Jak przełączyć moduł w tryb konfiguracji

User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Moduły firmy Zamel/Nice:
Sposób 1.
Przytrzymaj przycisk CONFIG przez min 5 sek, aż dioda zacznie szybko migać.
Sposób 2.
Jeśli do modułu podłączony jest łącznik dzwonkowy, przytrzymaj go przez min 5 sek lub naciśnij go 10x w krótkich odstępach czasu.
Jeśli do modułu podłączony jest zwykły łącznik, przełącz go 10x w krótkich odstępach czasu.
Sposób 3
cloud.supla.org *

Sposób przełączenia SRW-01 w tryb konfiguracji przy użyciu standardowego przycisku widoczny na początku poniższego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=al6R-Q6 ... ACSOFTWARE

Ściemniacz Varilight:
Sposób 1:
Wciśnij i przytrzymaj pokrętło przez min 5 sek, aż podświetlenie pokrętła zacznie szybko migać.
Sposób 2:
cloud.supla.org *

Grzałka HeatPol Home Plus:
Sposób 1:
- Wyłącz grzałkę przytrzymując przycisk minus (na sterowniku lub pilocie)
przez 5 sekund, do wygaszenia wyświetlacza.
- Ponownie przytrzymaj przycisk minus (na sterowniku lub pilocie) przez
5 sekund, aż środkowa dioda wyświetlacza zacznie szybko migać.
Sposób 2:
cloud.supla.org *
----

Od wersji firmware-u >=2.8.48 możliwe jest przełączenie modułu w tryb konfiguracji z poziomu cloud.supla.org
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

pzygmunt wrote: Sun Feb 20, 2022 10:33 am Od wersji firmware-u >=2.8.48 możliwe jest przełączenie modułu w tryb konfiguracji z poziomu cloud.supla.org
No to czekamy na pierwsze publikacje...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Niektóre moduły (np. SLW, PNW) na przycisku monostabilnym wymagają 15 s przytrzymania przycisku sterującego przekaźnikiem.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Goral64
Posts: 3151
Joined: Fri Dec 27, 2019 6:22 pm
Location: Żerniki Wrocławskie

Post

klew wrote: Mon Feb 21, 2022 9:32 am Niektóre moduły (np. SLW, PNW) na przycisku monostabilnym wymagają 15 s przytrzymania przycisku sterującego przekaźnikiem.
PNW tylko w starszej wersji firmware. W nowszych ma jak pozostałe, 5s.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Zgadza się. Bardziej chodziło mi o zwrócenie uwagi, że niektóre moduły mogą mieć 15 s, niektóre 5 s, niektóre 10x kliknięcie.
Czasem moduł wspiera dwa warianty, czasem tylko jeden ;)

Można mieć moduły z różną wersją softu, więc warto spróbować wszystkie 3 metody zanim człowiek zabierze się za rozkręcanie.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
lobo82
Posts: 18
Joined: Wed Nov 25, 2020 5:52 pm

Post

Witam,

Mam pytanie jak zrobić update firmware grzałki Heatpol H+ Wifi ?

Bo jak robie tak:
- klawisz "-" 5 sekund na wyłączonej grzałce
- pojawia się sieć wifi Heatpol......
- łącze się z nią i wpisuje adres IP 192.168.4.1
- i w opcjach SUPA wybieram YES w update....

Wyłączam z prądu grzałkę i włączam ponowie i sie nie aktualizauje.
Jest jakiś inny sposób ??
Obecna wersja 2.7.26
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Spróbuj tak:

- klawisz "-" 5 sekund na wyłączonej grzałce
- pojawia się sieć wifi Heatpol......
- łącze się z nią i wpisuje adres IP 192.168.4.1
- i w opcjach SUPA wybieram YES w update....
- klawisz "-" na 0,5 sekundy i nie wyłączasz z prądu grzałki.

Ps.
Nie wiem, czy do Heatpol H+ Wifi jest dostępna nowa wersja firmware.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lobo82
Posts: 18
Joined: Wed Nov 25, 2020 5:52 pm

Post

Niestety nie pomogło.
Jakieś inne sugestie ?

Napisałeś że do tej wersji HEATPOL może nie być nowej wersji firmware ale te grzałki to chyba tylko one obsługują SUPLE z tego co czytałem na stronie HEATPOL ale może coś nie wiem
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Nie mam tej grzałki, więc nie wiem, czy jest na serwerach Supli dostępna nowa wersja firmware. Być może ta wersja, którą masz w urządzeniu jest najnowszą.

Ps.
2.7.26 jest najnowszą, dostępną wersją firmware, więc nic Ci się nie zaktualizuje viewtopic.php?t=10003
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
lobo82
Posts: 18
Joined: Wed Nov 25, 2020 5:52 pm

Post

Dziekuje za pomoc i wskazówke :)

Return to “FAQ / Jak to zrobić”