Rolety pilot i równolegle supla?

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Proszę o poradę.
Zmawiam rolety zewnętrzne typu skriny w dwóch pokojach, te rolety nie są na przyciski w ścianie (tak robią żeby minimalne ingerencje w ścianach były, tylko trójżyłowy kabel zasilający przewiercony w oknie na zewnątrz) tylko na pilota, silnik yoda na 220V z 3 kablami zasilającymi i dwoma sterującymi maja moduł pilota, czy mogę tam równolegle wstawić moduły obsługujące suplę i to zadziała?
W salonie będą 2 rolety więc może jakiś moduł na 2 silniki na raz? W pokoju dzieci moduł pojedynczy tez do silnika równolegle z modułem z pilota np ZAMEL srw-01?
Czy może inne moduły albo istnieje lepsze podłączenie? Przyznam że brak przycisków ścianie i zamiast tego moduł na pilota trochę mi zagmatwało obraz.
Jestem z Kielc jeśli to ma jakieś znaczenie.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Kielce są tu kluczowe ;P

A tak na serio, to rolety radiowe na pilota, to z reguły utrudniona integracja z czymkolwiek poza systemem producenta, albo brak możliwości integracji.

Jeśli napęd rolety ma tylko zasilanie, to nie ma możliwości integracji go z jakimkolwiek modułem SRW. Niektóre napędy z pilotem mają możliwość podłączenia przycisków - wtedy można się wpiąc w te przewody od przycisków, ale integracja z Suplą to będzie proteza (brak informacji o stanie rolety, brak możliwości ustawiania % pozycji rolety itd). Ogólnie zamknij/otwórz w miarę powinno działać, ale nic ponad to.

Najlepiej zamawiać rolety z napędami bez sterowników, bez pilotów itd. Wtedy możesz sobie podłączyć dowolnie wybrany system w domu i nie mieć 10 apek na telefonie - każda do innego sprzętu.

Co do dwóch rolet - po prostu zamontuj dwa streowniki. Jeśli masz tam tylko jedną puszkę, to będzie trudno to zmieścić - najlepiej jakąś puszkę kieszeniową tam dać, albo trzeba będzie kuć i powiększać dziurę w ścianie.

Na chwilę obecną w Supli dostępne w sprzedaży są tylko moduły SRW-01 (dopuszkowy) i SRW-02m (do rozdzielni - ale wymaga przewodu min 3-4 żyłowego do każdej rolety (zależnie czy PE jest potrzbne czy nie) oraz 2-3 żyłowego do każdego przycisku (3 żyły na jeden przycisk i kolejne w tym samym miejscu mogą być na 2 żyły).,

Co do skrinów, to ja bym szybko modyfikował zamówienie, aby dali silnik bez sterownika. W miejscu gdzie podłączą zasialnie muszą i tak dać jakąś puszkę - spokojnie tam możesz wstawić swój sterownik.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Uciekaj od takich rozwiązań ponieważ cokolwiek będziesz chciał w przyszłości do tego podłączyć to będzie problem. Większość dostępnych rozwiązań integruje się z silnikami poprzez sterowanie 230V czyli takie jak z przycisku. Wracając do Twojego pytania. Nie podłączysz do tego nic poza pilotami producenta. Ewentualnie możesz przerobić jeden z pilotów poprzez wlutowanie się w przyciski ale i tak nie będzie to pełna funkcjonalność ponieważ nie zobaczysz pozycji rolety w aplikacji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mmiikk

klew wrote: Fri Apr 08, 2022 10:09 am
Jeśli napęd rolety ma tylko zasilanie, to nie ma możliwości integracji go z jakimkolwiek modułem SRW. Niektóre napędy z pilotem mają możliwość podłączenia przycisków
Silnik yoda ma 5 przewodów w tym 2 sterujące na 220V, to chyba standard?
Myślałem żeby do tych przewodów sterujących silnika obok tych z modułu pilota podłączyć równolegle moduł rolet supli np. zamela

tak:
Image

Nie zadziała?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

mmiikk wrote: Fri Apr 08, 2022 12:09 pm Silnik yoda ma 5 przewodów w tym 2 sterujące na 220V, to chyba standard?
Myślałem żeby do tych przewodów sterujących silnika obok tych z modułu pilota podłączyć równolegle moduł rolet supli np. zamela

Nie zadziała?
Na 99% ten moduł nie ma przewodów sterujących silnikiem, tylko przewody do przycisków, które są podłączone do sterownika w silniku, który steruje silnikiem.

Także jedyne co można na takich przewodach robić, to udawać przyciski, czyli godzisz się z tym, że nie masz pojęcia jaki jest stan rolety (nie ustawisz % otwarcia, i kilka innych problemów).

A do silnika nie próbuj się samodzielnie wpinać. Niektore silniki sobie nie radzą z jednoczesnym podaniem napięcia w górę i w dół. Możesz uszkodzić silnik.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mmiikk

Rozumiem, czyli jedyne sensowne rozwiązanie to silnik bez żadnego modułu i podpiąć go do srw-01 zamela lub loratap (2 kanałowy) z suplą?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jedyne sensowne rozwiązanie to silnik sterowany 230v niezależnie od tego czy wybierzesz Suple czy inne rozwiązanie. Wybierając wbudowany sterownik skazujesz się na jednego dostawcę automatyki. Nie daj się namówić na takie rozwiązanie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mmiikk

Ok, dziękuję za porady wszystkim.

Return to “Pomoc”