Generic a Loratap steronik rolet

lizi0
Posts: 40
Joined: Sun Feb 28, 2021 7:59 pm

Post

Hej. Do chwili obecnej używam softu kolegi z forum LukFud dla sterownik roletowego LoraTap. Wszystko dziala ale zdarza sie problem z ponownym polaczeniem z chmury sterownikow po np. Zanimu pradu.

Dlatego wygenerowalem na probe Gelericka roletowego z ktorym doszedlem do porozumienia z GPIO(przekazniki i przyciski) ale jak ustawic podtrzymanie przycisku? Tzn jak naciskam "gora" to roleta jedzie w gore (nie musze trzymac) jak drugi rez to pauza a jak drugi przycisk to jedzie w dol.

Co trzeba ustawic?
Maniek913
Posts: 505
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Post

Ne podałeś w cloudzie czasów zamykania i otwierania. Dokończ konfigurację kanału w cloud.
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

Odgrzewam temat. Może trzeba by tu zawołać do tablicy kolegę
krycha88 wrote: GUI-Generic: v4.17.5; Builder: v4.13.13
Board ESP8266: v3.0.2; Board ESP32: v2.0.4
Konfituracja GG : Rolety + przekaźniki + przyciski + krańcówki (+ ds18b20)
W supla-cloud ustawione czasy otwierania i zamykania - prawidłowo.Stan: Procent zamknięcia 0%
Z poziomu apki czy cloud - mogę sterować roletą bez problemu.
rolety2.png
Ustawione GPIO dla wejść przycisków prawidłowo (sprawdzone - gdy ustawiony nie jest "rolety" a zwykłe 2 przekaźniki i 2 przyciski - każdy z nich steruje przekaźnikiem elegancko).
Ustawione dla każdego przycisku "logika odwrócona" i wbudowany pullup" (bo podanie sygnału na wejście modułu loratap - powoduje zwarcie gpio do masy przez tranzystor).

Nie działa, nic się nie dzieje. Obojętnie na które wejście podam napięcie.

Spróbowałem zwiększyć czasy (bo tam spore kondensatory są na każdym z wejść - myślałem że łapie to jako "long hold" zamiast podstawową akcję) - nic to nie zmienia.

W czym jest błąd?
rolety.png
W dodatku - widzę w tym konfigu osobno przycisk nr1: i tutaj funkcjonalności StepByStep (?), Move Up or Move Down (?) oraz OpenOrClose.
Cokolwiek nie wybiorę - nie mogę z przycisku zmusić rolety do pracy.

Przycisk drugi (który też ma nr1, ale inne gpio) nazywa się przycisk STOP - i on działa - gdy wyzwolę z apki/cloud by roleta jechała to naciśnięcie tego stop od razu ją zatrzymuje.

Osobiście to bym wolał klasyczne sterowanie - przycisk 1= up (krótki klik = otwiera az do dowolnego innego naciśnięćia, długie ttrzymanie - otwiera tak długo jak się trzyma), przycisk 2 = down (krótki klik - zamyka aż do dowolnego innego naciśnięcia, długie trzymanie - zamyka tak długo jak się trzyma przycisk) i wystarczy. Ew z "półmetkiem" - pauza na ustalonej wysokości, i dalej zamykanie po kolejnym kliku (dla rolet z szparkami - domykanymi dłuższym zamknięciem)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Dodałeś tylko jeden przycisk i przycisk stop - dodaj drugi przycisk.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Pietras81
Posts: 1856
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Ja chyba kiedys próbowałem poniższa konfigurację i działało

NAME":"SC500W","GPIO":[0,0,0,158,9,10,0,0,21,17,22,0,0],"FLAG":0,"BASE":18
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

krycha88 wrote: Sat Aug 20, 2022 5:43 pm Dodałeś tylko jeden przycisk i przycisk stop - dodaj drugi przycisk.
Ok dodaje drugi przycisk - i nie ma on funkcji żadnej, po wejściu do jego konfiguracji (jedynie "odwrócona logika" i "pullup" do wyboru).

ale zonk - po dodaniu - moduł zaczyna działać jak powinien! I przycisk nr1 zaczyna reagować, i przycisk nr 2!
Coś tu chyba jest źle udokumentowane/opisane/podpisane w konfiguratorze ;) - gdy na stronie głównej włączamy "rolety: nr" to powinno się to albo z automatu ustawiać "przycisk up, przycisk down, przycisk stop" zamiast 1, 1stop, 2...
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Hrumque wrote: Sat Aug 20, 2022 5:52 pm Ok dodaje drugi przycisk - i nie ma on funkcji żadnej, po wejściu do jego konfiguracji (jedynie "odwrócona logika" i "pullup" do wyboru).

ale zonk - po dodaniu - moduł zaczyna działać jak powinien! I przycisk nr1 zaczyna reagować, i przycisk nr 2!
Coś tu chyba jest źle udokumentowane/opisane/podpisane w konfiguratorze ;) - gdy na stronie głównej włączamy "rolety: nr" to powinno się to albo z automatu ustawiać "przycisk up, przycisk down, przycisk stop" zamiast 1, 1stop, 2...
Zawsze można zrobić coś lepiej, więc zachęcam do poprawek :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
falder
Posts: 13
Joined: Sun Oct 04, 2020 4:59 pm

Post

Witam serdecznie.

Na Loratap SC500W zainstalowałem sterowanie roletami z https://gui-generic-builder.supla.io/. Soft ładnie się wgrał i jestem w stanie zdalnie sterować roletami.

Jednakże mam duży problem ze sterowaniem z przycisku. Mam przyciski trój-pozycyjne - do góry - stop - w dół - działanie adekwatnie do wciśniętego przycisku.

Czy ktoś wie w jaki sposób mam skonfigurować suple aby przyciski działały - proszę o szczegółowy opis jak dla laika bo jestem laikiem. Co jak i gdzie ustawić.

Z góry bardzo dziękuję,

Pozdrawiam
Falder
falder
Posts: 13
Joined: Sun Oct 04, 2020 4:59 pm

Post

Dokladnie taki przelacznik:
https://www.napad.pl/produkty-1656-9126 ... zw1k-01-11. Jest on bistabilny.
RomanG
Posts: 303
Joined: Tue Jul 21, 2020 7:35 am

Post

falder wrote: Mon Jun 03, 2024 9:37 pm Dokladnie taki przelacznik:
https://www.napad.pl/produkty-1656-9126 ... zw1k-01-11. Jest on bistabilny.
W konfiguracji urządzenia (192.168.4.1) dla przycisku ustaw; "Reakcja - Zmiana stanu - bistabilny", "Akcja - MOVE UP OR MOVE DOWN"

Return to “GUI Generic”