Czujnik wylania wody

lukpio3

Witajcie,
Tematów na tym forum dotyczących czujnika zalania jest dość sporo. Niestety głównie to są projekty użytkowników. A ja z kolei mam inne pytanie. Czy jest jakieś gotowe rozwiązanie współpracujące z suplą, które będzie w stanie poinformować mnie o zalaniu poprzez aplikację? Oczywiście komunikacja poprzez wifi. Już miałem 2 razy sytuację że zalało mi pralnie i chciałbym to rozwiązać właśnie poprzez taki czujnik. Pewnie i bym się pobawił w jakieś swoje rozwiązania tym bardziej że są tu wręcz gotowce podane na tacy ale zwyczajnie nie mam już kiedy. Brakuje mi ostatnio doby.
QLQ

Nie ma
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Zibi

Jeśli chcesz być poinformowany bardziej trzeba iść w kierunku powiadomienia, a Supla oficjalnie nie ma powiadomień przynajmniej nie widziałem, chyba że coś się zmieniło.
Ja bym to zrobił po 433mhz HC12 z Attiny z deep sleep bateria wytrzyma kilka lat. Procesor wybudza się co 1min na ułamek sek sprawdza czy doszło do zalania i wysyła do odbiornika np Wemos + hc12 powiadomienie Telegram lub pushover na tel że doszło do zalania. Co kilka dni wybudza się i wysyła raport o napięciu baterii dzięki temu wiesz na bieżąco ze bateria jest ok w nadajniku a kiedy słaba i trzeba ją wymienić.
Też miałem taką sytuację 3razy i będę chciał zrobić taki układ.
Jeszcze przydało by się połączyć to z zaworem głównym od wody jak wykryje wyciek zamknij zawór.
Last edited by Zibi on Fri Apr 01, 2022 7:32 pm, edited 1 time in total.
kwiato168

https://allegro.pl/oferta/fd-1-satel-cz ... rQQAvD_BwE

do tego elektrozawór
i wemos z czujnikiem otwarcia bramy rolety albo drzwi , zmieniasz ikonę na jakąś kroplę czy coś podobnego i po temacie
Zibi

kwiato168 wrote: Fri Apr 01, 2022 7:29 pm https://allegro.pl/oferta/fd-1-satel-cz ... rQQAvD_BwE

do tego elektrozawór
i wemos z czujnikiem otwarcia bramy rolety albo drzwi , zmieniasz ikonę na jakąś kroplę czy coś podobnego i po temacie
Tylko że musisz ciągle zaglądać do Supli na stan ikony.
A w razie zalania, wycieku ma być powiadomienie na tel jak np nikogo nie ma w domu i zamknąć główny zawór.
elmaya

kwiato168

Dlatego zakładasz elektrozawór
Zibi

Coś tam już udało się skleić. Powiadomienia lecą na głośnik w domu który obsługuje mi różne zdarzenia i dodatkowo na tel. Zostały do zrobienia czujniki hc12 + Attiny i pomiar baterii z każdego czujnika.
https://youtube.com/shorts/ENxGh_zw708?feature=share
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Fajne
Każde powiadomienie inna wiadomosc rozumiem?
Zibi

radzik_r wrote: Sun Apr 03, 2022 9:28 pm

Fajne
Każde powiadomienie inna wiadomosc rozumiem?
Dokładnie tak. Na głośniku jak i na telefonie te dźwięki wrzuciłem, żeby wiedzieć po powiadomieniu gdzie szukać.

Return to “Ogólna dyskusja”