urządzenia jest „Poprzedni status”. Zrób proszę zrzut ekranu i wyślij tutaj.
-
Witajcie zappznalem się z Waszymi informacjami w kwestii rejestracji urzadzenia i moje próby są bez efektu.
Jeszcze raz opiszę procedurę mojego postepowania.
1.jestem zrejestrowany przez konto Moja Supla w chmurze.
2.na tej stronie Moja Supla mam podany czas do rejestracji urządzenia oraz czas po ktorym aktywacja wygaśnie.
3.wracam do pozycji "dodaj urządzenie "
4.aktywuje przez 5 sek sterownik do konfiguracji -dioda zwieksza częstotliwość mrugania.
5.przechodzę w aplikacji do kolejnej strony podając nazwę mojej sieci w zakresie 2.4G oraz hasło dostępu do mojej sieci.
6.kolejna strona "start" parowanie czy też szukanie urzadzenia.
7.operacja kończy się oknem o treści:"ustawienia zostały przekazane do urzadzenia" oraz dane urządzenia jak:
Nazwa: Zamel SRW 01
Firmware 2.7.2
MAC AU.....itd.
Poprzedni status - WIFI Connecting
Ponadto infirmacja "jeśli urządzenie nie pojawi się powtórz operację i "OK"
Po kliknięciu w ok i kliknięciu w przycik konfuguracji na sterowniku dioda wychodzi ze stanu duzej częstotliwości mrugania w powolne. Niestety nie przyjmuje pozycji stalego swiecenia.
Zastanawiam gdzie leży problem czy moze ruter jest tu powodem. Ja mam ruter od Inea marki Nokia wykorzystywany do strumieniowego odtwarzania tv. Jezeli ktoś może mi pomoc z gory dziękuje i pozdrawiam Wszystkich. Zbigniew
2.na tej stronie Moja Supla mam podany czas do rejestracji urządzenia oraz czas po ktorym aktywacja wygaśnie.
4.aktywuje przez 5 sek sterownik do konfiguracji -dioda zwieksza częstotliwość mrugania.
5.przechodzę w aplikacji do kolejnej strony podając nazwę mojej sieci w zakresie 2.4G oraz hasło dostępu do mojej sieci.
7.operacja kończy się oknem o treści:"ustawienia zostały przekazane do urzadzenia" oraz dane urządzenia jak:
Firmware 2.7.2
MAC AU.....itd.
Po kliknięciu w ok i kliknięciu w przycik konfuguracji na sterowniku dioda wychodzi ze stanu duzej częstotliwości mrugania w powolne. Niestety nie przyjmuje pozycji stalego swiecenia.
Zastanawiam gdzie leży problem czy moze ruter jest tu powodem. Ja mam ruter od Inea marki Nokia wykorzystywany do strumieniowego odtwarzania tv. Jezeli ktoś może mi pomoc z gory dziękuje i pozdrawiam Wszystkich. Zbigniew
-
też mam router z Inei ale TP-LinkaZb49kokomisia wrote: Thu Feb 10, 2022 1:18 pm Witajcie zappznalem się z Waszymi informacjami w kwestii rejestracji urzadzenia i moje próby są bez efektu.
Firmware 2.7.2
MAC AU.....itd.
1 pytanie czy router nie blokuje Tobie połączenia między SRW - Router
Zrób może te kroki:
1. Zaloguj się na supla.org i włącz rejestrację urządzeń w zakładce moja supla
2. skopiuj sobie dane do serwera - masz je po kliknieciu na koncie w chmurze w ikonke supli w lewym górnym
3. na module nacisnij i przytrzymaj przycisk config az zacznie mrugac szybko - jesli tak sie stanie bedzie rozglaszana siec
4. polacz sie z siecia emitowana przez modul
5. wejdz na adres 192.168.4.1
6. wypelnij pola potrzebne czyli dane sieci wi-fi i jej klucz oraz dane serwera supli ktore dostales w kroku 2 oraz adres email
7. wybierz update firmware na yes
8. kliknij save
9. nacisnij raz przycisk konfig na module - wazne, nacisnij go raz jak przycisk
10. modul powinien podlaczyc sie do sieci i przez to ze wybrales update powinien migac tak "niespokojnie" a potem powinien swiecic na zielono
jesli modul powoli mgruga na zielono to ma problem z podlaczeniem sie do sieci wi-fi. W takim wypadku udostepnij neta z telefonu i zrob na nim hot-spota - tutaj pamietaj zeby te nowe dane hot-spota podac w module czyli powtórzyć kroki od 3. Jesli przy udostepnionym internecie z telefonu da rade to wina routera a wowczas może w ustawieniach by trzeba wewnatrz routera cos zmienic.
-
Dzieki wszystkim za pomoc. Problem jak pisaliscie znajduje sie w ruterze. Niestety nie mam mozliwosci by sprawdzic czy ruter zapisał dane supli gdyż inea nie udostepnia danych do logowania by klienci nie rowalili im sieci strumieniowania tv. Jesze raz piekne dzieki i dalszego rozwoju w tej branzy życzę kolegom. Zbigniew
-
Pragnę się podzielić informacją dot.parowania sterownika do rolet firmy Supla. Sterownik zwróciłam bo zadne broby powiązania urządzeń nie dawaly pozytywnego rezultatu. Kupiłem nowy sterownik od firmy Tuya i problem ten sam. Ale chcę Was poinformować ze problem nie byl w parowaniu urzadzen lecz w konfiguracji rutera marki Nokia ktory uzywam do strumieniowania tv jak i poboru internetu. W kwestii rutera musialem się dobić do Inea ktora jest jego wlascicielem. Po konfiguracji rutera przez pperatora parowanie trwalo ok 3 min. Przesylam tę informację dla wszystkich ktorzy mają taki problem jaki mialem ja. Jeszcze raz dzięki Wszystkim za pomoc w rozwiazaniu problemu bo byly podopowiedzi z ktorych skorzytalem. Pozdrawiam Zbigniew