Witam,
Przeszukałem forum ale nie znalazłem rozwiązania.
Potrzebuję ustawić harmonogram do sterowania cyrkatorem c.w.u. Założenie jest takie, że:
O wskazanej godzinie w danym dniu gniazdko ma się włączyć. Następnie pracować w cyklach 10 minut pracy, 15 minut przerwy. A na koniec dnia o wskazanej godzinie ma się wyłączyć całkowicie. Cykl ma się powtarzać codziennie.
Nie mogę tego ogarnąć, próbowałem przez sceny i zaawansowane. Nie działa tak jak powinno.
Sterowanie cyrkulatorem w pętli czasu Sonoff S26
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Hej, ustaw w cloud sonoffa jako automat schodowy na czas 10 min. A potem odpowiednie godziny o której ma się włączyć ustawisz w harmonogramie. Harmonogram tylko na opcje włącz.1 o np 6:00 drugi 6:25 trzeci 6:50 i aż do godziny do której ma działać pompka.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Praca w takich cyklach da jedynie drobne oszczędności na energii elektrycznej przy pracy pompki. Większość strat (liczona w setkach kWh rocznie) jest na rurkach. Przy tego typu cyklu pracy oszczędności będą znimome w porównaniu do ciągłej pracy od-do godziny.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Semus
Bardziej chodzi o wolniejsze wychladzanie wody przygotowanej przez pompę ciepła. W ssterowniku nibe smo40 jest standardowo taka opcja, w posiadanym przeze mnie smo20 takiej nie ma dlatego kombinuje przez sterowanie gniazdkiem do ktorego podlaczony jest cyrkulator.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Natomiast odpowiadając na Twoje pytanie:
Harmonogramy są oparte o tzw. "cron" - to narzędzie, które potrafi odpalać zadania o wskazanym czasie. Jest ono bezstanowe, tzn. że nie da się tam zrobić czegoś takiego jak "co X minut/godzin/dni" - chyba że da się to przełożyć na konkretne dni/godziny minuty. Np. uruchomienie co 30 min da się zrobić, bo wystarczy startować, gdy zegar pokazuje 0 i 30 minut (albo dowolna inna para minut np. 5 i 35), ale co 25 minut nie da się ustawić, bo w każdej godzinie będą to inne minuty na zegarku.
Harmonogramy w Cloud pozwalają na rozszerzenie funkcjonalności crona i dodają opcję "co interwał", ale nie można tego ustawiać tak, aby pomijać jakieś wybrane godziny.
Także opierając się o harmogramy musiałbyś zminić założenia i np. uruchamiać gniazdko gdy zegrar pokazuje 0 lub 30 min a wyłączć, gdy pokazuje 10 i 40 minut.
Przykładowo tak wyglądałby zaawansowany haromogram oparty o cron włączający gniazdko:
"0,30 6-20 * * *" - czyli o 0 i 30 min w godzinach od 6 do 20.
Natomiast tak wyglądałby haromongram wyłączający:
"10,40 6-20 * * *"
Wyłączanie lepiej jest zrobić na automacie schodowym jak to @Pietras81 zaproponował.
Alternatywnie mógłbyś to zrobić na scenach - tzn. dodajesz scenę, która:
1. Włącza gniazdko
2. czeka x min
3. wyłącza
4. czeka y min
5. włącza
I tak w kółko przez okreśolną ilość czasu. Wtedy w harnmonogramie tylko codziennie o 6:00 odpalasz taką scenę. Ale sceny nie są najlepszym rozwiązaniem na takie długie zadania, bo np. reset serwera przerwie wykonanie sceny i go nie wznowi.
Harmonogramy są oparte o tzw. "cron" - to narzędzie, które potrafi odpalać zadania o wskazanym czasie. Jest ono bezstanowe, tzn. że nie da się tam zrobić czegoś takiego jak "co X minut/godzin/dni" - chyba że da się to przełożyć na konkretne dni/godziny minuty. Np. uruchomienie co 30 min da się zrobić, bo wystarczy startować, gdy zegar pokazuje 0 i 30 minut (albo dowolna inna para minut np. 5 i 35), ale co 25 minut nie da się ustawić, bo w każdej godzinie będą to inne minuty na zegarku.
Harmonogramy w Cloud pozwalają na rozszerzenie funkcjonalności crona i dodają opcję "co interwał", ale nie można tego ustawiać tak, aby pomijać jakieś wybrane godziny.
Także opierając się o harmogramy musiałbyś zminić założenia i np. uruchamiać gniazdko gdy zegrar pokazuje 0 lub 30 min a wyłączć, gdy pokazuje 10 i 40 minut.
Przykładowo tak wyglądałby zaawansowany haromogram oparty o cron włączający gniazdko:
"0,30 6-20 * * *" - czyli o 0 i 30 min w godzinach od 6 do 20.
Natomiast tak wyglądałby haromongram wyłączający:
"10,40 6-20 * * *"
Wyłączanie lepiej jest zrobić na automacie schodowym jak to @Pietras81 zaproponował.
Alternatywnie mógłbyś to zrobić na scenach - tzn. dodajesz scenę, która:
1. Włącza gniazdko
2. czeka x min
3. wyłącza
4. czeka y min
5. włącza
I tak w kółko przez okreśolną ilość czasu. Wtedy w harnmonogramie tylko codziennie o 6:00 odpalasz taką scenę. Ale sceny nie są najlepszym rozwiązaniem na takie długie zadania, bo np. reset serwera przerwie wykonanie sceny i go nie wznowi.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Semus
Na zwykłych gniazdkach z programatorem da się to zrobić bez problemu a na tych inteligentych jest problem i kombinacje
-
MadOnion78
Mi "zimna" woda w okresie wiosna-jesień w ogóle nie przeszkadza jeśli chodzi i mycie rąk itp.
Do grubszych tematów odpalam ręcznie na ok. 7 min.
Ogólnie staram się aby pompka chodziła jak najmniej
Do grubszych tematów odpalam ręcznie na ok. 7 min.
Ogólnie staram się aby pompka chodziła jak najmniej
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Ja mam zamontowane na drzwiach łazienek moduły https://www.napad.pl/produkty-115-417-b ... D_BwE#1174. Jako odbiornik zastosowałem https://www.montersi.pl/umb100hrhet-1-k ... 84QAvD_BwE z zaprogramowanym czasem działania 2 min. Odbiornik steruje większym przekaźnikiem i dopiero przez niego steruję pompą. Działa rewelacyjnie od roku, uruchamiana w momencie otwarcia drzwi od łazienek. Nie wychładza zbędnie instalacji CWU. Wcześniej kombinowałem z GOSUND SP111 i harmonogramami, ale mimo zapasu mocy nie dał rady z indukcyjnością silnika i wyzionął ducha po 3 miesiącach pracy.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
A ja mam Gosund SP111 i działa od grudnia czyli już prawie rok. Z tymi gniazdkami to chyba nie ma reguły jak się trafi tak działają. Ja nawet 1 sztukę kupiłem która nie działała na starcie.
https://pietras-81.aqi.eco/