Cześć,
nie znalazłem nigdzie tej informacji..więc pytam:
Elektryk założył mi sterowniki do rolet srw01 i nie zdążyłem ich podłączyć do wifi bo czekam na światłowód..więc działają po klawiszach na razie.
Zauważyłem pełno sieci wifi ze sterowników i kolega powiedział, że mam wcisnąć ten przycisk do konfiguracji jak będę chciał je dodać do aplikacji. Po konfiguracji znikną te pojedyńcze sieci wifi i sterownik będzie działał w trybie klienta?
Jeśli to nie znika to jaka jest potrzeba porpagowania tych sieci? Czy jak mam przykładowo jeden AP rozsyłający wifi z dostępem do internetu, a jakieś urządzenie nie jest przykładowo w zasięgu, a widzi tą sieć z innego sterownika to czy z niej skorzysta czy musi być w zasięgu AP?
SRW-01 emisja wifi
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
W tej chwili sterowniki propagują swoją sieć Wi-Fi na potrzebę procesu dodania ich do Twojego konta Supla Cloud. Jak dodasz każdy sterownik do konta - a w tym procesie sterownik musi otrzymać dostęp do sieci Internet z Twojego domowego Wi-Fi - to sterownik nie będzie emitował już sieci Wi-Fi. Każdy sterownik musi być w zasięgu sieci Wi-Fi z dostępem do Internetu. Mogą to być różne sieci. Sterowniki między sobą się nie komunikują w żaden sposób i nie zwiększają w ten sposób zasięgu Wi-Fi z domowego AP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli masz SRW z fabrycznymi ustawieniami (czyli nie ma tam ustawionej sieci Wi-Fi, ani danych dostępowych do Twojego konta w Supli), to urządzenie będzie zawsze startować w trybie konfiguracyjnym. Wciskanie żadnych przycisków tutaj nic nie zmieni (także rada kolegi nie zadziała).
Aby urządzenia przestały rozsyłać sieć Wi-Fi, należy je skonfigurować. Możesz im wszystkim ustawić docelową nazwę sieci Wi-Fi (nie musi ona obecnie istnieć) oraz hasło. Do tego potrzebujesz adres mail, na który masz konto w Supli oraz adres Twojego serwera Supli (znajdziesz go po zalogowaniu w https://cloud.supla.org/home ).
Alternatywnie możesz skonfigurować urządzenia z poziomu apki Supli na telefonie - tam albo wybierasz sieć z listy, albo wpisujesz nazwę ręcznie. Teoretycznie jest to prostsza metoda, ale czasami coś na niektórych telefonach nie działa.
Po skonfigurowaniu urządzenia, przestanie ono rozsyłać swoją sieć i będzie próbowało się łączyć z serwerem. Nadal będzie działać sterowanie przyciskami, nawet jeśl nie będzie mogło się połączyć z siecią.
Aby urządzenia przestały rozsyłać sieć Wi-Fi, należy je skonfigurować. Możesz im wszystkim ustawić docelową nazwę sieci Wi-Fi (nie musi ona obecnie istnieć) oraz hasło. Do tego potrzebujesz adres mail, na który masz konto w Supli oraz adres Twojego serwera Supli (znajdziesz go po zalogowaniu w https://cloud.supla.org/home ).
Alternatywnie możesz skonfigurować urządzenia z poziomu apki Supli na telefonie - tam albo wybierasz sieć z listy, albo wpisujesz nazwę ręcznie. Teoretycznie jest to prostsza metoda, ale czasami coś na niektórych telefonach nie działa.
Po skonfigurowaniu urządzenia, przestanie ono rozsyłać swoją sieć i będzie próbowało się łączyć z serwerem. Nadal będzie działać sterowanie przyciskami, nawet jeśl nie będzie mogło się połączyć z siecią.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
fcss11
Dziękuję za rzetelne odpowiedzi, wszystkie wątpliwości rozwiane to forum to złoto.