MEW-01 - uszkodzenie czy niepoprawne podłączenie

Maniana

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu byłem posiadaczem MEWa działał on prawidłowo do czasu awarii sieci (wichury), został on wyjęty z rozdzielnicy i odesłany na gwarancję (sam MEW, bez przekładników, zostały one za rozdzielnicą). Wszystkie przewody do MEWa oznaczyłem i pozostawiłem.

Sklep przysłał nowe urządzenie, które po podłączeniu nie wskazywały żadnych prawidłowych pomiarów (poza napięciem i częstotliwością)
Temat musiałem zostawić (budowa) i o nim zapomniałem, do dziś.

Czy poniższe zrzuty ekranów sugerują uszkodzenie urządzenia? Czy nieprawidłowe podłączenie? Połączenie wykonane wg. oznaczeń przy podłączeniu poprzedniego urządzenia.

W najbliższym czasie szykuje się do przeróbki w rozdzielnicy więc będą mógł dopiero wtedy sprawdzić poprawność połączeń.

Screenshot_2022-02-17-11-07-55-609_org.supla.android.png
Screenshot_2022-02-17-11-07-30-423_org.supla.android.png

Dziękuję za informację.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Maniana wrote: Thu Feb 17, 2022 10:20 am Czy poniższe zrzuty ekranów sugerują uszkodzenie urządzenia? Czy nieprawidłowe podłączenie? Połączenie wykonane wg. oznaczeń przy podłączeniu poprzedniego urządzenia.
Takie dane sugerują, że tam gdzie jest MEW podłączony nie ma żadnego zużycia energii.

Jeśli jest tam coś podłączone, to powinno być widać zużycie. Jeśli pokazuje ~0W, to możliwe, że masz uszkodzone przekładniki albo MEW, albo nie są podłączone przekładniki.

Błędy z pomieszanymi fazami objawiają się dziwnymi pomiarami na minusie i na plusie, ale nie ma zer ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Maniana

Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie wygląda to tak, że urządzenie jest uszkodzone... Przekładniki są podłączone.
Warto zauważyć jednak to, że zbiorczą energię pobraną coś tam naliczyło.

Więc odłączam MEWa i odsyłam z powrotem...
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Maniana wrote: Fri Feb 18, 2022 9:08 am Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie wygląda to tak, że urządzenie jest uszkodzone... Przekładniki są podłączone.
Warto zauważyć jednak to, że zbiorczą energię pobraną coś tam naliczyło.

Więc odłączam MEWa i odsyłam z powrotem...
Sprawdziłeś czy przekładniki działają? Pisałeś, że miałeś awarię w sieci, która uszkodziła urządzenie i że zostawiłeś stare przekładniki. Może one są też uszkodzone?
Na wszystkich trzech fazach masz zerowy pobór?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”