Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu byłem posiadaczem MEWa działał on prawidłowo do czasu awarii sieci (wichury), został on wyjęty z rozdzielnicy i odesłany na gwarancję (sam MEW, bez przekładników, zostały one za rozdzielnicą). Wszystkie przewody do MEWa oznaczyłem i pozostawiłem.
Sklep przysłał nowe urządzenie, które po podłączeniu nie wskazywały żadnych prawidłowych pomiarów (poza napięciem i częstotliwością)
Temat musiałem zostawić (budowa) i o nim zapomniałem, do dziś.
Czy poniższe zrzuty ekranów sugerują uszkodzenie urządzenia? Czy nieprawidłowe podłączenie? Połączenie wykonane wg. oznaczeń przy podłączeniu poprzedniego urządzenia.
W najbliższym czasie szykuje się do przeróbki w rozdzielnicy więc będą mógł dopiero wtedy sprawdzić poprawność połączeń.
Dziękuję za informację.
MEW-01 - uszkodzenie czy niepoprawne podłączenie
-
Maniana
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Takie dane sugerują, że tam gdzie jest MEW podłączony nie ma żadnego zużycia energii.Maniana wrote: Thu Feb 17, 2022 10:20 am Czy poniższe zrzuty ekranów sugerują uszkodzenie urządzenia? Czy nieprawidłowe podłączenie? Połączenie wykonane wg. oznaczeń przy podłączeniu poprzedniego urządzenia.
Jeśli jest tam coś podłączone, to powinno być widać zużycie. Jeśli pokazuje ~0W, to możliwe, że masz uszkodzone przekładniki albo MEW, albo nie są podłączone przekładniki.
Błędy z pomieszanymi fazami objawiają się dziwnymi pomiarami na minusie i na plusie, ale nie ma zer
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Maniana
Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie wygląda to tak, że urządzenie jest uszkodzone... Przekładniki są podłączone.
Warto zauważyć jednak to, że zbiorczą energię pobraną coś tam naliczyło.
Więc odłączam MEWa i odsyłam z powrotem...
Właśnie wygląda to tak, że urządzenie jest uszkodzone... Przekładniki są podłączone.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Sprawdziłeś czy przekładniki działają? Pisałeś, że miałeś awarię w sieci, która uszkodziła urządzenie i że zostawiłeś stare przekładniki. Może one są też uszkodzone?Maniana wrote: Fri Feb 18, 2022 9:08 am Dziękuję za odpowiedź.
Na wszystkich trzech fazach masz zerowy pobór?
Najlepsze suple dla Twojego domu