Jak po zamknięciu rolety właczyć światło ???
-
dodo100
Jak ustawić taką funkcjonalności że po zamknięciu rolety włącza lub wyłącza żarówkę w cloudzie niemogę nic takiego znaleźć?
-
Bulion76
Obecnie cloud nie ma takiej funkcjonalności.dodo100 wrote: Tue Mar 29, 2022 9:28 am Jak ustawić taką funkcjonalności że po zamknięciu rolety włącza lub wyłącza żarówkę w cloudzie niemogę nic takiego znaleźć?
Pozdrawiam
Łukasz
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
64 Urządzenia SUPLA , a w planach kolejne.
64 Urządzenia SUPLA , a w planach kolejne.
-
Zibi
Polecam Supla scripts obecnie u siebie mam tak ustawione żeby nie wchodzić w apke odpalam skrót na ekranie głównym "wieczór" zamykają się rolety i włącza światło.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
kulert
Podepnę się do pytania bo chcę ustawić dokładnie to samo. Po zamknięciu rolety chciałbym by zapaliło się światło i odwrotnie. Obojętne mi to czy zapalanie światła nastąpi po całkowitym zamknięciu rolety czy przy starcie zamykania. Sprawdzałem co mogę zrobić na Supla Scripts u Fracza i jest częściowe rozwiązanie poprzez sceny ale automatyka wyzwalania sceny pozwala na auto uruchamianie jej najczęściej co 10 minut, a mi zależy by działo się to w czasie rzeczywistym. Jak do tego podejść ?
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Wydaje mi się, że powinno działać wyzwalanie w oparciu o zmianę stanu kanału, ale sprawdziłem u siebie i coś nie chce się scena odpalić.kulert wrote: Thu May 05, 2022 6:08 am Podepnę się do pytania bo chcę ustawić dokładnie to samo. Po zamknięciu rolety chciałbym by zapaliło się światło i odwrotnie. Obojętne mi to czy zapalanie światła nastąpi po całkowitym zamknięciu rolety czy przy starcie zamykania. Sprawdzałem co mogę zrobić na Supla Scripts u Fracza i jest częściowe rozwiązanie poprzez sceny ale automatyka wyzwalania sceny pozwala na auto uruchamianie jej najczęściej co 10 minut, a mi zależy by działo się to w czasie rzeczywistym. Jak do tego podejść ?
Może @fracz pomoże
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Ok, pomęczyłem @fracz'a i poprawiłkulert wrote: Thu May 05, 2022 6:08 am Podepnę się do pytania bo chcę ustawić dokładnie to samo. Po zamknięciu rolety chciałbym by zapaliło się światło i odwrotnie. Obojętne mi to czy zapalanie światła nastąpi po całkowitym zamknięciu rolety czy przy starcie zamykania. Sprawdzałem co mogę zrobić na Supla Scripts u Fracza i jest częściowe rozwiązanie poprzez sceny ale automatyka wyzwalania sceny pozwala na auto uruchamianie jej najczęściej co 10 minut, a mi zależy by działo się to w czasie rzeczywistym. Jak do tego podejść ?
W scenie w skryptach ustaw sobie "Wyzwalacz sceny w oparciu o stan kanałów" oraz "Warunek" analogicznie jak na załączonym obrazku. Zamiast "21396" wstaw id swojego kanału rolet.
Analogicznie dodaj sobie drugą scenę dla warunków "== 100". Jedyna rzecz na którą musisz uważać, to zbyt częste wykonanie sceny - skrypty wymagają kilku sekund odstępu między ponownym wykonaniem sceny.
Musisz się też wylogować ze skryptów i zalogować ponownie, aby nowe webhooki działały.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kulert
Ogromne dzięki. Teraz wszystko działa tak jak chciałem. Ustawiłem sobie że przy 70% zamknięcia rolety zapala światło a przy 71% otwarcia gasi. Działa. Dziękuję
-
bob_
Cześć,klew wrote: Thu May 05, 2022 2:27 pm
Ok, pomęczyłem @fracz'a i poprawił. W skryptach brakowało obsługi "webhooka" dla zmiany stanu otwarcia rolet. Teraz już wszystko działa.
możesz wyjaśnić czy sprawdzałeś to na własnym serwerze (docker) czy "chmurowym"?
Jest w dziale Supla-scripts wątek założony przeze mnie właśnie o nie wykonywaniu scen na podstawie zmiany stanu. Fracz odezwał się i dał znać, że właśnie obsługa webhooków nie działała w przypadku gdy całość próbujemy zrobić na własnym serwerze (np. Rpi z dockerem). Coś zostało poprawione, przetestowaliśmy to ale u mnie nadal nie działa i wątek umarł... A bardzo chciałbym mieć tą funkcjonalność...