ESP12F + 4 Przekaźniki + krańcówki.

Vidmor

Witam, Założenie było takie, żeby moduł zamontować w rozdzielni na szynie DIN, sterować bramą wjazdową, garażową, furtką i oświetleniem. dodatkowo siedem wejść ( trzy krańcówki i cztery łączniki dzwonkowe). Dodatkowo gniazdo USB i CH340 do łatwego programowania.

Płytki są zamówione w JLCPCB z montażem SMD i już za kilka dni powinny być u mnie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SmartBOB
Been thanked: 1 time

Hej,

1. Taka uwaga na przyszłość, pod duży przekaźnik co ma być np. do oświetlenia jest według mnie źle wykonana płytka. Rozlałeś wszędzie masę również pod pniami od tego przekaźnika, przez to fizycznie zmniejszyłeś odstępy izolacyjne do bardzo małych wartości. Nie po to ten przekaźnik ma tak szeroko piny żebyś tak tam rozlał masę, no chyba że użyjesz go do 12V sterowania to wtedy jest powiedzmy OK.

2. Zasilanie z 12V bez zastosowania przetwornicy (widzę że masz przekaźniki na 12V), oraz tylko miejsce na coś podobnego do LDO ala AMS1117. Biorąc pod uwagę że ESP bierze 100mA to będziesz potrzebował wytracić na nim prawie 1W ciepła, a na fotkach nie widać żadnego pola żeby je odprowadzić. Uwierz to jest dużo i układ będzie się mocno grzał oraz z swojego doświadczenia wiem że ten układ pada w takiej konfiguracji.

Return to “Projekty użytkowników”