Row-04m L’ i L”

patryk327

Po co w row-04m sa te dodatkowe wejścia na L’ i L”? W row-02 takich nie ma, mam tam po prostu zmostkowac fazę?
patryk327

Czy fazę L’ i L”tez mam zmostkowac jak na tym schemacie? Bo podłączyłem tak jak row-02 i nie działa światło…
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Zmostkuj.
Robert Błaszczak

Tak, zmostkuj.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
jedrzejs

Cześć,

Podepnę się pod ten temat, bo próbuję podłączyć ROW-04 do sterowania trzema obwodami oświetlenia u siebie w domu.

Rozumiem, że L' i L'' nie są wewnętrznie zmostkowane z L i żeby np. CH1 działał to muszę podłączyć fazę do L' (poza podłączeniem fazy do L)? A żeby działało CH4 to muszę mieć podpiętą fazę pod L''?

Z tego co rozumiem na schemacie, do CHx podpinam przewód neutralny idący do lampy. I tu rodzi się moje pytanie (amatora): dlaczego N, a nie fazowy L? Na logikę to powinien być przewód fazowy żeby zasilić żarówkę. Czy na schemacie po prostu chodzi o to, że żarówka/lampa jest oczywiście też podłączona do N (żeby był obwód), a z ROW-04 idzie jednak fazowy (L)?

Dzięki za wyjaśnienia.

Pozdrawiam
J.
Robert Błaszczak

Może w ten sposób będzie Ci to łatwiej zrozumieć. PK1 - PK4 to przekaźniki. Na rysunku w stanie rozwartym. Załączenie przekaźnika (zamknięcie obwodu) następuje z poziomu aplikacji SUPLA lub załączenia odpowiadającego wejścia IN1 - IN4.
L' i L'' wskazują, że można podłączyć zasilanie odbiorników (na schemacie żarówek) z dwóch obwodów zabezpieczonych różnymi wyłącznikami nadprądowymi.
row_04.jpg

UWAGA! Treść została wyedytowana. Usunięto wyrazy oznaczone czerwonym kolorem:
Może w ten sposób będzie Ci to łatwiej zrozumieć. PK1 - PK4 to przekaźniki. Na rysunku w stanie rozwartym. Załączenie przekaźnika (zamknięcie obwodu) następuje z poziomu aplikacji SUPLA lub załączenia odpowiadającego wejścia IN1 - IN4.
L' i L'' wskazują, że można podłączyć zasilanie odbiorników (na schemacie żarówek) z dwóch różnych faz lub z dwóch obwodów zabezpieczonych różnymi wyłącznikami nadprądowymi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Robert Błaszczak on Fri Jan 10, 2025 11:51 am, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

jedrzejs

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 04, 2024 2:21 pm Może w ten sposób będzie Ci to łatwiej zrozumieć. PK1 - PK4 to przekaźniki. Na rysunku w stanie rozwartym. Załączenie przekaźnika (zamknięcie obwodu) następuje z poziomu aplikacji SUPLA lub załączenia odpowiadającego wejścia IN1 - IN4.
L' i L'' wskazują, że można podłączyć zasilanie odbiorników (na schemacie żarówek) z dwóch różnych faz lub z dwóch obwodów zabezpieczonych różnymi wyłącznikami nadprądowymi.

row_04.jpg
Dzięki, rysunek sporo pomógł w zrozumieniu co się dzieje w środku. Czyli de facto L to jest tylko zasilenie modułu, a żeby konkretna lampa została zasilona to muszę podłączyć fazę pod L' oraz L''.
Robert Błaszczak

Dokładnie tak.

Jak już wiesz, o co chodzi, to można sobie wyobrazić, że potrzebujesz sterować żarówkami samochodowymi 12V zasilanymi z akumulatora samochodowego. Wtedy podłączenie będzie wyglądało jak na poniższym schemacie. Myślę, że teraz rozumiesz, dlaczego L, L' i L'' nie są w środku połączone ze sobą.
row_04-2.jpg
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “ZAMEL ROW-04m”