Sterowniki SRP-01 jako lokalne i SRW-01 jako centralny.

Sterownik rolet
RomanoItaliano19

Cześć, mam problem z podłączeniem rolet. Posiadam 6 rolet zewnętrzych i przy każdej z nich przycisk lokalny (dzwonkowy) wraz z sterownikiem SRP-01. Sterowanie lokalne działa lecz zastanawia mnie jedna rzecz. Jak trzymam dłużej przycisk to roleta opuszcza się według czasu na jaki została zaprogramowana po czym dioda na sterowniku się wyłącza. Jak nacisnę raz to roleta opuszcza się lub podnosi do oporu zatrzymuje ją krańcówka ale dioda nie gaśnie i sygnał nadal jest wysyłany do czasu aż nie kliknę przyciskiem jeszcze raz.Ta sama sytuacja jest w przypadku przycisku centralnego poza tym, że jak zamknę rolety to zjeżdżają na dół lub się podnoszą, zatrzymuje je krańcówka ale dioda na sterownikach SRP-01 cały czas się świeci i jak chce opuścić lokalnym to muszę nacisnąć raz żeby rozłączyć sterownik po czym nacisnąć drugi raz, żeby roleta się podnosiła/opuszczała. Moje pytanie brzmi czy wszystko jest ok i tak to powinno działać czy coś żle podłączyłem. Będę wdzięczny za każde wskazówki.
klew

SRP-01 to nie jest urządzenie z Suplą, więc to trochę taki offtopic na tym forum.

Miałem kiedyś SRP (ale wariant na szynę). Z tego co pamiętam, to przycisk centralny dawał stałe napięcie na przekaźniku tak długo, jak długo przycisk centralny był wciśnięty.
Natomiast przyciski chwilowe powinny załączać przekaźnik maksymalnie na zaprogramowany czas. Napisz może, albo dokładnie rozrysuj jak masz to teraz podłączone, bo opisywane przez Ciebie zachowanie wydaje się być nieprawidłowe, ale też nie przychodzi mi do głowy co można zrobić źle aby takie efekty uzyskać ;)
RomanoItaliano19

Instalacja zaczyna się w miejscu przycisku centralnego kabel 5x2,5. Tam mam zamontowany SRW-01. Do złącza IN1 i IN2 mam podłączony przycisk góra dół. Do M mam wpięte dwa przewody siwy i brązowy i one też są wpięte do wszystkich SRP-01 w miejsce central. Pod L zasilanie i zrobiony mostek z którego jest wpięte też zasilanie pod przycisk. Przy każdym oknie w SRP-01 pod złącza N kabel neutralny. Pod L zasilanie plus mostek i zasilanie doprowadzone to przycisku. Pod local przycisk góra dół od sterowania lokalnego i w pozostałe 2 kable góra dół od silnika rolety.
klew

Jeśli dobrze zrozumiałem opis, to wygląda poprawnie.

Jak masz ustawione czasy sterowania roletą na SRP i jak na SRW?
RomanoItaliano19

Na SRP-01 mam dół i góra 19 sekund i tak samo mam w SRW-01. Jeszcze zastanawiają mnie ustawienia w SRW-01. Mam tak jak w załączniku. Są one prawidłowe? W sterownikach SRP-01 mam jeszcze czas opóźnienia zrobiony o 0,2 sekundy na każdym.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Wg instrukcji wejścia centralne dla SRP działają na zasadzie przycisku chwilowego. Więc w SRW najlepiej ustaw jakiś czas na poziomie 1 s.
Podanie stałego sygnału na na wejście centralne powinno blokować ruch rolety w danym kierunku tak długo, jak jest sygnał na wejściu centralnym.
RomanoItaliano19

Zrobiłem tak i niestety nadal jest tak samo. SRW daje sygnał i słychać, że po sekundzie się rozłącza a na SRP jest sygnał cały czas (dioda się świeci na czerwono) i jak chce lokalnie podnieść to muszę raz przycisnąć, żeby rozłączyło i dopiero drugie naciśnięcie podnosi.
RomanoItaliano19

Udało mi się zlokalizować gdzie tkwi problem. Sterowniki SRP-01 rozłączają się po 120s jak używam przycisku grupowego bo z tego co jest napisane w instrukcji jest to maksymalny czas ruchu rolety. W trybie komfortowym mam ustawione na 19 sekund i po tym czasie się rozłącza jak przycisk lokalny trzymam dłużej. Czy jest możliwość zmiany tego czasu 120s na np 19s? W instrukcji nic o tym nie piszą.
pzygmunt

W przypadku sterowników SRP musiałby się wypowiedzieć ich producent czyli firma Zamel.

Return to “ZAMEL SRW-01”