Historia wilgotności

Arghatell

No i wtopiłem :/ Dotychczas używałem woltomierza, który był wpięty jako termometr i mogłem pobierać historię temperatur/napięcia z podłączonego układu solarów/akumulatora. Coś mnie podkusiło i odstąpiłem swój woltomierz znajomemu i zamówiłem inny, który pracuje na kanale wilgotności. Jakoś przebrnąłem w scenach robiąc sobie zależności wł/wył innych modułów, zależne od poziomu napięcia (włączanie kamer, pompki od fontanny/inne) ale na koniec zauważyłem że nie ma dostępnej historii tak jak to jest z zrobione z temperaturą. Mogę pobrać jedynie plik csv z cloud ale nie mam jak zrobić z tego wykresu. Jest jakieś rozwiązanie/plany, żeby historia wilgotności wyświetlała się tak jak historia temperatur czyli z wykresem? Woltomierze kupiłem na Allegro i raczej nie zmienię sam firmware :/ Będę wdzięczny za jakieś pomysły.
Arghatell

Widzę że brak zainteresowania tematem. Obecnie zrobiłem to jako "protezę" i korzystam z aplikacji https://visplore.com .Upierdliwe trochę, bo trzeba pobrać csv z cloud i zładować do programu. Historii w sumie nie ogląda się codziennie więc obecne rozwiązanie niby działa ale tylko na PC.

Nie wiem czy są jakieś plany uruchomienia historii wilgotności w Supla, tak jak jest to zrobione z temperaturą. Nawet nie wiem kogo zapytać o plany :) W ostateczności mógłbym wrócić do poprzedniego rozwiązania i wgrać stare firmware ale jeszcze się wstrzymam. Może ktoś odpowie, czy historia wilgotności się pojawi w aplikacji na smartfona czy może nigdy?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Czyli jest historia w Cloud (do pobrania jako csv i jako wykres) a nie ma w apce? Android czy iOS?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
shimano73
Been thanked: 1 time

klew wrote: Wed Apr 06, 2022 8:06 pm Czyli jest historia w Cloud (do pobrania jako csv i jako wykres) a nie ma w apce? Android czy iOS?
Z samodzielnego kanału wilgotności jest tylko historia do pobrania bo wykresu tez nie ma ,w apce w iosie też nie ma :(
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew

Dodałem issue dla Clouda i Androida. Jeśli na iOS też nie ma, to tam też trzeba będzie dodać, tylko nie mam tego jak sprawdzić.

Dla Clouda wykres powinien się w miarę szybko pojawić (możliwe, że w następnym wydaniu), ale dla apek nie potrafię powiedzieć.
Arghatell

klew wrote: Wed Apr 06, 2022 8:06 pm Czyli jest historia w Cloud (do pobrania jako csv i jako wykres) a nie ma w apce? Android czy iOS?
Historia wilgotności jest do pobrania tylko jako plik csv. Wykresu nie ma :( ani na cloud ani w apce/andro ani na script.supla. Wykresu po prostu nie ma nigdzie :( Temperatura jednak posiada wykresy i interesuje mnie to, czy do wilgotności pojawi się kiedyś wykres taki jak jest przy temperaturze. Często z tego korzystam, znaczy z wykresów temperatury i chciałbym korzystać z wykresów wilgotności (u mnie to napięcie akumulatorów). Bardzo pomaga w przewidywaniu obwodów ładowania i rozładowania.
klew

Arghatell wrote: Thu Apr 07, 2022 11:59 am Historia wilgotności jest do pobrania tylko jako plik csv. Wykresu nie ma :( ani na cloud ani w apce/andro ani na script.supla. Wykresu po prostu nie ma nigdzie :( Temperatura jednak posiada wykresy i interesuje mnie to, czy do wilgotności pojawi się kiedyś wykres taki jak jest przy temperaturze. Często z tego korzystam, znaczy z wykresów temperatury i chciałbym korzystać z wykresów wilgotności (u mnie to napięcie akumulatorów). Bardzo pomaga w przewidywaniu obwodów ładowania i rozładowania.
Ok. Co do dostępności tej funkcji odpisałem już w poprzednim komentarzu.
Arghatell

klew wrote: Thu Apr 07, 2022 12:19 pm Ok. Co do dostępności tej funkcji odpisałem już w poprzednim komentarzu.
Dzięki za odzew :) Czyli pozostaje poczekać :)
dar3cz3k_
Has thanked: 3 times

Ja w aplikacji i cloud mam historię pomiarów wilgotności. Przesyłam dane do cloud przez SVD.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

dar3cz3k_ wrote: Thu Apr 07, 2022 2:09 pm Ja w aplikacji i cloud mam historię pomiarów wilgotności. Przesyłam dane do cloud przez SVD.
Problem jest z kanałem który ma tylko wilgotność (bez temperatury)

Return to “Pomoc”