Zamel supla SRW-01 centralne sterowanie roletami

Sterownik rolet
Halfi

Witam, ostatnio montowałem u klienta 10szt SRW-01, wszystkie odpowiednio skalibrowałem. Sterowanie z aplikacji pojedynczo każdą sztuką z osobna działa bez zarzutów. Utworzyłem grupę do której dodałem wszystkie sterowniki. Na jednym ze sterowników SRW najbliżej drzwi wyjściowych ustawiłem podwójne kliknięcie na sterowanie całą grupą jako przełącznik centralny. Problem polega na tym, że te centralne sterowanie działa swoim życiem, raz zamknie się tylko 8 rolet następnym razem 7, a przy kolejnym ruszą wszystkie ale 2 lub 3 z nich zatrzymają się w losowym położeniu a na aplikacji symulacja pokazuje, że one się zamykają dalej. Zawsze problem jest z konkretnymi 3 roletami a reszta działa prawidłowo. Dodatkowo zamontowany jest osobny sterownik RNW-01, który spełnia tą samą funkcje co jeden z SRW czyli centralne sterowanie wszystkimi roletami. Czyli rolety z poziomu aplikacji sterowania grupami, modułem RNW-01 oraz jednym z SRW ustawionym na sterowanie grupą podwójnym kliknięciem objawia się tym samym problemem. Na początku myślałem że może być to spowodowane słabym zasięgiem wi-fi tych konkretnych sterowników ale problem ma też sterownik, który jest najbliżej tego routera, a na aplikacji sterownik z najsłabszą siłą sygnału ma aż 60% zasięgu. Proszę o poradę co może być nie tak. Wersja oprogramowania każdego sterownika 2.8.47.
MadOnion78

Sprawdź czy wszystkie moduły mają zapisane prawidłowo czasy otwarcia i zamknięcia.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
klew

Ja bym obstawiał jakieś problemy z podłączeniem, zasilaniem, lub silnikami rolet.

Czy jest tam 1 sterownik srw na jeden napęd?
Jakie silniki do rolet? Czy mają jakieś inne sterowanie czy wyłącznie z SRW?
Jakie przyciski są podłączone?
pzygmunt

Mi to też wygląda na jakiś problem np z zasilaniem. Być może wszystkie rolety są na tej samej fazie i jak silniku ruszają to coś się dzieje w sieci co resetuje urządzenia. Sprawdź czy zmienia się uptime w poszczególnych urządzeniach przy takich operacjach.
Halfi

klew wrote: Sat Feb 26, 2022 6:30 pm Ja bym obstawiał jakieś problemy z podłączeniem, zasilaniem, lub silnikami rolet.

Czy jest tam 1 sterownik srw na jeden napęd?
Jakie silniki do rolet? Czy mają jakieś inne sterowanie czy wyłącznie z SRW?
Jakie przyciski są podłączone?
Każda roleta ma swój sterownik SRW
Rolety wyłącznie sterowane przez SRW przewód od rolet 4 żyłowy PE, N, Góra, Dół
Przyciski bistabilne roletowe
Halfi

pzygmunt wrote: Sat Feb 26, 2022 7:07 pm Mi to też wygląda na jakiś problem np z zasilaniem. Być może wszystkie rolety są na tej samej fazie i jak silniku ruszają to coś się dzieje w sieci co resetuje urządzenia. Sprawdź czy zmienia się uptime w poszczególnych urządzeniach przy takich operacjach.
Wszystkie rolety są zasilone właśnie z jednej fazy, jedno zabezpieczenie na wszystkie rolety, w poniedziałek będę u klienta i chcę sprawdzić czy się resetują, jak sprawdzić czy zmienia się uptime? Tylko gdyby to był problem z zasilaniem dlaczego zawsze problem występuje tylko w konkretnych 3 sterownikach które są w zestawie przycisków potrójnych i podwójnych gdzie sąsiadujące sterowniki zasilone z puszki obok działają zawsze prawidłowo?
pzygmunt

W aplikacji po dotknięciu ikonki (i). Wysuń te moduły z puszki i obserwuj czy problem nadal występuje.
Halfi

pzygmunt wrote: Sat Feb 26, 2022 7:07 pm Mi to też wygląda na jakiś problem np z zasilaniem. Być może wszystkie rolety są na tej samej fazie i jak silniku ruszają to coś się dzieje w sieci co resetuje urządzenia. Sprawdź czy zmienia się uptime w poszczególnych urządzeniach przy takich operacjach.
Dzisiaj sprawdziłem, po naciśnięciu centralnego wyłącznika rolety, które nie chciały współpracować w ich sterownikach uptime się restartuje. Czy podłączenie kondensatora pod zaciski zasilające moduły mogło by rozwiązać problem?
pzygmunt

Wysuń je z puszki i sprawdź czy problem nadal występuje.
Halfi

pzygmunt wrote: Fri Mar 04, 2022 5:41 pm Wysuń je z puszki i sprawdź czy problem nadal występuje.
też sprawdzone problem nadal występuje

Return to “ZAMEL SRW-01”