Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 07, 2022 12:16 pm
Nie wsadzam, jeśli do sterowania "czegoś" nie mam dedykowanego kanału i odpowiednich możliwości w aplikacji.
No to może ja "chcę za dużo"

Ale często się przecież coś robi "because we can", a poza tym by się cieszyć z tego że się udało, no i "skoro wszystko mam w jednym systemie - to czemu nie dodać jeszcze tej jednej rzeczy
Ps. Mam pralko-suszarkę Samsunga z opcją Smart. Może ze dwa razy w ciągu 5 lat skorzystałem ze zdalnego włączenia pralki. Przecież i tak muszę sam wsypać proszek, wrzucić ubrania, itp. Jedynie co się przydaje w smart pralce to powiadomienia push o zakończeniu prania oraz można sobie podejrzeć czas do końca cyklu.
No ja nie mam smart prawie niczego (poza odkurzaczami i oczyszczaczami powietrza), bo mam alergię na zamknięte systemy przeróżnych producentów - nie będę hodował 10 aplikacji i 10 kont, a każda od innego dostawcy, bo każda żarówka smart, każdy gadżet, telewizor, lodówka itd - mają swoje własne "chmury". Dodaję tylko swoje własne smartowanie, tam gdzie się przydaje, i mam swój własny nadzór z jednym kontem w jednym systemie, nad czym mam jakąś władzę (na ile można tak suplę nazwać). A nie tak, że nagle producent się obrazi i zamknie support, albo chińczyk który mu sprzedał OEM jakiś gadżet wraz z chmurą do niego - zlikwiduje chmurkę - i mamy bezużyteczne graty.
Przykładowo przerobiony czajnik - siedzę w warsztacie to sobie kliknę włączenie czajnika - niech się woda rozpędzi, pójdę kawę zalać jak będzie już zagotowana, nie będę stał i czekał (pomijając fakt, że mam zwyczaj by zawsze była w nim woda, nie lubię zostawiać "suchego", więc wiem że zawsze tak mogę zrobić). Podobnie mikrofalówka - wrzucone przygotowane coś, jak zgłodnieję to sobie kliknę. Przyjdę na gotowe podgrzane
Pralka - bardziej interesuje mnie stan, czy aktualnie pierze, podobnie zmywarka - by wiedzieć jak wygląda z poborem prądu (to że obecnie nie widzę na amperomierzu w rozdzielni 14A na fazie

to nie znaczy że za minutę grzałka się nie włączy, a ja akurat wtedy będę miał spawarkę w ręce). Wystarczy zerknąć "o żona puściła obie na raz, to nie będę spawał"
Z innych gadżetów u-suplowanych:
- komputery dzieciaków mam pod suplą. Gdy jest włączony - to widzę status (napięcie z zasilacza przez dzielnik na gpio). Gdy mam ochotę im wyłączyć z jakiegoś powodu (bo zapomnieli wyłączyć, albo mieli nie grać a jak tylko wyszedłem to grają) - to klik i "naciśnięty sleep button" i system się usypia, i za chwilę widzę że już wyłączone... (albo widzę, że znów odpalone - to trzeba zadzwonić i opierdzielić)
- domofon - mało to smart może, ale czemu mam szukać kluczy, jak szybciej telefon>supla>otwórz domofon, i modulik ESP zwiera styki jakbym nacisnął przycisk przy słuchawce
- odkurzacz(e) xaiomi. Mam chińską wersję, która działa bardzo kulawo, wielkie problemy by odpalić to (ustawianie lokalizacji na china-mainland, logowanie na serwerach chińskich które mają 2s ping, albo kombinacje z ruską hackowaną aplikacją. Dodany ESP - widzi status odkurzacza (ładuje się - jest napięcie ze styków ładowarki, pracuje - jest napięcie na silniku szczotki, jest rozładowany - z leda żółtego. Jest błąd - napięcie z leda czerwonego) i mogę wysłać mu dwa polecenia, tak samo jak guziki na obudowie (sprzątaj/zakończ sprzątanie, oraz "jedź do bazy"). Dzięki temu olewam w ogóle chińskie systemy, odkurzacz mogę puścić gdy nikogo w domu nie ma, i widzę jaki ma stan (czy po odkurzaniu wrócił do ładowania, czy stanął z błędem - bo się nażarł skarpetek

)
- KLIMATYZACJE - to chyba największy plusik, i miejsce które najbardziej bym chciał jeszcze udoskonalić.
Typowe załącz/wyłącz przez odcinanie zasilania to zło. Po pierwsze odcinanie zasilania na pracujących inwerterach - kończy się czasem uwaleniem inwertera... Po drugie - zostawia klimę w dziwnym stanie klapek, zaworów itd. A kulturalne on/off z pilota lub guzika powoduje poprawne ustawienie przed wyłączeniem (zwłaszcza zaworów obiegu, bo coś tam kombinuje, jak jest w trybie grzania. No i mimo że wyłaczona - to chwilę jeszcze sobie wychładza jednostkę gorącą). Po trzecie - moje klimy po włączeniu zasilania - zawsze startują w trybie "standby/off" - nie załączą się same do poprzedniego stanu pracy.
Tak więc musiałem podpiąć się esp do guzika on/off. No i ponieważ to jest jeden guzik - to nigdy bym nie wiedział, czy to konkretne naciśnięcie to on, czy off, to drugi sygnał spowrotem (banalne - napięcie z zielonego leda na obudowie) - daje mi info czy działa czy nie.
Szkoda że w supli nie mogę sterować temperaturą itp, w ESPhome czy innym easyesp jest moduł "IR sender" który może udawać pilota od klimy i wszystko ustawiać zdalnie...