Własny serwer pomocy
-
kwiato168
Mam serwer na qnap dziś doszło do awarii Internetu u dostawcy i ku mojemu zaskoczeniu aplikacje na telefonie nie działają. Jaka może być tego przyczyna?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Co mi na szybko przychodzi do głowy.
1. Używasz adresu domenowego, którego DNS był w nieosiągalnej sieci, a Twój lokalny cache nie utrzymał domeny.
2. Łączysz się z publicznym IP, który jest po stronie dostawcy, a Ty jesteś za NAT-em.
3. Lokalny serwer korzysta z zewnętrznego DNS-a i szły długie timeout-y przy odnajdywaniu nazw klientów
1. Używasz adresu domenowego, którego DNS był w nieosiągalnej sieci, a Twój lokalny cache nie utrzymał domeny.
2. Łączysz się z publicznym IP, który jest po stronie dostawcy, a Ty jesteś za NAT-em.
3. Lokalny serwer korzysta z zewnętrznego DNS-a i szły długie timeout-y przy odnajdywaniu nazw klientów
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
kwiato168
Dzięki za odpowiedź lecz nic z tego nie rozumiem.
Mam publiczny adres udostępniony przez dostawce na router z którego korzystam (awaryjnie mam do niego wpiętą kartę sim innego dostawcy)
Domeny używam XXX.tplinkdns.com
Proszę powiedz mi jak mogę sprawdzić gdzie leży problem
Mam publiczny adres udostępniony przez dostawce na router z którego korzystam (awaryjnie mam do niego wpiętą kartę sim innego dostawcy)
Domeny używam XXX.tplinkdns.com
Proszę powiedz mi jak mogę sprawdzić gdzie leży problem
-
kwiato168
A może jest ktoś na forum chętny skonfigurowania mi własnego serwera?