lokalne API urządzenia

lowang

Cześć!

kupiłem ZAMEL ROW-02 i szukam jakie api udostępnia ta puszka. Nie chodzi mi o API cloud tylko o API na samym urządzeniu abym jak internet padnie miał do niego dostęp. Czy supla ma coś takiego?
pzygmunt

Nie ma API. Posiada lokalne mqtt.
lowang

W supla cloud, Account -> Integrations -> MQTT dostałem adres serwera mqtt66.supla.org
Ale jeśli dobrze rozumiem to mój ZAMEL ROW-02 trzyma aktywne połączenie z tym brokerem,
więc jak internet padnie to koniec komunikacji.
Jak mogę ustawić Zamelowi aby korzystał z lokalnego MQTT (Mosquitto broker w HA) albo jak MQTT Explorerem dobić się do lokalnego mqtt o którym pisałeś?
klew

lowang wrote: Thu Mar 31, 2022 3:22 pm W supla cloud, Account -> Integrations -> MQTT dostałem adres serwera mqtt66.supla.org
Ale jeśli dobrze rozumiem to mój ZAMEL ROW-02 trzyma aktywne połączenie z tym brokerem,
więc jak internet padnie to koniec komunikacji.
Jak mogę ustawić Zamelowi aby korzystał z lokalnego MQTT (Mosquitto broker w HA) albo jak MQTT Explorerem dobić się do lokalnego mqtt o którym pisałeś?
Musisz mieć w miarę aktualny soft (jakoś w zeszłym roku ta funkcja była dodana). Jak już masz aktualny, to przełącz urządzenie w tryb konfiguracyjny (np przytrzymując przycisk config na obudowie >5s), połącz się z jego wifi i wejdź na http://192.168.4.1
Tam możesz go przełączyć na tryb MQTT.
Wtedy moduł nie korzysta z serwerów Supli i komunikuje się wyłącznie z ustaiwonym brokerem.
lowang

dzięki za prostą instrukcję! wszystko działa :)

Nie udało mi się tylko po ssl tego zestawić bo atakowały komunikaty:

Code: Select all

Client connection from 192.168.1.102 failed: error:1417A0C1:SSL routines:tls_post_process_client_hello:no shared cipher. 
ale najważniejsze że działa lokalnie :D
lowang

pzygmunt wrote: Wed Mar 30, 2022 3:58 pm Nie ma API. Posiada lokalne mqtt.
A przewidujesz tryb hybrydowy czyli supla + lokalne MQTT? Wtedy aplikacja nadal by działała a HomeAssistant mógłby lokalnie gadać
pzygmunt

Przewidujemy taką opcję ale wiąże się to z przesiadką na nową bibliotekę i nowy sprzęt tj. ESP32
roztropek

czy ZAMEL ROW-02 ma API dostępne przez supla cloud? Inaczej to pisząc: czy można sterować tym urządzeniem z własnej aplikacji poprzez supla cloud?

czy jest gdzieś dokumentacja API, która pokazuje które interfejsy są oprogramowane dla poszczególnych urządzeń ZAMEL?

https://svr1.supla.org/api-docs/docs.html to dokumentacja techniczna o bardzo ograniczonej użyteczności.
Pierwsze zagadnienia, które się pojawiają przy pomyśle na integracje to:
- jak jest reprezentowane dane urządzenie - jaki koncepcyjny obiekt je reprezentuje w supla cloud) ?
- jakie interfejsy są dostępne dla tego urządzenia - co można zrobić z tym urządzeniem?
Szczegóły techniczne są potrzebne dopiero później

Z obecną dokumentacją jest tak pokazuje przykład MEW-01: na podstawie dokumentacji REST API można co najwyżej zacząć poszukiwania sposobu integracji, I to po nazwach parametrów typu measurement-logs. Dopiero odpowiedzi na forum, szczególnie angielskim objaśniają sprawę. Podobnie trzeba się domyślić, że urządzenie NIE jest reprezentowane w tym przypadku przez obiekt DEVICE, mimo nazwy, ale CHANNEL.
pzygmunt

Może napisz po prostu co chcesz zrobić ?
W dokumentacji może nie ma zbyt wiele opisów ale dużo da się z niej wywnioskować.
roztropek

chcialbym odczytac stan kanału ROW-02 (czy ON, czy OFF) i włączyć/wyłączyć kanał ROW-02 ze swojej aplikacji

Return to “Ogólna dyskusja”