Jak w temacie.
Wgrałem poprzez tuya convert tasmote a potem chciałem przejść na suple i padło. Nic nie zgłasza - świeci się tylko na czerwno. Reset 6 sekund nie pomógł/ reset 6x gniazdko też nie . Jakieś pomysły. Rozkręcanie i flash usb ??
SP111 - swieci na czerwono po wgrywaniu :(
-
artur_n
-
arkadp
przeszedłem procedurę - niestety nie działa.
Popraw mnie jeśli zrobiłęm coś źle... do programownaia używam ESP LINK V1.0
połączenie od góry
1. masa
2. przerwa
3. TX podłączony do usb RX
4. RX połączony do usb TX
5. 3.3. do 3.3.
6. GPIO1 (na płytce TX1) podłączony do masy (1) podczas włożenia do portu usb (dioda czerwona mocno się świeci) czekam kilkanaście sekund odpinam od mas ( dioda przygasza) i niestety nie ma połączenia.
połączenie od góry
1. masa
2. przerwa
5. 3.3. do 3.3.
6. GPIO1 (na płytce TX1) podłączony do masy (1) podczas włożenia do portu usb (dioda czerwona mocno się świeci) czekam kilkanaście sekund odpinam od mas ( dioda przygasza) i niestety nie ma połączenia.
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Witam,arkadp wrote: Thu Jul 28, 2022 8:11 pm przeszedłem procedurę - niestety nie działa.
połączenie od góry
1. masa
2. przerwa
5. 3.3. do 3.3.
przesyłam link do poradnika, może się przyda: https://youtu.be/g4MnzMqO59U
Wg @Patryk pierwszy otwór to GPIO 0, więc nie musisz się wlutowywać w ESP, tak jak jest przedstawione na filmie. No i jeśli masz kabelki od płytki stykowej, to możesz spróbować je wetknąć w otwory w PCB.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
arkadp
temat rozwiązany
mam pewnie programator innych i połaczyłem:
TX do TXX
RX do RX
Dzięki za pomoc.
TX do TXX
RX do RX
Dzięki za pomoc.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Dobra praktyką jest , której ja się trzymam , po podpięciu kabelków , uruchomić jakiś terminal na komputerze np Putty, lub ten z Arduino IDE , wówczas po włączeniu zasilania na Esp , przy prawidłowym połączeniu powinien pojawić się jakiś odczyt danych , nie koniecznie czytelny , bo mogą pojawić się różne znaki , ważne aby się pojawiły . Jeśli mamy podłączone nie poprawnie nic się nie pojawi . Za czytelność znaków odpowiada prędkość jaka się ustawia w terminalu np 74880 lub 115200.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
klimasstudio
Jak masz źle opisane to na przewody i doklej etykietkę co do czego podlaczac.arkadp wrote: Fri Jul 29, 2022 4:56 am temat rozwiązanymam pewnie programator innych i połaczyłem:
TX do TXX
RX do RX
Dzięki za pomoc.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d