Cześć,
zrobiłem swój sterownik do sterowania roletą zewnętrzną i program wygenerowałem przez GUI-Generic Builder. Mam bardzo dobrze zmierzony czas otwierania i zamykania rolety, mam nawet ten czas delikatnie zawyżony. Gdy roleta jest otwarta na maksa i z tego poziomu ją zamykam do końca z aplikacji to jest ok, zamknie się całkowicie. W odwrotnym kierunku też jest ok. Problem jest wtedy gdy najpierw zamknę sobie roletę np. w 50%, następnie chciałbym ją otworzyć na maksa to ta roleta nie dojeżdża do krańcówki. Sterownik wyłączy się wcześniej, mogę ręcznie ją podnieść wyżej poprzez trzymanie strzałki w górę w aplikacji. Jeśli jej nie podniosę ręcznie do końca i zrobię kilka takich cykli, że otwieram roletę do jakiegoś poziomu i wtedy otwieram na maksa to z każdym kolejnym cyklem roleta coraz bardziej oddala się od krańcówki, czyli widać coraz mocniej że nie jest otwarta na maksa. Mam wgrany najnowszy soft do ESP ale na wcześniejszych miałem ten sam problem. Zauważyliście takie coś u siebie? Macie na to jakiś sposób? Może warto by było w builderze ustawić że jeśli kliknie się w aplikacji przycisk do pełnego otwarcia lub pełnego zamknięcia to żeby przekaźnik wyłączał się chociażby 2-3s później niż wynika to z ustawionego czasu? Myślę, że dzięki temu problem były wyeliminowany.
Sterownik rolet - nie otwiera rolety do końca
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
No to jest chyba standard ze czas się rozchodzi, jak zamkniesz do (przykładowo) 50% i później otwierasz na maxa.
Przynajmniej u mnie jest ten sam objaw.
Przynajmniej u mnie jest ten sam objaw.
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
-
VAC
No właśnie, myślę że moja propozycja by rozwiązała problem. Wystarczy, że przy naciśnięciu przycisku w stronę zamykania lub otwierania lub w aplikacji przycisku do całkowitego otwarcia lub zamknięcia czas który obecnie jest liczony byłby automatycznie zwiększony o 2-3s. To pozwoliłoby zamknąć lub otworzyć roletę do końca. Jest taka opcja?
-
Wiesiek
Z moim sterownikiem mam tak samo . Zamel SRW .
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
SRW ma dodawany czas przy skrajnych pozycjach.
Do biblioteki SuplaDevice też to będzie niedługo dodane.
Takie rozjechanie czasu wynika z tego że niektóre napędy mają opóźnienia w starcie. U mnie w domu silnik rusza z opóźnieniem kilkaset ms. Na mSRW to działa dużo lepiej, bo tam jest detekcja poboru prądu, więc można częściowo te opóźnienia niwelować.
Do biblioteki SuplaDevice też to będzie niedługo dodane.
Takie rozjechanie czasu wynika z tego że niektóre napędy mają opóźnienia w starcie. U mnie w domu silnik rusza z opóźnieniem kilkaset ms. Na mSRW to działa dużo lepiej, bo tam jest detekcja poboru prądu, więc można częściowo te opóźnienia niwelować.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
VAC
A skąd będę wiedział, że te zmiany o których mówiliśmy zostały wprowadzone? Jest na forum jakiś temat gdzie są opisane postępy?
-
klew
To będzie zmiana w bibliotece SuplaDevice, więc możesz patrzeć co się dzieje na github. Jak będzie wydana aktualizacja, to dam też znać na forum w dziale oprogramowanie-Arduino. Potem już tylko poczekać chwilę aż zostanie to zaciągnięte do GUI generic
-
Dominik
Witam. Chciał bym się dowiedzieć czy została dodana poprawka do biblioteki ? Obserwuję stale zmiany w wersjach biblioteki ale nie widzę tej poprawki.
-
klew
Niestety zapomniałem o tym temacie i nie poprawiałem tego jeszcze.Dominik wrote: Fri Aug 04, 2023 12:33 pm Witam. Chciał bym się dowiedzieć czy została dodana poprawka do biblioteki ? Obserwuję stale zmiany w wersjach biblioteki ale nie widzę tej poprawki.