DYI sterowanie wsadzane "do czegoś"

User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

Jak rozwiązujecie wsadzenie ESP do jakiegoś urządzenia, gdzie dodajecie sterowanie z wifi, tak by to miało sens?
Przykładowo - mikrofalówka. Oczywiście załączanie po stronie 230v nie ma żadnego sensu - chodzi o dodanie interfejsu pomiędzy obecnymi już guzikami, a realnym sterowaniem.

Ja zrobiłem to tak, że:
- Wemos z modułem przekaźników (by się nie bawić w separacje galwaniczne, problem sterowania-udawania zwierania guzików które są w "matryce" 4x4 w mikrofalówce, a nie do masy). Ustawiony jako brama/furtka ;)
- dwa wyjścia przekaźnikowe - jedno jako "start mikrofalówki" (dołączone do guzika +30s - bo taki start mi w zasadzie wystarcza zawsze) , drugie "stop" włączone w szereg z stycznikiem drzwiczek - gdy się przekaźnik się załączy, jego styki NC się rozłączą, udając otwarcie drzwiczek, co skutecznie zatrzymuje pracę.
- dwa wejścia w drugą stronę - ustawione jako wejścia krańcówek w WWW konfiguratora.
do tego "krańcówka" to przez transoptor napięcie z żarówki mikrofalówki (gdy mikrofalówka pracuje - to żarówka świeci. Gdy zgaśnie to jest sygnał "zamknięcia" czyli "mikrofalówka wyłączona" ). Dzięki temu w aplikacji zmienia mi się stan "otwarta" (ikonka pracującej mikrofalówki) na "zamknięta" (ikonka wyłączonej mikrofalówki). Jak ktoś naklika ręcznie lokalnie 10minut - to mam w aplikacji przez ten czas widoczny stan.

Czy można to zrobić lepiej, prościej, mądrzej? Co sugerujecie?
Zwłaszcza jakby dało się bez "majtki przez głowę i udajemy automat bramowy a potem udajemy że jest mikrofalówką/czajnikiem/pralką" itp ;) a by nadal zachować podgląd stanu danego urządzenia w supli - a nie sam wyzwalacz załączający urządzenie i zgadnij czy zadziałało czy nie...
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Nie wsadzam, jeśli do sterowania "czegoś" nie mam dedykowanego kanału i odpowiednich możliwości w aplikacji. Nie chce mi się wkładać majtek przez głowę :lol: :lol: :lol: .

Ps. Mam pralko-suszarkę Samsunga z opcją Smart. Może ze dwa razy w ciągu 5 lat skorzystałem ze zdalnego włączenia pralki. Przecież i tak muszę sam wsypać proszek, wrzucić ubrania, itp. Jedynie co się przydaje w smart pralce to powiadomienia push o zakończeniu prania oraz można sobie podejrzeć czas do końca cyklu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81
Posts: 1863
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 07, 2022 12:16 pm Nie chce mi się wkładać majtek przez głowę :lol: :lol: :lol:
To Ci się udało, rozbawiłeś mnie do łez.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

To nie mi :D . To kolega @Hrumque zastosował - zresztą słusznie - takie określenie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 07, 2022 4:36 pm To nie mi :D . To kolega @Hrumque zastosował - zresztą słusznie - takie określenie.
Tamten post był zbyt długi, aby doczytać do tego momentu ;)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 07, 2022 12:16 pm Nie wsadzam, jeśli do sterowania "czegoś" nie mam dedykowanego kanału i odpowiednich możliwości w aplikacji.
No to może ja "chcę za dużo" :) Ale często się przecież coś robi "because we can", a poza tym by się cieszyć z tego że się udało, no i "skoro wszystko mam w jednym systemie - to czemu nie dodać jeszcze tej jednej rzeczy ;)
Ps. Mam pralko-suszarkę Samsunga z opcją Smart. Może ze dwa razy w ciągu 5 lat skorzystałem ze zdalnego włączenia pralki. Przecież i tak muszę sam wsypać proszek, wrzucić ubrania, itp. Jedynie co się przydaje w smart pralce to powiadomienia push o zakończeniu prania oraz można sobie podejrzeć czas do końca cyklu.
No ja nie mam smart prawie niczego (poza odkurzaczami i oczyszczaczami powietrza), bo mam alergię na zamknięte systemy przeróżnych producentów - nie będę hodował 10 aplikacji i 10 kont, a każda od innego dostawcy, bo każda żarówka smart, każdy gadżet, telewizor, lodówka itd - mają swoje własne "chmury". Dodaję tylko swoje własne smartowanie, tam gdzie się przydaje, i mam swój własny nadzór z jednym kontem w jednym systemie, nad czym mam jakąś władzę (na ile można tak suplę nazwać). A nie tak, że nagle producent się obrazi i zamknie support, albo chińczyk który mu sprzedał OEM jakiś gadżet wraz z chmurą do niego - zlikwiduje chmurkę - i mamy bezużyteczne graty.

Przykładowo przerobiony czajnik - siedzę w warsztacie to sobie kliknę włączenie czajnika - niech się woda rozpędzi, pójdę kawę zalać jak będzie już zagotowana, nie będę stał i czekał (pomijając fakt, że mam zwyczaj by zawsze była w nim woda, nie lubię zostawiać "suchego", więc wiem że zawsze tak mogę zrobić). Podobnie mikrofalówka - wrzucone przygotowane coś, jak zgłodnieję to sobie kliknę. Przyjdę na gotowe podgrzane ;)
Pralka - bardziej interesuje mnie stan, czy aktualnie pierze, podobnie zmywarka - by wiedzieć jak wygląda z poborem prądu (to że obecnie nie widzę na amperomierzu w rozdzielni 14A na fazie ;) to nie znaczy że za minutę grzałka się nie włączy, a ja akurat wtedy będę miał spawarkę w ręce). Wystarczy zerknąć "o żona puściła obie na raz, to nie będę spawał"

Z innych gadżetów u-suplowanych:
- komputery dzieciaków mam pod suplą. Gdy jest włączony - to widzę status (napięcie z zasilacza przez dzielnik na gpio). Gdy mam ochotę im wyłączyć z jakiegoś powodu (bo zapomnieli wyłączyć, albo mieli nie grać a jak tylko wyszedłem to grają) - to klik i "naciśnięty sleep button" i system się usypia, i za chwilę widzę że już wyłączone... (albo widzę, że znów odpalone - to trzeba zadzwonić i opierdzielić)
- domofon - mało to smart może, ale czemu mam szukać kluczy, jak szybciej telefon>supla>otwórz domofon, i modulik ESP zwiera styki jakbym nacisnął przycisk przy słuchawce ;)
- odkurzacz(e) xaiomi. Mam chińską wersję, która działa bardzo kulawo, wielkie problemy by odpalić to (ustawianie lokalizacji na china-mainland, logowanie na serwerach chińskich które mają 2s ping, albo kombinacje z ruską hackowaną aplikacją. Dodany ESP - widzi status odkurzacza (ładuje się - jest napięcie ze styków ładowarki, pracuje - jest napięcie na silniku szczotki, jest rozładowany - z leda żółtego. Jest błąd - napięcie z leda czerwonego) i mogę wysłać mu dwa polecenia, tak samo jak guziki na obudowie (sprzątaj/zakończ sprzątanie, oraz "jedź do bazy"). Dzięki temu olewam w ogóle chińskie systemy, odkurzacz mogę puścić gdy nikogo w domu nie ma, i widzę jaki ma stan (czy po odkurzaniu wrócił do ładowania, czy stanął z błędem - bo się nażarł skarpetek ;) )

- KLIMATYZACJE - to chyba największy plusik, i miejsce które najbardziej bym chciał jeszcze udoskonalić.
Typowe załącz/wyłącz przez odcinanie zasilania to zło. Po pierwsze odcinanie zasilania na pracujących inwerterach - kończy się czasem uwaleniem inwertera... Po drugie - zostawia klimę w dziwnym stanie klapek, zaworów itd. A kulturalne on/off z pilota lub guzika powoduje poprawne ustawienie przed wyłączeniem (zwłaszcza zaworów obiegu, bo coś tam kombinuje, jak jest w trybie grzania. No i mimo że wyłaczona - to chwilę jeszcze sobie wychładza jednostkę gorącą). Po trzecie - moje klimy po włączeniu zasilania - zawsze startują w trybie "standby/off" - nie załączą się same do poprzedniego stanu pracy.
Tak więc musiałem podpiąć się esp do guzika on/off. No i ponieważ to jest jeden guzik - to nigdy bym nie wiedział, czy to konkretne naciśnięcie to on, czy off, to drugi sygnał spowrotem (banalne - napięcie z zielonego leda na obudowie) - daje mi info czy działa czy nie.
Szkoda że w supli nie mogę sterować temperaturą itp, w ESPhome czy innym easyesp jest moduł "IR sender" który może udawać pilota od klimy i wszystko ustawiać zdalnie...
User avatar
klimasstudio
Posts: 1133
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Na moje dodawanie smart obsługi mikrofalówce jest jak aby skorzystać użyj smartfona. Gdzie szybciej wrzucić jedzenie zamkniesz drzwi klikniesz start. Przez apke się będziesz zastanawiać co gdzie jak klikać.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
User avatar
Hrumque
Posts: 278
Joined: Mon Jun 27, 2022 10:11 am
Location: Opole

Post

Po moim dodaniu obsługi - możesz lokalnie, z guzika włączyć, jak wcześniej. (w ten sposób włączona mikrofalówka - jest widoczna w supli jako włączona, bo świecąca się wewnątrz żarówka powoduje raportowanie stanu "otwarte")
A możesz też z aplikacji włączyć. Albo wyłączyć. Nikt przecież ci nie każe wyłącznie z apki. Przyciski normalne - działają nadal normalnie, tyle ze masz w apce podgląd stanu i możliwość zrobienia z tym czegoś.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4116
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Nie będę cytował konkretnych zdań, tylko odniosę się do całości wypowiedzi @Hrumque.
Masz rację, bardzo fajnie byłoby mieć wszystko w jednym systemie i aby była to Supla. Ale chyba tak się nie da. Niestety, do pralki aplikacja Samsunga, do klimatyzacji chińskie NetHome Plus. Tyle, że te aplikacje są dedykowane do tych urządzeń i mogę tam ustawić wszystko to, co bezpośrednio na urządzeniu / pilocie od klimatyzacji. I w tych aplikacjach widzę konkretny stan tych urządzeń.
Robiąc to wszystko - jak fajnie określiłeś - przez zakładanie majtek przez głowę jest jednak zdecydowanie mniej praktycznie. Bo jeśli do jednego urządzenia muszę np. wykorzystać 4 kanały w Supli i mam 4 kafelki w aplikacji, to lista do przewinięcia robi się bardzo długa. Zdecydowanie szybciej i praktyczniej kliknąć mi w dedykowaną aplikację danemu urządzeniu.
Ale to oczywiście moje zdanie, z którym nie koniecznie trzeba się zgadzać. Natomiast Wasza kreatywność w zakresie sterowania różnymi urządzeniami jest godna podziwu i na pewno powoduje rozwój naszego ulubionego systemu Smart.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
QLQ
Posts: 2286
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

Też się zgodzę z chłopakami z forum aby nie wsadzać gdzie popadnie 😅🤣
.. esp oczywiście . Czajnik jeszcze może oo bo termik rozłączy jak wody nie będzie ale niepilnowana mikrofala z metalowymi gratami .... właściwie nigdy nie próbowałem....
Miałem kiedyś ochotę nawet zrobić smart spłuczkę ale... połówka wybiła mi z głowy...
Ogólnie wiem jak kolega by chciał wszystko ogarnąć bo na początku też taki byłem...niestety czasem trzeba trochę bardziej przemyśleć rozwiązania i poczekać na "nowe" w Supla
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “Zrób to sam”