Sterowanie roletami wewnętrznymi
-
patryk327
Przerabiał ktoś temat sterowania wewnętrznymi roletami smartfonem i najlepiej suplą? Może macie cos sprawdzonego
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
A czy masz rolety z napędem, czy chcesz też do tego dołożyć napęd?patryk327 wrote: Mon Mar 28, 2022 12:03 pm Przerabiał ktoś temat sterowania wewnętrznymi roletami smartfonem i najlepiej suplą? Może macie cos sprawdzonego
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
patryk327
Jeszcze nie mam rolet i właśnie sie zastanawiam jak to najlepiej zrobić
-
klew
Ogólnie sterowniki rolet dostępne w Supli współpracują ze wszystkimi napędami, które są sterowane poprzez podanie napięcia 230V na jeden z dwóch przewodów: góra/dół.
Także jeśli znajdziesz rolety, które w ten sposób się podłącza, to na 99,9% będą działać poprawnie.
Niestety nie mam u siebie żadnych rolet wewnętrznych, więc tutaj nie pomogę. Mam natomiast markizy zewnętrzne na oknach dachowych, co w zasadzie działa jak roleta z nawijanym materiałem - działają bez problemu.
Także jeśli znajdziesz rolety, które w ten sposób się podłącza, to na 99,9% będą działać poprawnie.
Niestety nie mam u siebie żadnych rolet wewnętrznych, więc tutaj nie pomogę. Mam natomiast markizy zewnętrzne na oknach dachowych, co w zasadzie działa jak roleta z nawijanym materiałem - działają bez problemu.
-
Zibi
Ja przerabiałem temat rolet wewnętrznych 2 lata temu mam wszystkie okna w mieszkaniu zrobione. Chodzi 2 lata bez zastrzeżeń.
Silniki z wbudowanymi krańcówkami dzięki temu nie ma dużo okablowania wokół okna wygląda estetycznie, na filmie słychać może głośniej, ale w rzeczywistości bardzo cichutko pracują te silniki.
Sterowanie zwykły soft z supli który posiada sterowanie roletami, dwa przekaźniki.
Obecnie mam ustawione, że harmonogram zamyka i otwiera nic nie klikam.
Silniki zamówione z Alli oczywiście wymagana mała przeróbka.
Wrzucam filmik
https://youtu.be/wAQglzZdZIA
Silniki z wbudowanymi krańcówkami dzięki temu nie ma dużo okablowania wokół okna wygląda estetycznie, na filmie słychać może głośniej, ale w rzeczywistości bardzo cichutko pracują te silniki.
Sterowanie zwykły soft z supli który posiada sterowanie roletami, dwa przekaźniki.
Obecnie mam ustawione, że harmonogram zamyka i otwiera nic nie klikam.
Silniki zamówione z Alli oczywiście wymagana mała przeróbka.
Wrzucam filmik
https://youtu.be/wAQglzZdZIA
-
patryk327
Masz jakiś link do nich? Da sie otworzyć okno, nie przeszkadza jak jest okno we wnęce? Podeslesz Jakieś zdjecia jak to wyglada zamontowane? 
-
Zibi
Spokojnie otworzysz bez żadnych ograniczeń. Kwestia tylko odpowiedniego montażu na ramię okna.patryk327 wrote: Mon Mar 28, 2022 4:51 pm Masz jakiś link do nich? Da sie otworzyć okno, nie przeszkadza jak jest okno we wnęce? Podeslesz Jakieś zdjecia jak to wyglada zamontowane?![]()
Jak zamawiałem były po 100zl
Niestety ceny się zmieniają, ale warto polecam niż zabawy w jakieś mechanizmy z silnikami krokowymi czy innymi wynalazkami.
196,34 zł 45%OFF | DC 12V 30 obr/min roleta silnika DIY lokówka elektryczna niewidomych odcień silnik rurowy z zestawem Hoder
https://a.aliexpress.com/_vlNibq
-
patryk327
A takie cos dało by sie z suplą zgrać? 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
Jeśli w środku jest esp8266, to da się tam wgrać swoje oprogramowanie. Zależnie od sposobu sterowania silnikiem może mogłoby to ruszyć np na GUI generic,a może wymagałoby dodania trochę własnego kodu.
Nic więcej na podstawie załączonego zdjęcia nie da się odgadnąć
Nic więcej na podstawie załączonego zdjęcia nie da się odgadnąć
-
sherif14
Czy moglibyście podpowiedzieć jakieś rozwiązanie do zautomatyzowania klasycznych rolet wewnętrznych. Może jest jakiś niedrogi napęd współpracujący z Suplą?