Centralne Sterowanie rolet z czujnikiem wiatru

BigW

Witajcie!
Mam do zrealizowania układ sterowania roletami zewnętrznymi z połączeniu z czujnikiem wiatru.
Chodź wydaje mi się to dziwne nie znalazłem nic na forum...

Wstępny pomysł mam taki aby użyć czujnika wiatru STR-W z F&F, wyjście sterujące impulsowe (N) chciałem podłączyć pod RNW-01 który uruchomi scenę\grupę - zamknij wszystkie rolety. (srw-01)

Tu jest raczej wszystko ok. (chyba że się mylę to proszę mnie uświadomić)

Dodatkowo jednak chciałbym aby podczas trwania ustalonej prędkości wiatru nie można było podnieść ręcznie rolet i tu mam problem jak można to zrealizować? Zablokować możliwość otwarcia rolet. Jakimś rozwiązaniem jest np na jakiś ustalony z góry czas..?

Może jakimś skryptem - ale tu nie mam jeszcze żadnego doświadczenia.
Pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Obawiam się, że sterowania ręcznego nie zablokujesz. W sumie to pierwszy taki pomysł i wymagałby zmian po stronie serwera i urządzeń wykonawczych.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

BigW wrote: Thu Jul 14, 2022 8:50 pm Witajcie!
Mam do zrealizowania układ sterowania roletami zewnętrznymi z połączeniu z czujnikiem wiatru.
Chodź wydaje mi się to dziwne nie znalazłem nic na forum...

Wstępny pomysł mam taki aby użyć czujnika wiatru STR-W z F&F, wyjście sterujące impulsowe (N) chciałem podłączyć pod RNW-01 który uruchomi scenę\grupę - zamknij wszystkie rolety. (srw-01)

Tu jest raczej wszystko ok. (chyba że się mylę to proszę mnie uświadomić)

Dodatkowo jednak chciałbym aby podczas trwania ustalonej prędkości wiatru nie można było podnieść ręcznie rolet i tu mam problem jak można to zrealizować? Zablokować możliwość otwarcia rolet. Jakimś rozwiązaniem jest np na jakiś ustalony z góry czas..?

Może jakimś skryptem - ale tu nie mam jeszcze żadnego doświadczenia.
Pozdrawiam
czasem zadziałają rozwiązania łopatologiczne, tzn. dołożyć przekaźnik i puścić przez niego zasilanie wszystkich rolet. Potem warunek: jeżeli rolety opuszczone i silny wiatr to rozłącz zasilanie rolet. Może być?
YoMan
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Fri Jul 15, 2022 11:19 am czasem zadziałają rozwiązania łopatologiczne, tzn. dołożyć przekaźnik i puścić przez niego zasilanie wszystkich rolet. Potem warunek: jeżeli rolety opuszczone i silny wiatr to rozłącz zasilanie rolet. Może być?
Tylko trzeba by dawać osobny przekaźnik na każdym wyjściu (podnoszącym lub opuszczającym roletę) sterowników. Gdy da się jeden do zasilania wszystkich rolet, to trzeba by wyłączać zasilanie sterowników, a wtedy urządzenia będą niedostępne w Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jedyne sensowne rozwiązanie to na poziomie oprogramowania.
Musielibyśmy wprowadzić rozwiązanie, które umożliwiałoby wyłączanie sterowania lokalnego z poziomu globalnej konfiguracji.
Problem w tym, że jest to dość niszowa potrzeba i nie wiem czy i kiedy udałoby nam się coś takiego wprowadzić.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Przy niektórych roletach/żaluzjach, przydałby się taki mechanizm w odwrotną stornę - tzn. podczas silnego wiatru - zwiń roletę (aby wiatr jej nie uszkodził).

Blokowanie sterowania rolety przy sygnale z wejść sterowania centralnego, to nic nowego. Klasyczne sterowniki Zamela (te bez Supli/radia), blokują możliwość sterownaia roletą, gdy jest ona zamknięta/otwarta przez wejście sterujące centralne. Pewnie główną ideą stojącą za taką funkcją, jest np. zamknięcie rolet i zablokowanie ich przez centralę alarmową.

Nie wiem czy blokowanie rolet z poziomu serwera to dobry pomysł. Co zrobić gdy utracimy połączenie z serwerem? Czy przechowywać stan blokady po resecie zasilania urządzenia? Mogłoby się okazać, że mamy zablokowane rolety i nie da się ich otworzyć. Czasami może się okazać, że taka blokada rolety uniemożliwi ewakuację z budynku przez okno.
Jeśli taka opcja by była dodana, to należałoby używać jej z rozsądkiem :)

Mam jeszcze jeden pomysł na zastosowanie:
Mam drzwi balkonowe na taras z kontaktronem. Gdy drzwi są otwartę, to chcę uniemożliwić zamykanie rolety (np. przez harmonogram po zachodzie słońca). Nie raz słyszałem historię o człowieku, który latem wziął zimne piwo z lodówki i usiadł na tarasie. Sielankę przerywa automatyczne zamknięcie rolet i świadomość, że nie ma się przy sobie kluczy do domu ani telefonu :)
Ten scenariusz można też obsłużyć funkcją "logiki" (której jeszcze w Supli nie ma), która pozwoliłaby na ustawienie w harmonogramie sceny "jeżeli okno/drzwi są zamknięte, to zamknij roletę".
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Fri Jul 15, 2022 11:34 am
YoMan wrote: Fri Jul 15, 2022 11:19 am czasem zadziałają rozwiązania łopatologiczne, tzn. dołożyć przekaźnik i puścić przez niego zasilanie wszystkich rolet. Potem warunek: jeżeli rolety opuszczone i silny wiatr to rozłącz zasilanie rolet. Może być?
Tylko trzeba by dawać osobny przekaźnik na każdym wyjściu (podnoszącym lub opuszczającym roletę) sterowników. Gdy da się jeden do zasilania wszystkich rolet, to trzeba by wyłączać zasilanie sterowników, a wtedy urządzenia będą niedostępne w Supli.
no właśnie tak to sobie wyobrażałem, że dokładamy przekaźnik szeregowo. Ale faktycznie przy rozproszonych urządzeniach trudniejsze w realizacji. U mnie sterowanie wszystkich rolet jest w jednym miejscu więc jednym przekaźnikiem odpiąłbym wszystkie bez wyłączania modułu.
YoMan

klew wrote: Fri Jul 15, 2022 11:47 am Mam jeszcze jeden pomysł na zastosowanie:
Mam drzwi balkonowe na taras z kontaktronem. Gdy drzwi są otwartę, to chcę uniemożliwić zamykanie rolety (np. przez harmonogram po zachodzie słońca).
Mam to zrobione skryptami. Zamykanie na noc nie zacznie się nigdy, jeżeli drzwi są otwarte (lub jest brak łączności z modułem kontaktronu) a dodatkowo, najpierw zamykają się rolety okien, a drzwi zawsze dopiero po 2 minutach (bo przecież mogę być na zewnątrz i zamknąć za sobą drzwi). Oczywiście ręczne sterowanie działa bez żadnych blokad.

Return to “Ogólna dyskusja”