brama i furtka na tym samym zasilaniu

MC424LR10

Witam przepraszam na wstępie że nie napisze profesjonalnie ale nie mogę nigdzie znaleść w necie informacji na pewien problem
zakupiłem napęd wingo 2024 centralka MC424LR10 jeszcze leży niezamontowany ale szukam odpowiedzi i podpowiedzi. Chciałbym aby brama prócz otwierania z pilota otwierała się również z przycisku dzwonowego zamieszczonego w domu koło okna skąd widze bramę i furtkę tu sprawa prosta podpinam się kablem 2x1 pod przyłacze 3i4. Jednak obok bramy chciałbym otwieraną furtkę również z przycisku dzwonkowego i zaczynają sikę pytania.
Czy do zasilenia elektrozaczepu w furtce może wykorzystać zasilacz centaralki? czy jest tam napięcie 24v ?
Czy w przyłączu 3i 4 jest napięcie 12 czy tez 24v?
czy jeśli przy oknie mam wyprowadzony kabel potrójny mogę jedną jego nitkę zastosować jako kabel sygnałowy do otwierania furtki?
Czy jeśli zastosuje podwójny włącznik dzwonkowy będę mógł zmostkować plus lub minus od bramy (z3,4) do zasilenia furtki?
co oznacza Stand-By wszystko w centrali? Każdy o tym pisze ale niema nic napisanego wprost co to jest. Przepraszam że tak może chaotycznie ale bedę wdzięczny za pomoc w rozwianiu niewiadomych z góry dziękuje i pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W 3,4 jest 12V lub 24V w zależności od ustawień.
Możesz podłączyć pod zaciski 3,4 elektrozaczep/elektrozamek 12Va~ max 15 VA jednakże celem tego wyjścia bynajmniej nie jest otwieranie furtki, a jak sądzę raczej dodatkowy zamek do bramy. Tu musiałby się wypowiedzieć Nice lub instalator Nice.

Opis z instrukcji "... Jeśli wyjście
jest zaprogramowane jako zamek elektryczny, jest aktywowane na
3 sekundy po każdym rozpoczęciu manewru otwierania".

Ponadto gdybyś chciał podłączyć przy okazji sterowanie smartfonem to nie wykorzystasz już wyjścia 3,4 do sygnalizacji otwartej bramy.
Osobiście zastosowałbym dedykowany zasilacz do elektrozaczepu. Lubią przymarzać oraz generują zakłócenia.

Poniżej dwie propozycje przy założeniu, że dysponujesz tylko 3 żyłami do domu i chcesz sterować z jednego podwójnego łącznika.
Nie dysponuje schematem elektroniki Nice-a dlatego opcja z dwoma przekaźnikami jest bezpieczniejsza moim zdaniem.
Obie propozycje uwzględniają również sterowanie WiFI ze smartfona.
IN1 pod 3 lub 4. Funkcja wyjścia - OGI.
Przekaźniki "samochodowe" 24V

Co do "Stand-By wszystko" to nie mam wiedzy w tym temacie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Rozwiązane nr 3 w którym w ogóle nie musisz mieć przewodów pomiędzy domem, a bramą.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
MC424LR10

Sterowania wifi nawet nie mam w planach. Za to jeszcze troche utrudnie 😅przynajmniej tak mysle . Chciałbym miec jeszcze jeden włącznik do furtki z opóźnieniem znajdujący sie z 6 m od niej z tym ze przy oknie otwiera się furtka tylko wtedy gdy trzymam klawisz a na zewnątrz po wcisnieciu klawisza przekaxnik czasowy trzyma elektrozaczep około 10 sekund. I chciałbym to na jednym zasilaczu z nice. Elektrozaczep obojetnie czy 12 czy 24v. W takim przypadku jakie jest napiecie na 3 i 4 w centralce? Gdzie napewno bedzie otwieranie z klawisza. Dzieki za odpowiedz
MC424LR10

Na 3i4 dodatkowy zamek? Jeśli tak to jak zrobic otwieranie bramy z klawisza dzwonkowego w domu? Jestem laikiem w tym temacie.
Gang

Supla to system IoT.
Tutaj właśnie o to chodzi aby móc otwierać to inaczej niż pilotem ;)

ja np. bramy i furtki mogę otwierać: Telefonem, przyciskami w 3 miejscach w domu, przez www, czy gadając do telefonu i głośnika (google home)

aby to wszystko osiągnąć wystarczy moduł który PZYGMUNT który Ci podał.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:

Return to “ZAMEL SBW-02”