Tenda a moduły Supla

Mmof

Pytanie czy jeżeli w okolicy mają Tende czy może mieć to wpływ na rozłączanie się modułów? Może coś @pzygmunt podpowie.
pzygmunt

O rozłączaniu nic mi nie wiadomo. Tenda ma wpływ na urządzenia działające pod kontrolą oprogramowania w wersji < 2.8 (Starsze SDK espressifa-a) gdy działają w trybie AP.
Mmof

Dzięki to chciałem wiedzieć czyli wina wzmacniaczy.
mmiikk

O co chodzi z Tendą? mam ruter tej marki i nie zauważyłem żadnych problemów z modułami (obecnie 7 z perspektywą rosnącą
Goral64

A z jaką wersją firmware?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025 :D

Image
Robert Błaszczak

Jeśli jest to zwykły router Tenda, to raczej problemów nie będzie. Kłopoty sprawia sieć Mesh Tendy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
mmiikk

Robert Błaszczak wrote: Sat Mar 26, 2022 9:30 am Jeśli jest to zwykły router Tenda, to raczej problemów nie będzie. Kłopoty sprawia sieć Mesh Tendy.
Rozumiem, mam zwykły ruter i wygląda na to że mogę się z tego cieszyć :)
Kupiłem go za ledwo 30 zł kilka lat temu i bez żadnych meshy obsługuje cały 2 piętrowy dom 150m2 a zasięg wifi w komórce mam jeszcze przy furtce czyli 20m przed domem, nie bardzo wiem po co komu meshe w prywatnych mieszkaniach /domach o ile nie są to posiadłości
klew

Nie zawsze da się dom ogarnąć jednym AP. Dużo zależy też od materiału wykonania ścian i stropów.
Inny temat to osiągana przepustowość. Jak chcesz na 5 GHz, to też trzeba zagęścić AP.
Można też dokładać kolejne AP bez używania mesha.

Z tego co kojarzę, to problem był przy włączeniu soft AP na kanale 1 (domyślny dla ESP) i gdy w okolicy pracowała sieć wifi też na kanale 1. Mesh tendy tak domyślnie pracował, ale na innych AP też widziałem zgłoszenia, że ESP nie działają.
Tak czy inaczej, espressif poprawił błąd w oprogramowaniu (bo cokolwiek dzieje się w radiu, nie powinno mieć to wpływu na ESP) i w nowszych softach problemu już nie ma.

Return to “Pomoc”