Dzień dobry.
Jestem nowym użytkownikiem. Tematów do prześledzenia jest bardzo dużo, ale ośmielę się zadać pytanie czy istnieje rozwiązanie aby aktywować zdalnie przekaźnik który będzie pobierał dane z chmury?
Posiadam licznik Energi Mew-01 i chciałbym aby przy nadwyżce energii z pv aktywował mi się przekaźnik do którego będzie wpięta grzałka. Istnieją gotowe rozwiązania ale one opierają się o wzrost napięcia w instalacji. U mnie na szczęście nie ma problemu z wysokimi napięciami i dlatego chciałbym wykorzystać dane z tego licznika.
Mew 01 aktywacja wyjścia
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Aktualnie możesz to zrealizować przez skrypty scripts.supla.io
Trzeba dodać scenę, która włącza urządzenie oraz drugą scenę, która je wyłącza.
Scena włączająca:
Powyższe warunki są dla poszczególnych faz - jeśli chcesz łącznie, to musisz sobie dodać powerActive z kilku faz.
Załączanie jest, gdy oddaję powyżej 4 kW, a wyłączanie, gdy oddaję poniżej 1 kW.
Trzeba dodać scenę, która włącza urządzenie oraz drugą scenę, która je wyłącza.
Scena włączająca:
Code: Select all
Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów
{{state(ID_KANAŁU_LICZNIKA).phases[0].powerActive < -4000}}
Warunek wykonania
{{state(ID_KANAŁU_LICZNIKA).phases[0].powerActive < -4000 and (not state(ID_KANAŁU_PRZEKAŹNIKA).on) }}
[/code
Scena wyłączająca:
[code]
Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów
{{state(ID_KANAŁU_LICZNIKA).phases[0].powerActive > -1000}}
Warunek wykonania
{{state(ID_KANAŁU_LICZNIKA).phases[0].powerActive > -1000 and (state(ID_KANAŁU_PRZEKAŹNIKA).on) }}
Załączanie jest, gdy oddaję powyżej 4 kW, a wyłączanie, gdy oddaję poniżej 1 kW.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
arkomp
Witam, proszę o info czy jest możliwość sterowania 3 szt sonoff z MEW-01.
Przekroczenie napięcia na 1 fazie załącza sonoffa i wyłącza go jeśli napięcie spadnie o 1V, tak samo z poszczególnymi 2 fazami i 2 szt sonoff.
Przekroczenie napięcia na 1 fazie załącza sonoffa i wyłącza go jeśli napięcie spadnie o 1V, tak samo z poszczególnymi 2 fazami i 2 szt sonoff.
-
klew
Tak, przy pomocy skryptów (scripts.supla.io) możesz tak sterować dowolnymi urządzeniami mającymi kanał "przekaźnika" w Supli.arkomp wrote: Thu Feb 16, 2023 11:10 am Witam, proszę o info czy jest możliwość sterowania 3 szt sonoff z MEW-01.
Napięcie może być użyte w warunkach.
Ale nie wiem, czy warunkowanie na podstawie spadku napięcia o 1 V nie będzie generować zbyt dużo przełączeń.
-
arkomp
Dzięki, może być że po przekroczeniu tylko załączy sonoffa a w nim sobie ustawie schodowy i czas, czy jesteś w stanie pomóc w napisaniu tego skryptu do supla.script?
-
klew
arkomp wrote: Thu Feb 16, 2023 12:53 pm Dzięki, może być że po przekroczeniu tylko załączy sonoffa a w nim sobie ustawie schodowy i czas, czy jesteś w stanie pomóc w napisaniu tego skryptu do supla.script?
Code: Select all
{{state(26818).phases[0].voltage > 245 }}
Powyższy kod jest dla fazy 1 (indeks [0]), dla kolejnych faz odpowiednio kolejne liczby.
Napięcie > 245.
Trzeba wstawić to samo w "wyzwalaniu w oparciu o stan kanałów" jak i w "warunku".
Akcja: odpalenie co tam chcesz.
Czasówka może mieć tą wadę, że ta scena odpali się tylko przy przekroczeniu napięcia > 245 V. Jeśli w tym czasie napięcie nie spadnie, a czasówka wyłączy przkaźnik, to scena nie odpali się ponownie dopóki napięcie nie spadnie <= 245 V i nie wzrośnie ponownie.
Także ja bym zrobił drugą scenę wyłączającą, gdy napięcie będzie poniżej jakiejś zadanej wartości. Oczywiście wszystko zależy od tego co konkretnie chcesz osiągnąć.
-
xcszuwar
Dopiero od paru dni bawię się w Suplascrypt z pushover . Jestem zielony w temacie pisania skryptów.klew wrote: Thu Feb 16, 2023 1:09 pmarkomp wrote: Thu Feb 16, 2023 12:53 pm Dzięki, może być że po przekroczeniu tylko załączy sonoffa a w nim sobie ustawie schodowy i czas, czy jesteś w stanie pomóc w napisaniu tego skryptu do supla.script?26818 to id kanału - ustaw na swój.Code: Select all
{{state(26818).phases[0].voltage > 245 }}
Powyższy kod jest dla fazy 1 (indeks [0]), dla kolejnych faz odpowiednio kolejne liczby.
Napięcie > 245.
Trzeba wstawić to samo w "wyzwalaniu w oparciu o stan kanałów" jak i w "warunku".
Akcja: odpalenie co tam chcesz.
Czasówka może mieć tą wadę, że ta scena odpali się tylko przy przekroczeniu napięcia > 245 V. Jeśli w tym czasie napięcie nie spadnie, a czasówka wyłączy przkaźnik, to scena nie odpali się ponownie dopóki napięcie nie spadnie <= 245 V i nie wzrośnie ponownie.
Także ja bym zrobił drugą scenę wyłączającą, gdy napięcie będzie poniżej jakiejś zadanej wartości. Oczywiście wszystko zależy od tego co konkretnie chcesz osiągnąć.
Klew jak będzie wyglądał kompletny scrypt na scene wywoływana kiedy na którekolwiek fazie w MEW 01 prąd przekroczy 4,5 KW i drugi kiedy prad przekroczy napiecie 252 V ?
xcszuwar
https://sobianowice.aqi.eco/pl
30 urządzeń Supla

30 urządzeń Supla
-
xcszuwar
Czy tak napisany skrypt będzie poprawny ?
{{state(2....).phases[0].voltage > 253 }}{{state(2.....).phases[1].voltage > 253 }}{{state(2.....).phases[2].voltage > 253 }}
Chodzi mi o wykonanie sceny jeśli na którejkolwiek z faz napięcie przekroczy 253 V ? a tak naprawdę o wysłanie informacji pushover
{{state(2....).phases[0].voltage > 253 }}{{state(2.....).phases[1].voltage > 253 }}{{state(2.....).phases[2].voltage > 253 }}
Chodzi mi o wykonanie sceny jeśli na którejkolwiek z faz napięcie przekroczy 253 V ? a tak naprawdę o wysłanie informacji pushover
xcszuwar
30 urządzeń Supla

30 urządzeń Supla