Dzień dobry Wszystkim:)
Podczas instalowania licznika MEW-01 w prywatnej chmurze na Qnap'ie napotkałem problem, z którym nie potrafię sobie samodzielnie poradzić.
Początkowo licznik zarejestrowałem w chmurze supla.org i nie miałem żadnych problemów:
- licznik zarejestrował się w chmurze i można było tam zobaczyć dane w formie graficznej
- aplikacja (iOS) łączyła się z licznikiem i pokazywała wykresy danych
Później zainstalowałem docker'y na Qnap'ie, po niewielkich perturbacjach i z pomocą forum uruchomiłem kontenery.
Ponieważ w mojej sieci MEW-01 i Qnap są w różnych podsieciach zrobiłem na routerze przekierowanie portów 80, 443, 2016, 2015
Aktualnie sytuacja jest następująca:
- licznik zarejestrował się w prywatnej chmurze, co widzę po zalogowaniu się
- aplikacja (iOS) ma połączenie z licznikiem i wyświetla bieżące dane tekstowe
- zarówno w chmurze jak i w aplikacji nie ma danych graficznych/wykresów (podejrzewam, że nie rejestrują się dane)
Pobrałem logi kontenera supla-db (poniżej) i widać tam, że jest problem z dostępem użytkowników root i supla do bazy danych. Logi pozostałych kontenerów nie wykazują błędów.
Nie mam doświadczenia z bazą danych mySql, a jej działanie w środowisku Qnap/Containers jeszcze bardziej potęguje moją dezorientację.
Czy ktoś zetknął się z takim problemem i może pomóc?
Pozdrawiam:)
SUPLA/QNAP - nie rejestruje w bazie danych pomiarów z licznika MEW-01
-
kusy15
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
kusy15
Problem w tym, że nie wiem jak je nadać. Jak się to robi?
Dodane:
sprawdziłem zawartość tabeli supla_user i nie ma tam użytkownika supla. Jest jeden użytkownik: ten który wpisałem w plik .env. Może w tym przyczyna?
Znalazłem na forum takie polecenie:
Dodane:
sprawdziłem zawartość tabeli supla_user i nie ma tam użytkownika supla. Jest jeden użytkownik: ten który wpisałem w plik .env. Może w tym przyczyna?
Znalazłem na forum takie polecenie:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
kusy15
Przeinstalowałem cały docker i uzyskałem znaczną poprawę, tzn.
1. zarejestrowałem licznik i przesyła on dane do chmury na Qnap'ie
2. Dane w formie graficznei i tekstowej widoczne są do zalogowaniu się do lokalnej chmury przeglądarką
3. Aplikacja (iOS) ma łączność z licznikiem i na bieżąco wyświetla dane tekstowe
4. Po dotknięciu ikonki wykresów nie ma jednak żadnej wizualizacji danych - wykres nie generuje się, choć w momencie przejścia w aplikacji do danych licznika, pod ikonką wykresu widać wizualizacje wskazującą, że działa proces pobierania danych.
Zanim zainstalowałem lokalną chmurę byłem zarejestrowany w cloud.supla.org i nie było żadnych problemów - wykresy w aplikacji iOS generowały się bezproblemowo. Teraz utraciłem tą funkcjonalność.
Wersja aplikacji: 2.3.47
Firmware MEW-01: 2.8.48
Czy ktoś zetknął się z takim problemem?
1. zarejestrowałem licznik i przesyła on dane do chmury na Qnap'ie
2. Dane w formie graficznei i tekstowej widoczne są do zalogowaniu się do lokalnej chmury przeglądarką
3. Aplikacja (iOS) ma łączność z licznikiem i na bieżąco wyświetla dane tekstowe
4. Po dotknięciu ikonki wykresów nie ma jednak żadnej wizualizacji danych - wykres nie generuje się, choć w momencie przejścia w aplikacji do danych licznika, pod ikonką wykresu widać wizualizacje wskazującą, że działa proces pobierania danych.
Zanim zainstalowałem lokalną chmurę byłem zarejestrowany w cloud.supla.org i nie było żadnych problemów - wykresy w aplikacji iOS generowały się bezproblemowo. Teraz utraciłem tą funkcjonalność.
Wersja aplikacji: 2.3.47
Firmware MEW-01: 2.8.48
Czy ktoś zetknął się z takim problemem?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
W env musisz ustawić CLOUD_DOMAIN na adres zgodny z tym z jakim łączy się smartfon. Najlepiej publiczny IP lub domenę wskazującą na publiczny IP.... no chyba, że będziesz używać swojej instancji tylko lokalnie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
kusy15
W adresie CLOUD_DOMAIN nie wpisałem numeru portu, chociaż w pliku .env wyraźnie jest powiedziane, że należy to zrobić. Dziękuję:)pzygmunt wrote: Wed Jun 01, 2022 12:59 pm W env musisz ustawić CLOUD_DOMAIN na adres zgodny z tym z jakim łączy się smartfon. Najlepiej publiczny IP lub domenę wskazującą na publiczny IP.... no chyba, że będziesz używać swojej instancji tylko lokalnie.