Witajcie. Jestem początkującym użytkownikiem Home Assistant. Jest z nim zintegrowany lokalnie po Modbus TCP falownik SolarEdga. Sam tego nie robiłem, bo się nie znam.
Może ktoś z kolegów jest mi w stanie pomóc ?.
Takie pytanie: Czy jest możliwość zmiany częstotliwości odpytywania falownika , bez konieczności usuwania integracji i ponownego wygrywania ?
ponoć jest taka możliwość poprzez edytora plików i zmianę wartości. Ale, gdzie, co i jak nie mam pojęcia. Robiłem próby z przykładów w internecie robiąc zmiany w katalogu: /config/configuration.yaml, bez rezultatu.
Będę wdzięczny za pomoc…
Zmiana częstotliwości odpytywania falownika SolarEdge
-
@Artur
Może przyda się:
Jedyną metodą zwiększenia ilości zapytań, jest usunięcie integracji i ponowne jej zainstalowanie. W trakcie instalacji należy wpisać interesującą nas wartość. Innej metody nie ma. W starszych wersjach integracji falownika była możliwość zmiany wartości w plikach rejestrów. Obecnie jest to niemożliwe.
MOże w tym temacie ktoś pomoże. Mam zintegrowanych z Home Assistant kilka gniazdek Gosunda. W karcie zużycia energii są wyniki pokazywane chyba 7 miejsc po przecinku. Chciałabym wyniki zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku.
W skryptach Fracza robiłem to poprzez dopisanie słowa "round". A jak to zrobić w HA ?
Jedyną metodą zwiększenia ilości zapytań, jest usunięcie integracji i ponowne jej zainstalowanie. W trakcie instalacji należy wpisać interesującą nas wartość. Innej metody nie ma. W starszych wersjach integracji falownika była możliwość zmiany wartości w plikach rejestrów. Obecnie jest to niemożliwe.
MOże w tym temacie ktoś pomoże. Mam zintegrowanych z Home Assistant kilka gniazdek Gosunda. W karcie zużycia energii są wyniki pokazywane chyba 7 miejsc po przecinku. Chciałabym wyniki zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku.
W skryptach Fracza robiłem to poprzez dopisanie słowa "round". A jak to zrobić w HA ?