Witam,
chciałbym zbudować alarm składający się z kilku zewnętrznych czujników ruchu, kampy ostrzegawczej, syreny, kilku kamer. Cała instalacja 12V. Zasilanie panel solarny 12V.
Podczas wykrycia intruza przez czujnik ruchu załącza się lampa ostrzegawcza, syrena, włączają się kamery, oraz chciałbym mieć jakieś powiadomienie na smartfona. Dobrze byłoby gdybym miał podgląd online z kamer.
Pomyślałem, żeby wykorzystać do tego Sonoff 4CH R3 PRO.
Jest to możliwe do zrealizowania? Jakich elementów bym potrzebował? Ktoś robił może podobny projekt?
Z góry dzięki za każdą wskazówkę.
Supla - sonoff 4CH R3 PRO - alarm
-
Arghatell
Ja tak mam.Bartoni wrote: Mon Sep 12, 2022 9:05 pm Witam,
chciałbym zbudować alarm składający się z kilku zewnętrznych czujników ruchu, kampy ostrzegawczej, syreny, kilku kamer. Cała instalacja 12V. Zasilanie panel solarny 12V.
Powinieneś się zaopatrzyć w moduł, który ma wejście na zwarcie/przerwa dla czujnika ruchu i podłączyć go do systemu (krańcówki/kontaktron + ogarnięcie scen na https://scripts.supla.io i utworzenie sobie sposobu informowania o zdarzeniach) np: Wemos D1Bartoni wrote: Mon Sep 12, 2022 9:05 pm Podczas wykrycia intruza przez czujnik ruchu załącza się lampa ostrzegawcza, syrena, włączają się kamery, oraz chciałbym mieć jakieś powiadomienie na smartfona. Dobrze byłoby gdybym miał podgląd online z kamer.
Trochę mało...potrzebujesz dodatkowego modułu "kontroli" z w/w https://scripts.supla.io. czyli wspomniany Wemos D1.
Oczywiście. W przypadku kamer, nie wiem czy masz kamery z obsługą IVS (podaj model), które informują o "intruzie". Jeśli masz kamery standardowe, wystarczy włączyć w aplikacji na smartfonie powiadomienie o detekcji...chociaż to trochę problematyczne, bo standardowe kamery detektują "pająki" :)jeśli masz rejestrator (najlepiej z IVS) to powinien obsługiwać wyście alarmowe i te też można podłączyć do modułu z Supla. W dalszej rozbudowie, zainteresuj się powiadomieniami z "Pushover" z poziomu Supla. Za mało informacji podałeś o kamerach a szklana kula mi się nie obróciła :/.Bartoni wrote: Mon Sep 12, 2022 9:05 pm Jest to możliwe do zrealizowania? Jakich elementów bym potrzebował? Ktoś robił może podobny projekt?
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
@Bartoni Jeśli masz na myśli kamery IP Hikvision, to może zainteresuje Cię projekt @Duch_
viewtopic.php?t=3922
Generalnie wydaje mi się, że jeśli zależy Ci na systemie, który Cię nie zawiedzie i nie jesteś mocno ograniczony budżetem, to lepiej pomyśleć o zastosowaniu urządzenia do tego przeznaczonego, np. sprzętu Satela.
viewtopic.php?t=3922
Generalnie wydaje mi się, że jeśli zależy Ci na systemie, który Cię nie zawiedzie i nie jesteś mocno ograniczony budżetem, to lepiej pomyśleć o zastosowaniu urządzenia do tego przeznaczonego, np. sprzętu Satela.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
maly_13
satel do centrali wkładasz karte i masz wszystko w aplikacji naruszenia i powiadomienia.
w użyciu: supla, nettemp...
-
Bartoni
Arghatell wrote: Wed Sep 14, 2022 12:00 am
Oczywiście. W przypadku kamer, nie wiem czy masz kamery z obsługą IVS (podaj model), które informują o "intruzie". Jeśli masz kamery standardowe, wystarczy włączyć w aplikacji na smartfonie powiadomienie o detekcji...chociaż to trochę problematyczne, bo standardowe kamery detektują "pająki" :)jeśli masz rejestrator (najlepiej z IVS) to powinien obsługiwać wyście alarmowe i te też można podłączyć do modułu z Supla. W dalszej rozbudowie, zainteresuj się powiadomieniami z "Pushover" z poziomu Supla. Za mało informacji podałeś o kamerach a szklana kula mi się nie obróciła :/.
Na chwilę obecną nie posiadam żadnego elementu do tego projektu, narazie pojawił się taki pomysł.
Czyli czujniki ruchu podłączone do Wemos D1 mini (soft supla krańcówka/kontaktron), sceny na https://scripts.supla.io, do sonoff 4CH R3 PRO podłączone lampy ostrzegawcze, syrena itp. Powiadomienia o zdarzeniach Pushover. Dobrze to zrozumiałem?
W przypadku kamery z IVS podłączyć do modułu z supla, żeby uruchamiać ją skryptem?
Jak Ty masz rozwiązany alarm? Jakie elementy wykorzystałeś do budowy? Możesz się podzielić swoim projektem?
-
Arghatell
Tak.Bartoni wrote: Wed Sep 14, 2022 9:06 pm
Na chwilę obecną nie posiadam żadnego elementu do tego projektu, narazie pojawił się taki pomysł.
Czyli czujniki ruchu podłączone do Wemos D1 mini (soft supla krańcówka/kontaktron), sceny na https://scripts.supla.io, do sonoff 4CH R3 PRO podłączone lampy ostrzegawcze, syrena itp. Powiadomienia o zdarzeniach Pushover. Dobrze to zrozumiałem?
Niezupełnie, w aplikacji na telefon w programie od kamer, zaznaczyć sobie powiadomienie o detekcji. Generalnie kamery nie posiadają wyjścia alarmowego (w większości). Kamery (zasilanie) możesz podłączyć do Twoich przekaźników, żeby były uruchamiane skryptem. U mnie jeszcze wysyłają fotkę z detekcji ale tylko wtedy, jeśli detekcja dotyczy osoby (human detected). Ograniczam tym samym błędne detekcje, typu ruch drzewa czy cień, co kamery bez IVS traktują jako motion, czyli ruch.Bartoni wrote: Wed Sep 14, 2022 9:06 pm W przypadku kamery z IVS podłączyć do modułu z supla, żeby uruchamiać ją skryptem?
U mnie wygląda to tak, że nie instalowałem czujek ruchu...bo generalnie nie są mi potrzebne ale nic nie stoi na przeszkodzie użyć jakiejś czujki PIR. Mam u siebie zamontowane kontaktrony na drzwiach i oknach, podłączone do ESP i zaznaczone w skryptach, że jeśli ich stan się zmieni to dają mi natychmiastowe powiadomienie i włączają kamery, bezwzględnie od stanu akumulatora. Kamery działają praktycznie cały czas w dzień ale są pod kontrolą woltomierza z supla + skrypty, który wyłącza je kiedy spada napięcie zasilania, pozostawiając jedną kamerę o niskim poborze prądu ok 3W (zasilanie z akumulatora + PV + wiatrak). Ta jedna kamera praktycznie działa 24h ale kiedy napięcie w akumulatorach osiągnie 11,5V to też skrypt ją odłącza, pozostawiając jedynie zasilanie routera +ESP. Kiedy napięcie na akumulatorze podnosi się do wartości ok 12,7V... czyli zaczyna się ładowanie, uruchamiają się kamery do obserwacji, zapisując na karcie SD inny ruch niż "człowiek"...czyli tworzę sobie historię ruchu. Jesienią i zimą, potrafią być całe tygodnie bez słońca i pomimo że mam akumulatory 300Ah i 400W w panelach to wystarcza max na tydzień, kiedy nie ma słońca. Jeśli wiatr wieje, to wiatrak doładowuje akumulatory. Ktoś pewnie zapyta, dlaczego 300Ah nie wystarcza na dłuższą pracę...otóż zimą dzień ma 4h kiepskiego ładowania i akumulatory nigdy się nie doładowują nawet do 50% Musiałbym srogo przewymiarować PV, żeby ładowanie było skuteczne, skoro +/- 19h godzin akumulator jest rozładowywany, to w 5h się raczej nie naładujeBartoni wrote: Wed Sep 14, 2022 9:06 pm Jak Ty masz rozwiązany alarm? Jakie elementy wykorzystałeś do budowy? Możesz się podzielić swoim projektem?
-
Arghatell
Poniżej masz "moją logikę" skryptów. Zawiera ona również stan, gdzie system robi "blackout"...żeby nie dostawać fałszywych powiadomień, gdyż wiele skryptów opiera się również o wywołanie czasowe, dlatego musiałem porobić sobie warunki, które sprawdzają stan różnych urządzeń. Wyszła mi mała "autonomika" gdzie wszystko się samo kontroluje i jest w sumie bezobsługowe, no chyba że chcę komuś pokazać rybki w oczku wodnym, to włączam w nocy kamerę i dodatkowe oświetlenie 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.