Witajcie!
Mam do zrealizowania układ sterowania roletami zewnętrznymi z połączeniu z czujnikiem wiatru.
Chodź wydaje mi się to dziwne nie znalazłem nic na forum...
Wstępny pomysł mam taki aby użyć czujnika wiatru STR-W z F&F, wyjście sterujące impulsowe (N) chciałem podłączyć pod RNW-01 który uruchomi scenę\grupę - zamknij wszystkie rolety. (srw-01)
Tu jest raczej wszystko ok. (chyba że się mylę to proszę mnie uświadomić)
Dodatkowo jednak chciałbym aby podczas trwania ustalonej prędkości wiatru nie można było podnieść ręcznie rolet i tu mam problem jak można to zrealizować? Zablokować możliwość otwarcia rolet. Jakimś rozwiązaniem jest np na jakiś ustalony z góry czas..?
Może jakimś skryptem - ale tu nie mam jeszcze żadnego doświadczenia.
Pozdrawiam
Centralne Sterowanie rolet z czujnikiem wiatru
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
czasem zadziałają rozwiązania łopatologiczne, tzn. dołożyć przekaźnik i puścić przez niego zasilanie wszystkich rolet. Potem warunek: jeżeli rolety opuszczone i silny wiatr to rozłącz zasilanie rolet. Może być?BigW wrote: Thu Jul 14, 2022 8:50 pm Witajcie!
Mam do zrealizowania układ sterowania roletami zewnętrznymi z połączeniu z czujnikiem wiatru.
Chodź wydaje mi się to dziwne nie znalazłem nic na forum...
Wstępny pomysł mam taki aby użyć czujnika wiatru STR-W z F&F, wyjście sterujące impulsowe (N) chciałem podłączyć pod RNW-01 który uruchomi scenę\grupę - zamknij wszystkie rolety. (srw-01)
Tu jest raczej wszystko ok. (chyba że się mylę to proszę mnie uświadomić)
Dodatkowo jednak chciałbym aby podczas trwania ustalonej prędkości wiatru nie można było podnieść ręcznie rolet i tu mam problem jak można to zrealizować? Zablokować możliwość otwarcia rolet. Jakimś rozwiązaniem jest np na jakiś ustalony z góry czas..?
Może jakimś skryptem - ale tu nie mam jeszcze żadnego doświadczenia.
Pozdrawiam
YoMan
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Tylko trzeba by dawać osobny przekaźnik na każdym wyjściu (podnoszącym lub opuszczającym roletę) sterowników. Gdy da się jeden do zasilania wszystkich rolet, to trzeba by wyłączać zasilanie sterowników, a wtedy urządzenia będą niedostępne w Supli.YoMan wrote: Fri Jul 15, 2022 11:19 am czasem zadziałają rozwiązania łopatologiczne, tzn. dołożyć przekaźnik i puścić przez niego zasilanie wszystkich rolet. Potem warunek: jeżeli rolety opuszczone i silny wiatr to rozłącz zasilanie rolet. Może być?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jedyne sensowne rozwiązanie to na poziomie oprogramowania.
Musielibyśmy wprowadzić rozwiązanie, które umożliwiałoby wyłączanie sterowania lokalnego z poziomu globalnej konfiguracji.
Problem w tym, że jest to dość niszowa potrzeba i nie wiem czy i kiedy udałoby nam się coś takiego wprowadzić.
Musielibyśmy wprowadzić rozwiązanie, które umożliwiałoby wyłączanie sterowania lokalnego z poziomu globalnej konfiguracji.
Problem w tym, że jest to dość niszowa potrzeba i nie wiem czy i kiedy udałoby nam się coś takiego wprowadzić.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Przy niektórych roletach/żaluzjach, przydałby się taki mechanizm w odwrotną stornę - tzn. podczas silnego wiatru - zwiń roletę (aby wiatr jej nie uszkodził).
Blokowanie sterowania rolety przy sygnale z wejść sterowania centralnego, to nic nowego. Klasyczne sterowniki Zamela (te bez Supli/radia), blokują możliwość sterownaia roletą, gdy jest ona zamknięta/otwarta przez wejście sterujące centralne. Pewnie główną ideą stojącą za taką funkcją, jest np. zamknięcie rolet i zablokowanie ich przez centralę alarmową.
Nie wiem czy blokowanie rolet z poziomu serwera to dobry pomysł. Co zrobić gdy utracimy połączenie z serwerem? Czy przechowywać stan blokady po resecie zasilania urządzenia? Mogłoby się okazać, że mamy zablokowane rolety i nie da się ich otworzyć. Czasami może się okazać, że taka blokada rolety uniemożliwi ewakuację z budynku przez okno.
Jeśli taka opcja by była dodana, to należałoby używać jej z rozsądkiem
Mam jeszcze jeden pomysł na zastosowanie:
Mam drzwi balkonowe na taras z kontaktronem. Gdy drzwi są otwartę, to chcę uniemożliwić zamykanie rolety (np. przez harmonogram po zachodzie słońca). Nie raz słyszałem historię o człowieku, który latem wziął zimne piwo z lodówki i usiadł na tarasie. Sielankę przerywa automatyczne zamknięcie rolet i świadomość, że nie ma się przy sobie kluczy do domu ani telefonu
Ten scenariusz można też obsłużyć funkcją "logiki" (której jeszcze w Supli nie ma), która pozwoliłaby na ustawienie w harmonogramie sceny "jeżeli okno/drzwi są zamknięte, to zamknij roletę".
Blokowanie sterowania rolety przy sygnale z wejść sterowania centralnego, to nic nowego. Klasyczne sterowniki Zamela (te bez Supli/radia), blokują możliwość sterownaia roletą, gdy jest ona zamknięta/otwarta przez wejście sterujące centralne. Pewnie główną ideą stojącą za taką funkcją, jest np. zamknięcie rolet i zablokowanie ich przez centralę alarmową.
Nie wiem czy blokowanie rolet z poziomu serwera to dobry pomysł. Co zrobić gdy utracimy połączenie z serwerem? Czy przechowywać stan blokady po resecie zasilania urządzenia? Mogłoby się okazać, że mamy zablokowane rolety i nie da się ich otworzyć. Czasami może się okazać, że taka blokada rolety uniemożliwi ewakuację z budynku przez okno.
Jeśli taka opcja by była dodana, to należałoby używać jej z rozsądkiem
Mam jeszcze jeden pomysł na zastosowanie:
Mam drzwi balkonowe na taras z kontaktronem. Gdy drzwi są otwartę, to chcę uniemożliwić zamykanie rolety (np. przez harmonogram po zachodzie słońca). Nie raz słyszałem historię o człowieku, który latem wziął zimne piwo z lodówki i usiadł na tarasie. Sielankę przerywa automatyczne zamknięcie rolet i świadomość, że nie ma się przy sobie kluczy do domu ani telefonu
Ten scenariusz można też obsłużyć funkcją "logiki" (której jeszcze w Supli nie ma), która pozwoliłaby na ustawienie w harmonogramie sceny "jeżeli okno/drzwi są zamknięte, to zamknij roletę".
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
no właśnie tak to sobie wyobrażałem, że dokładamy przekaźnik szeregowo. Ale faktycznie przy rozproszonych urządzeniach trudniejsze w realizacji. U mnie sterowanie wszystkich rolet jest w jednym miejscu więc jednym przekaźnikiem odpiąłbym wszystkie bez wyłączania modułu.klew wrote: Fri Jul 15, 2022 11:34 amTylko trzeba by dawać osobny przekaźnik na każdym wyjściu (podnoszącym lub opuszczającym roletę) sterowników. Gdy da się jeden do zasilania wszystkich rolet, to trzeba by wyłączać zasilanie sterowników, a wtedy urządzenia będą niedostępne w Supli.YoMan wrote: Fri Jul 15, 2022 11:19 am czasem zadziałają rozwiązania łopatologiczne, tzn. dołożyć przekaźnik i puścić przez niego zasilanie wszystkich rolet. Potem warunek: jeżeli rolety opuszczone i silny wiatr to rozłącz zasilanie rolet. Może być?
YoMan
-
ALEX
Mam to zrobione skryptami. Zamykanie na noc nie zacznie się nigdy, jeżeli drzwi są otwarte (lub jest brak łączności z modułem kontaktronu) a dodatkowo, najpierw zamykają się rolety okien, a drzwi zawsze dopiero po 2 minutach (bo przecież mogę być na zewnątrz i zamknąć za sobą drzwi). Oczywiście ręczne sterowanie działa bez żadnych blokad.klew wrote: Fri Jul 15, 2022 11:47 am Mam jeszcze jeden pomysł na zastosowanie:
Mam drzwi balkonowe na taras z kontaktronem. Gdy drzwi są otwartę, to chcę uniemożliwić zamykanie rolety (np. przez harmonogram po zachodzie słońca).