Sonoff SV - powiadomienie pushover ustawione jest tylko dla krańcówki nr.4 - GPO14
Rezystor 4.7k pomiędzy GPO14 a 3,3v założony (czy tak ma być?)
Niestety przy otwieraniu bramy garażowej i zamykaniu widać jak stan GPO14 na ułamek sekundy sam się zmienia pomimo, że fizycznie krańcówka nie jest dotykana. Powoduje to przysłanie powiadomienia. Na otwarcie przychodzą dwa powiadomienia, jedno z otwarcia krańcówki i jedno z mrugnięcia a na zamkniecie jedno z mrugnięcia.
Jak zlikwidować taki błąd?
Sonoff SV - błąd krańcówki - mruganie
-
Lukil
Krańcówka specjalnie ustawiona jest jako 4 a w przekaźniku nie ma żadnych wiadomości.krycha88 wrote: Mon Aug 29, 2022 6:26 pm a czasami jedno powiadomienie nie dotyczy przekaźnika a drugie krańcówki?
Podczas zamykania i otwierania widać w aplikacji jak na ułamek sekundy GPO odpowiedzialne za krańcówkę zmienia stan. Widać jak mrugnie. Mam to samo na 3 bramach. Nigdy mi to nie przeszkadzało do momentu uruchomienia pushover
-
Patryk
Osobiście nie mam tego modułu, ale pierwszą myślą, która przyszła mi do głowy, to wina długich kabli, które to moga "przechwytywać" różne zakłócenia sieciowe np: rozruch silnika.
Już podobne tematy tzw: "długich kabli" przewijały się przez forum.
Nawet w wersji testowej SBW-02 miał podobny przypadek.
W/g mnie masz dwie możliwości.
1. Zastosować gotowy moduł, który ma na wejściu już zabudowany transoptor, tzw: Yunsan-a
2. Kupić moduł transoptora ( który kosztuje parę złotych ), np:
viewtopic.php?p=27271#p27271
1. Zastosować gotowy moduł, który ma na wejściu już zabudowany transoptor, tzw: Yunsan-a
-
Lukil
No ale to nie ma znaczenia pod które GPO. W innej bramie mam pod inne i tak samo mrugnie krańcówka.krycha88 wrote: Mon Aug 29, 2022 6:37 pm ok, rozumiema nie możesz spróbować wykorzystać innego GPIO? masz na tej płytce 3 do wyboru.
Co dziwne nie dzieje się to za każdym razem. To wygląda cos jak prądy błądzące
Mam podłączone czujniki ruchu w garażach pod GPO i one nie szwankują. To prawda, że nie ma długich kabli. Wmontowałem je w napędy bram. Kabel pomiędzy GPO a czujnikiem ruchu to około 30 cm. Do krańcówek około 5m 2*0,75 linka.
-
Lukil
Pięknie dziękuję za info. To będzie na 99% strzał w dziesiątkęPatryk wrote: Mon Aug 29, 2022 6:37 pm Osobiście nie mam tego modułu, ale pierwszą myślą, która przyszła mi do głowy, to wina długich kabli, które to moga "przechwytywać" różne zakłócenia sieciowe np: rozruch silnika.
-
Lukil
Potrzebuję więcej GPIO na Sonoff SV
GPIO12, 14, 4, 5, 1, 3 – już mam zajęte
GPIO0 zarezerwowane na styk zamka szyfrowego.
Jakie są jeszcze dostępne GPIO?
Jest jakiś inny moduł 5V-24V z większą ilością GPIO?
GPIO12, 14, 4, 5, 1, 3 – już mam zajęte
GPIO0 zarezerwowane na styk zamka szyfrowego.
Jakie są jeszcze dostępne GPIO?
Jest jakiś inny moduł 5V-24V z większą ilością GPIO?