Oled, lcd - co można i jak wyświetlić?

User avatar
Hrumque
Posts: 275
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

W genericGui builderze bardzo ładnie można uaktywnić obsługę OLED na i2c lub nawet starego tekstowego HD44...
Fajnie, jak już działa - to można na nim konfigurować np. wyświetlanie wartości z linków bezpośrednich (np temperatury).
Troszkę chyba brakuje (albo ja nie znalazłem) opisu, co jak i gdzie z tym można zrobić?

W www-konfiguratorze urządzenia najpierw trzeba zdefiniować gpio dla linii SDA i SCL i2c, zapisać, restart, i dopiero pojawia się wybór jaki oled czy co na tym i2c się ma obsługiwać.
oled-config.png
Przycisk Oled - przycisk którego dotknięcie "wybudza" oled z stanu "jasność 20%" do pełnej jasności. Czy przypadkiem też nie przełącza on wyświetlanych wartości, jeśli jest więcej niż 1 ekran?
Ekran [s] - gdy oled ma do wyświetlania więcej niż jedną wartość (np temperaturę i wilgotność, albo z kilku temperatur, z linków bezpośrednich itp) - to ile sekund ma każdy z parametrów (każdy ekran) się wyświetlać
Podświetlenie [s] - po jakim czasie ma oled się ściemnić do wartości Jasność
Jasność [%] - j.w.

W przykładzie Oleda 0.96" - wygląda to tak:
oled.jpg
bargraf "zasięgu sieci" - wiadomo. Gdy brak sieci/nie zalogowano do wifi - wyświetla się tam X
"1" w lewym rogu - odpowiada pierwszemu obecnemu w urządzeniu przekaźnikowi. Zmienia się w negatyw, gdy
Supla - w tym miejscu się wyświetla pomiar(y).... lub jeśli nie ma czego mierzyć - to napis SUPLA.

No i teraz moje pytanie: JAK/GDZIE skonfigurować, co ma się na tym wyświetlaczu pojawić?
Jeśli moduł nasz ma jakiś lokalny termometr, jakiś element pomiarowy typu BMP280 itp - to wartość zmierzona się wyświetla. Logiczne. (ale czy można to jakoś konfigurować?)
ALE - Jeśli moduł to np Sonoff PoWr2 - to żaden pomiar się nie wyświetla, choć mógłby wyświetlać zmierzone kWh, W, V, A - całe mnóstwo rzeczy mierzy a nic nie wyświetla (tzn wyświetla tylko SUPLA).

Btw zrobiłem też taki mały "hack" na PowR2 - w konfiguratorze można ustawić wiele przekaźników - np 6, i nasz fizyczny obecny na GPIO12 ustawić jako ostatni, nr6 (zamiast domyślnego 1). po ustawieniu liczby przekaźników na 6, i zapisaniu tego - możemy każdemu z 1-5 ustawić GPIO-Virtual jako wyjście (czyli fizycznie ten kanał niczym nie steruje, ale jest) - i każdy będzie miał swoją ikonkę na OLED.
Jeśli w GenericGuiBuliderze włączyliśmy opcję "warunkowanie przekaźnika" - to po wejściu w każdy z tych wirtualnych przekaźników - można ustawić mu warunek od zmierzonego prądu (lub mocy):
powr2.png
i na górze wyświetlacza robi się nam "bargraf" z cyferek które zmieniają się w białe prostokąty przy wzroście pomiaru, wyskalowany w kilku ustalonych progach obciążenia (czy napięcia, co kto ustawi w warunkowaniu)....
(jeśli ustawimy progi przelączania np 1.00on, 0.99off dla pierwszego, 2.00on, 1.99off dla drugiego, itd - to mamy wprost w amperach skalę, cyferka 1 zaświeca się przy przekroczeniu 1A, cyferka 2 przy przekroczeniu 2A itd...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Na ekranie wyświetlają się wartości sensorów które obsłużyłem, na chwilę obecną nie obsługuje pomiaru licznika energii. Nie można tego konfigurować.
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
radoslawo
Posts: 17
Joined: Mon Apr 18, 2022 6:38 pm

Post

Podpisuje sie pod tematem. Również próbowałem i stanu liczników nie wyświetla:(
Elektronika, programowanie, cnc, astrofotografia i cała masa wszystkiego na co brak czasu.
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

radoslawo wrote: Sun Jan 08, 2023 6:40 pm Podpisuje sie pod tematem. Również próbowałem i stanu liczników nie wyświetla:(
krycha88 wrote: Sun Jul 31, 2022 10:53 am Na ekranie wyświetlają się wartości sensorów które obsłużyłem, na chwilę obecną nie obsługuje pomiaru licznika energii. Nie można tego konfigurować.


Yyyy co wy pitolicie?! . . . fimlik się wrzuca proszę o cierpliwość.
EDIT: już mam - jak zwykle nie sprawdzicie a piszecie - tutaj ładnie wyświetla parametry mewki :
https://drive.google.com/file/d/1774hMf ... sp=sharing
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Pietras81
Posts: 1812
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

QLQ wrote: Sun Jan 08, 2023 7:21 pm
radoslawo wrote: Sun Jan 08, 2023 6:40 pm Podpisuje sie pod tematem. Również próbowałem i stanu liczników nie wyświetla:(
krycha88 wrote: Sun Jul 31, 2022 10:53 am Na ekranie wyświetlają się wartości sensorów które obsłużyłem, na chwilę obecną nie obsługuje pomiaru licznika energii. Nie można tego konfigurować.


Yyyy co wy pitolicie?! . . . fimlik się wrzuca proszę o cierpliwość.
EDIT: już mam - jak zwykle nie sprawdzicie a piszecie - tutaj ładnie wyświetla parametry mewki :
https://drive.google.com/file/d/1774hMf ... sp=sharing
Ale nadal niestety tylko jedną fazę. Sprawdzałem wczoraj.
https://pietras-81.aqi.eco/
edm
Posts: 448
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

QLQ wrote: Sun Jan 08, 2023 7:21 pm
radoslawo wrote: Sun Jan 08, 2023 6:40 pm Podpisuje sie pod tematem. Również próbowałem i stanu liczników nie wyświetla:(
krycha88 wrote: Sun Jul 31, 2022 10:53 am Na ekranie wyświetlają się wartości sensorów które obsłużyłem, na chwilę obecną nie obsługuje pomiaru licznika energii. Nie można tego konfigurować.


Yyyy co wy pitolicie?! . . . fimlik się wrzuca proszę o cierpliwość.
EDIT: już mam - jak zwykle nie sprawdzicie a piszecie - tutaj ładnie wyświetla parametry mewki :
https://drive.google.com/file/d/1774hMf ... sp=sharing
@QLQ obejrzałem Twoje wideo :D . Widzę że ogarnąłeś temat. Prezentujesz pomiary na OLED z różnych urządzeń, czujników itd. a wyświetlanie zmienia się po jakimś czasie. Super!.
Mógłbyś w wolnej chwili zrobić coś w rodzaju tutorial i opisać jak to zrobiłeś. Począwszy od wybrania odpowiednich opcji po stronie gui generic. Screeny mile widziane.
Mam BME280 i kilka DS18B20. Chciałbym wyniki pomiarów wyświetlać na jednym OLED.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
Pietras81
Posts: 1812
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

edm wrote: Mon Jan 09, 2023 12:42 pm
QLQ wrote: Sun Jan 08, 2023 7:21 pm
radoslawo wrote: Sun Jan 08, 2023 6:40 pm Podpisuje sie pod tematem. Również próbowałem i stanu liczników nie wyświetla:(
krycha88 wrote: Sun Jul 31, 2022 10:53 am Na ekranie wyświetlają się wartości sensorów które obsłużyłem, na chwilę obecną nie obsługuje pomiaru licznika energii. Nie można tego konfigurować.


Yyyy co wy pitolicie?! . . . fimlik się wrzuca proszę o cierpliwość.
EDIT: już mam - jak zwykle nie sprawdzicie a piszecie - tutaj ładnie wyświetla parametry mewki :
https://drive.google.com/file/d/1774hMf ... sp=sharing
@QLQ obejrzałem Twoje wideo :D . Widzę że ogarnąłeś temat. Prezentujesz pomiary na OLED z różnych urządzeń, czujników itd. a wyświetlanie zmienia się po jakimś czasie. Super!.
Mógłbyś w wolnej chwili zrobić coś w rodzaju tutorial i opisać jak to zrobiłeś. Począwszy od wybrania odpowiednich opcji po stronie gui generic. Screeny mile widziane.
Mam BME280 i kilka DS18B20. Chciałbym wyniki pomiarów wyświetlać na jednym OLED.
Sory ale naprawdę trzeba opis krok pokroku jak pokazać na oled wartość z linku bezpośredniego. Wygenerowałeś odpowiedni soft wgrałeś na urządzenie wszedłeś w konfigurację tam jest czarno na białym co gdzie wpisać.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

Nie ma problemu.
Na GG generujecie soft z obsługą oled i linków bezpośrednich.
Link generujecie w postaci :

Code: Select all

https://svr5.supla.org/direct/1470/b9BZBJ9jLgL7zhdJ/read
bierzecie z niego tylko :

Code: Select all

/1470/b9BZBJ9jLgL7zhdJ/read
W cloud MA BYĆ AKTYWNA REJESTRACJA URZĄDZEŃ , ponieważ te esp z oledem i linkami rejestruje się jako nowe i jest też wyświetlane w app na smartfonie - jak nie chcemy sobie dublować wyłączacie na każdym kanale nowego urządzenia oled " pokaż w urządzeniach klienckich"

wpisy linków wyglądają tak:
.
Clip.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
edm
Posts: 448
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

QLQ wrote: Mon Jan 09, 2023 4:42 pm Nie ma problemu.
Na GG generujecie soft z obsługą oled i linków bezpośrednich.
Link generujecie w postaci :

Code: Select all

https://svr5.supla.org/direct/1470/b9BZBJ9jLgL7zhdJ/read
bierzecie z niego tylko :

Code: Select all

/1470/b9BZBJ9jLgL7zhdJ/read
W cloud MA BYĆ AKTYWNA REJESTRACJA URZĄDZEŃ , ponieważ te esp z oledem i linkami rejestruje się jako nowe i jest też wyświetlane w app na smartfonie - jak nie chcemy sobie dublować wyłączacie na każdym kanale nowego urządzenia oled " pokaż w urządzeniach klienckich"

wpisy linków wyglądają tak:
.
Clip.jpg
Dziękuję.
Linki bezpośrednie rozumiem.
Ilość 3 to oznacza że poza linkami bezpośrednimi masz jeszcze podłączone 3 inne (Rodzaj 1, Rodzaj 2, Rodzaj 3) zgadza się?.
Ten OLED masz do czegoś podłączony, np. Sonoff czy Wemos D1 mini.
Załóżmy że jest to Sonoff Basic R2. Skąd wiesz pod jakie piny podłączyć OLED i np. BME280. Z tego co wiem różnie to może być rozwiązane w zależności od twórcy firmware.
W Gui Generic wybieram Sonoff Basic R2, dalej Linki bezpośrednie, Sensor BME280, Wyświetlacz OLED SSD1306, SH1106 i generuje firmware.
Czy po wygenerowaniu poza uzupełnieniem tego co na Twoim screen, coś się jeszcze ustawia w trybie konfiguracyjnym? Np czy GPIO domyślne są już ok czy trzeba coś zmieniać.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
Pietras81
Posts: 1812
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Oled ma 4 wejścia zasilanie, masa, SDA, SCL - każde z nich łączysz z wemosem, zasilnie może być 3,3v jak i 5v - jak ci wygodniej. SDA i SCL łączysz np. z D1 i D2 i takie piny wybierasz w konfiguracji.
Aby dostać się do konfiguracji wpisujesz IP przydzielone przez router w przeglądarkę, następnie użytkownik i hasło. Wyświetli się okno z konfiguracją. Tam klikasz USTAWIENIA URZĄDZENIA - I2C i tam konfigurujesz piny.
Jeszcze dopisze że sonoff to słaby pomysł bo nie ma tyle wyprowadzonych pinów.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Ogólna dyskusja”