SKANER WIFI - gotowy program

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Duch__
Been thanked: 6 times

Witam.

W ostatnim czasie potrzebowałem skanera WIFI który z automatu łączył by mi się do konkretnych AP, a następnie wykonywał swoje zadanie, bez konieczności zmian parametrów typu SSID i hasło i ponownego przekompilowywania programu.

Powstał więc WIFI SKANNER.

Zasada działania:

Program skanuje sieci WIFI będące w pobliżu, a następnie łączy się z AP który spełni jeden z poniższych warunków:

Warunek 1: Program szuka sieci WIFI szyfrowanej i łączy się z najbliższym AP (wg. siły sygnału).
Warunek 2: Jeśli Warunek 1 nie będzie spełniony to program szuka sieci UKRYTYCH, szyfrowanych i sprawdza czy widział już dany adres MAC od ostatniego uruchomienia.
Warunek 3: Jeśli Warunek 2 nie będzie spełniony to program szuka sieci WIFI typu OPEN, które mamy wpisane na listę znanych sieci, ale nie wymagają hasła.
Warunek 4: Jeśli warunek 3 nie będzie spełniony to program szuka dowolnej sieci WIFI typu OPEN, której nie ma na liście znanych sieci.

Program ma wbudowaną czarną listę na 30 pozycji. Jeśli AP nie spełni wymaganych warunków (połączenie z WIFI, adres IP, dostęp do internetu) to jest wrzucane na czarną listę.
Czarna lista jest dekrementowana co skanowanie więc, zablokowany AP zejdzie z czarnej listy co 30 skanowań i jeśli spełni warunki to nastąpi kolejna próba połączenia z nim.
Po udanym zestawieniu połączenia z WIFI sprawdzane jest czy przydzielony został adres IP, jeśli nie -> czarna lista.
Po udanym otrzymaniu adresu IP sprawdzane jest czy mamy połączenie z internetem (zewnętrzny adres IP), jeśli nie -> czarna lista.

Program uczy się ostatnich 50 widzianych adresów MAC i przypisanych do niego nazw SSID co ułatwi połączenie do sieci UKRYTYCH, pod warunkiem że od ostatniego uruchomienia dany MAC był widziany jako JAWNY.

Działanie programu sprawdzane na ESP32.

Zapraszam do testów.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klimasstudio

Nie bardzo rozumiem po co i jak miałbym wykorzystać ten program ? Możesz mnie kolego oświecić ?
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Duch__

Do własnych projektów, testów, do modułów które zmieniają lokalizację. Jest to program który potrafi o wiele więcej niż funkcja wifi.begin(ssid, password).
tomkowski
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

"Po udanym otrzymaniu adresu IP sprawdzane jest czy mamy połączenie z internetem (zewnętrzny adres IP), jeśli nie -> czarna lista."

A jeśli połączy się akurat gdy nie ma sygnału od dostawy?
Przykładowo u mnie po awarii zasilania "mój" router wstaje dużo szybciej niż "zbridgeowane" urządzenie dostawy.
Duch__

Wrzuci go na czarna listę, a po 30 (domyślnie) skanowaniach usunie go z tej listy i znow sprobuje się połączyć.
Duch__

Czy osoby które pobrały program mogą coś się wypowiedzieć na jego temat? Uwagi,opinie?
klimasstudio

Znalazłem sens użycie tego nazwijmy to "forka". Pod moduły które bym w różne miejsca zabierał i dodał kilka SSID i przelacza się aż zalapie internet. Np moduł mam wpracy to łączy się do wifi w pracy, zabieram do domu to łączy się do domowego wifi. Nie było by to głupie nawet.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

To by było dobre do jakichś pilotó w z AT itp.

Return to “Pomysły i koncepcje”