Kontrola warunków w szklarni

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
319603

Cześć,
Na działce obok domu posiadam szklarnię w której warunki kontroluję za pomocą Supli, natomiast dzięki temu uzyskuję tylko informację odnośnie wilgotności i temperatury, brakuje mi natomiast funkcjonalności pozwalających na podgląd wartości stosunkowo ważnych przy uprawie takich jak amplituda dzienna, miesięczna, wartość maksymalna, minimalna i parę innych.

Z tego względu, wraz z kolegą, postanowiliśmy rozpocząć projekt Climco, serwis internetowy oparty o Flask, pozwalający na analizę parametrów w szklarni, w przyszłosci chciałbym spróbować zaimplementować funkcjonalności znane z Supla-Scripts tj. termostat oraz być może automatyczne podlewanie (co aktualnie jest u mnie rozwiązane zewnętrznie tj. za pomocą prostego włącznika czasowego), oraz parę innych ułatwiających uprawę (np. PlantCV).

Jest to moja pierwsza tego typu aplikacja, także wszelkie zdania krytyki mile widziane, jak również wskazówki, co mogłoby być przydatne.
Poniżej link do gitlab, tam znajdziecie więcej informacji co jest planowane:
https://gitlab.com/309631/climco-private/
fracz

Czy planujesz zapisywać logi z urządzeń u siebie, czy będziesz to liczyć bezpośrednio na podstawie danych z API? Czy zaimplementujesz logowanie z oauth? Co Twoja aplikacja będzie oferować więcej lub inaczej od tego co jest, poza wyliczeniem innych charakterystyk pomiarów?
319603

fracz wrote: Sun Mar 20, 2022 8:55 pmCzy planujesz zapisywać logi z urządzeń u siebie, czy będziesz to liczyć bezpośrednio na podstawie danych z API?
Na początku chciałem liczyć na podstawie danych z API, potem, gdy chciałbym dodać implementacje PlantCV potrzebne będzie dodatkowe miejsce na dane ze zdjęć, więc zapewne korzystać będziemy z lokalnych logów, chyba, że będzie możliwość korzystania dalej z chmury, choć podejrzewam, że nie ma aż tyle miejsca.
fracz wrote: Sun Mar 20, 2022 8:55 pmCzy zaimplementujesz logowanie z oauth?
Kolega z którym pracuje próbował to zrobić, teoretycznie jest zaimplementowane, lecz nie działa, wyskakuje komunikat o tym, że aplikacja nie jest publiczna. Niestety obecnie pracowałem nad frontendem, gdyż tworzę to jako projekt na studia, stąd chciałbym się nad tym skupić i skończyć to jak najszybciej. Implementacja logowania z OAuth dostępna jest na gitlabie w pliku __init__.py

Code: Select all

@app.route("/login")
def login():
    url = 'https://cloud.supla.org/oauth/v2/auth'+ \
            '?client_id=' + CLIENT_ID + \
            '&redirect_uri=' + \
            quote("http://127.0.0.1/login_callback", safe="") + \
            '&response_type=code'+ \
            '&scope=channels_r'
    return f"""
    <a href="{url}">Click here</a>
    """

@app.route("/login_callback")
def login_callback():
    return "Login successful!"
EDIT:

Niestety wyskakuje błąd:

We were not able to find your account. If you are sure you have an account on cloud.supla.org, check if the application you are trying to authorize is public.

fracz wrote: Sun Mar 20, 2022 8:55 pmCo Twoja aplikacja będzie oferować więcej lub inaczej od tego co jest, poza wyliczeniem innych charakterystyk pomiarów?
Docelowo chciałbym, żeby były plany rozwoju roślin (podział na fazy wzrostu, prognoza wzrostu na podstawie danych z czujników itp.), oraz po implementacji PlantCV pełna lub częsciowa automatyzacja tworzenia planów rozwoju roślin. Wcześniej chciałbym zaimplementować ostrzeżenia o np. zbyt wysokiej/zbyt niskiej temperaturze lub wilgotności, lub o odchyłce od optymalnej temperatury wzrostu danej rośliny.
arkadp

Witam,

Ja też o czymś takim myślę tylko mi tu brakuje kilku tematów:

1. Poziom wilgtności gleby i ewentualnie automatyczne nawodnienie.
2. Możliwośc sterowania siłowinikiem do otwierania/zamykania drzwi/ okien w przypadku wysokich temp
3. Fajnie było by tez mieć możliwośc sterowania osietleniewm do wzrostu sadzonek
fracz

Odnośnie OAuth - jeśli odwołujecie się do aplikacji utworzonej na Waszym koncie, musicie uderzyć bezpośrednio do Waszego serwera, tj. nie cloud.supla.org, ale svrX.supla.org. "Przykładowy URL autoryzacyjny" w ustawieniach aplikacji powinien zawierać poprawny adres.

Gdy Wasz soft będzie działać, wtedy możecie zgłosić potrzebę udostępnienia Waszej aplikacji w katalogu, i po akceptacji będziecie mogli używać globalnego adresu.
319603

arkadp wrote: Mon Mar 21, 2022 12:17 pm Witam,

Ja też o czymś takim myślę tylko mi tu brakuje kilku tematów:

1. Poziom wilgtności gleby i ewentualnie automatyczne nawodnienie.
2. Możliwośc sterowania siłowinikiem do otwierania/zamykania drzwi/ okien w przypadku wysokich temp
3. Fajnie było by tez mieć możliwośc sterowania osietleniewm do wzrostu sadzonek

Pierwsza sprawa jest o tyle skomplikowana, że tanie czujniki do pomiaru wilgotności zanieczyszczają glebę, droższym z kolei również bym nie ufał, gdyż również nie mają certyfikacji. Dodatkowo wilgotność może być różna w zależności od miejsca pomiaru. Obecnie (i moim zdaniem najlepiej) jest korzystać z wyliczonego nawodnienia o danej godzinie (jest do tego wzór, choć wymaga wiedzy nt. między innymi radiacji), choć dodanie funkcjonalności pomiaru wilgotności gleby nie byłoby teoretycznie trudne.

2. To jest akurat dość skomplikowana sprawa, ale też chciałbym to zaimplementować, natomiast tutaj w grę wchodzi zaprojektowanie całego układu otwierania okna/drzwi (co w wypadku komercyjnie dostępnych szklarni i okien na dachach jest stosunkowo trudne) i przystosowanie do tego API chmury Supli

3. To jest też jak najbardziej do zrobienia, tak naprawdę jest to jedno z łatwiejszych zadań, gdyż Supla-cloud posiada wszystkie funkcjonalności jakie są potrzebne.

Niestety głównym problemem, jaki powstrzymuje nas przed pracą nad projektem jest brak czasu, korzystamy natomiast z microframeworka Flask, zatem tak naprawdę jest to Python - jeden z łatwiejszych języków programowania (o ile nie najłatwiejszy), zatem liczę na to, że uda się w przyszłości zachęcić więcej osób do wspólnej pracy nad projektem.

Na ten moment priorytetem jest uruchomienie serwisu z podstawowymi funkcjonalnościami tj. odczytem aktualnych parametrów, średnich oraz amplitud i to prawdopodobnie zajmie nam ok. 2 miesięcy
fracz wrote: Mon Mar 21, 2022 2:23 pm Odnośnie OAuth - jeśli odwołujecie się do aplikacji utworzonej na Waszym koncie, musicie uderzyć bezpośrednio do Waszego serwera, tj. nie cloud.supla.org, ale svrX.supla.org. "Przykładowy URL autoryzacyjny" w ustawieniach aplikacji powinien zawierać poprawny adres.

Gdy Wasz soft będzie działać, wtedy możecie zgłosić potrzebę udostępnienia Waszej aplikacji w katalogu, i po akceptacji będziecie mogli używać globalnego adresu.
Dziękujemy za pomoc!
319603

Hej, dawno mnie nie było, ale cały czas pracowaliśmy nad aplikacją.
Obecnie nazwa to filka.io (z esperanto filkajo znaczy grządka), a kod źródłowy do znalezienia jest tutaj:

https://gitlab.com/climco/climco

Prawdopodobnie ulegnie on zmianie, ze względu na zły url, oraz chęć przeniesienia się na codeberg, ze względu na jego wolność:

https://codeberg.org/Filka.io/Filka.io

lub też na poprawny url:

https://gitlab.com/filka_io/filka.io

Na ten moment walczymy żeby postawić na gotowej domenie filka.io, i dlatego repozytorium stoi jeszcze na starym url znanym jako climco.

Działają: statystyki oraz wykres z odczytem poprzednich temperatur
Obecnie an różnych branchach jest: odczyt pogody, teraz pracuję nad listą roślin, a po postawieniu servera z aplikacją w wersji demo będziemy pracować nad pełną integracją z bazą danych, a co za tym idzie pełną funkcjonalnością.
319603

Oficjalnie udało nam się postawić pierwszą wersję na adresie filka.io, zatem chcielibyśmy poprosić o ustawienie naszej aplikacji jako publiczną

Adres url to filka.io, ale ze względu na wersję prealpha, oraz brak certyfikatu na razie próbujemy uzyskać dodanie do aplikacji publicznych, zatem nie ma za bardzo jeszcze dostępu do analizy danych
Last edited by 319603 on Wed Nov 02, 2022 11:44 am, edited 1 time in total.
pzygmunt

Możemy dodać aplikację jako publiczną ale zanim trafi do oficjalnego katalogu musi przejść testy. Ponadto musicie uzupełnić odpowiedni formularz. Napisz na supla@supla.org
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klimasstudio

Kolejna sprawa to to że klikanie w "Get started with SUPLA" przekierowuje na:

Code: Select all

https://svr64.supla.org/oauth-authorize
Czyli tylko serwer 64 może dołączyć.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d

Return to “Pomysły i koncepcje”