sterowanie roletami

adam.m
Posts: 5
Joined: Sat Sep 10, 2022 12:50 pm

Post

Witam bardzo serdecznie wszystkich uzytkownikow i dziekuje za przyjecie na forum :)
remontuje dom , okna wymienione rolety zamontowane ale teraz czas na instalacje .
czytalem duzo i przegladalem duzo ( moze zle szukam jakby gdzies bylo prosze o link)chcialbym uzyskac jak na zalaczniku ktory dodalem
dwie grupy rolet sterowane przyciskami obok rolet + grupowe 1,2
dodatkowo myslalem o jednym centralnym do otwierania wszystkich razem z mozliwoscia sterowania zdalnego w razie wyjazdu zeby czasami zmylic ze jest ktos w domu . pytanie - jakich modulow mam uzyc i jak najlepiej to podlaczyc wielkie dzieki za pomoc
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

SRW-01 + RNW-01 przy czym grupowo sterować będziesz mógł każdym przyciskiem, który będzie podłączony do SRW i RNW.
adam.m
Posts: 5
Joined: Sat Sep 10, 2022 12:50 pm

Post

z tego co czytalem RNW-01 to ten z wyzwalaczem akcji ? jezeli dobrze rozumiem SRW-01 do kazdego przycisku lokalnego kolo rolety , a RNW-01 tylko do centralnego i tam na jednym przelaczniku ustalam kiedy i jak ma byc sterowane , jestem zainteresowany zakupem produkt jednakze z braku stycznosci z intslacjami tego typu prosilbym o bardziej precyzyjne wskazowki :) moge podlaczyc rolety szeregowo czy trzeba w gwiazde do skrzynki ?? dzieki za szybka reakcje .
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Szeregowo w elektronice w domu to prawie nic się nie podłącza ;P.

W zasadzie z gotowych produktów z Suplą masz dwie opcje: SRW-01 oraz SRW-02m. W boksach startowych jest jeszcze następca SRW-01 o nazwie mSRW-01, ale nie wiadomo kiedy one pojawią się w sprzedaży.

SRW-01 (i mSRW-01) do produkt dopuszkowy. Instalację elektryczną prowadzisz wtedy "standardowo", czyli po prostu do puszki, na której będzie przycisk do sterowania roletą, doprowadzasz zasilanie 230 V (L+N+PE, np. przewodem 3x1,5 mm2). Z tej puszki musisz doprowadzić przewody do rolet - z reguły będzię to 4 żyłowy przewód (góra, dół, N, PE - czasem PE nie ma - zależnie od klasy ochronności silnika). Ważne jest abyś kupił silniki do rolet sterowane "tradycyjnie" - bez żadnych bajerów w stylu sterowanie pilotem radiowym itp - z takimi zawsze jest jakaś trudność z podłączeniem ich do automatyki innej niż producenta silnika.
Na puszce zakładasz przycisk podwójny (najlepiej monostabilny/dzwonkowy).

Druga opcja to SRW-02m, który jest przeznaczony do montażu na szynie DIN w rozdzielni domowej. Ten sterownik wymaga tzw. "topologii gwiazdy". Sprowadza się to do tego, że przewody 230 V musisz doprowadzić osobno od każdej rolety (np. 4x1,5 mm2) do rozdzielni, oraz dodatkowo osobno przyciski - też na 230 V, a więc np. 3x1,5 mm2. Z tym że te 3 przewody będą wykorzystane do podania napięcia 230 V do przycisku, a następnie dwoma pozostałymi przyciskami będzie wracał sygnał napięciowy 230 V do sterownika. Więc warto, aby dla pożądku instalcji, nie było tam przewodu PE o kolorze żółto-zielonym. W praktyce przewodów 3 żyłowych bez PE praktycznie nie ma, więc albo dokładnie trzeba oznaczyć przewód PE, że jest użyty w innym celu, albo połóż przewód 4 żyłowy i wtedy PE będzie po prostu nieużywane.
Elektryk to ogarnie.

W każdym przypadku stosuj zasadę 1 kanał sterownika do jednej rolety (SRW-01 ma możliwość sterowania jedną roletą, a SRW-02m steruje dwoma roletami). Nie należy łączyć kilku silników pod jeden sterownik - w niektórych przypadkach grozi to uszkodzeniem silników.

W Supli każdy przycisk podłączony do dowolnego SRW lub innego sterownika, można użyć do "wyzwalania akcji". RNW to dodatkowe urządzenie, które dodaje nam możliwość podłączenia do 4 dodatkowych przycisków. Jeśli sterowanie centralne/grupowe chcesz zrobić w miejscu, gdzie będziesz miał też jakiś inny sterownik SRW, to RNW nie będzie tutaj potrzebny. Wtedy przycisk od SRW może działać tak, że pojedyncze kliknięcia sterują lokalną roletą, a np. dłuższe przytrzymanie przycisku zamykania, zamyka rolety w całym domu.
RNW przydaje się, jeśli chcesz dodać przycisk w miejscu gdzie nie masz innych sterowników.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Pietras81
Posts: 1812
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Ja napisze tak bardzie dla laika do każdej puszki proponuje z kieszenią gdzie ma być włącznik do sterowania lokalnego rolety musisz doprowadzić zasilanie 230V tam umieszczasz sterownik SRW-01 do którego podpinasz silnik od rolety oraz zasilanie.Do sterownika podpinasz również włącznik do rolet (góra - dół ) do lokalnego sterowania z przycisku. I tak wszystkie rolety jakie masz czyli w twoim wypadku 6 sterowników SRW-01 do każdej rolety. Masz wtedy możliwość sterowania z przycisków przy każdym oknie z osobna oraz z aplikacji również każde z osobna lub dowolnymi jednocześnie tworząc grupę rolet. Grupą również możesz sterować z dowolnego przycisku na zasadzie wyzwalacza akcji czyli np. dwuklik lub przytrzymanie przycisku otwiera lub zamyka grupę.
Dodatkowo możesz gdzieś w dowolnym miejscu gdzie masz zasilanie umieścić sterownik RNW do dowolnej akcji czyli np. zamknij wszystkie lub grupę.
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
flowerek
Posts: 411
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Post

To ja jeszcze dodam od siebie. Zalóż przy roletach tzw puszki kieszeniowe. To taka okragla standardowa puszka z dolozoną z boku kieszenią do ktorej ładnie mieści sie moduł.
Np z tego linku https://allegro.pl/oferta/puszka-po ... 29293674

Czasem elektryk łaczy w puszkach inne obwody i brakuje miejsca na moduł. Kieszeniowe to znakomicie rozwiązuja.

Liczylem tez z klientem koszt polaczenia szeregowego z modułami dopuszkowymi vs polaczenie w gwiazde z modulsmi w rozdzielni. Drugi wariant z uwagi na ilosc mb okabliwania wychodxi drozej o 40% , zalezy jak elektryk to policzy.
Stosuje się go czesciej gdy nie ma wogole przyciskow lokalnych.
Tego z praktyki nie polecam. Szukanie smartfona zeby przymnkac roletę kiedy stoi sie tuz obok..utopia 😀.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
adam.m
Posts: 5
Joined: Sat Sep 10, 2022 12:50 pm

Post

czyli moge wykonac takie polaczenie ze puszczam 3x1,5 do RNW01 a potem rozgaleziam na dwie grupy tez 3x1,5 czy musze dac wiecej zyl wielkie dzieki
obraz_2022-09-28_113223147.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18491
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

RNW nie wymaga żadnych połączeń poza zasilaniem.
Dodatkową elektrykę wykonujesz tylko gdybyś chciał w przyszłości zmienić system.

Z poziomu cloud konfigurujesz czym - np. jakimi grupami RNW ma sterować.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Zaglądnij do DTR-ki RNW-01. To nie jest urządzenie wykonawcze i nie podłączasz tego w żaden sposób do SRW. SRW-01 też nie są w żaden sposób ze sobą połączone. No chyba że na tym schemacie który narysowałeś masz na myśli tylko i wyłącznie zasilanie rolet i SRW. Wtedy rozdzieliłbym to przynajmniej na dwa obwody zasilające (dwa wyłączniki nadprądowe). RNW-01 może być zasilany z dowolnego obwodu gniazdkowego - pobór prądu jest tu znikomy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
adam.m
Posts: 5
Joined: Sat Sep 10, 2022 12:50 pm

Post

tak na schemacie jest tylko zasilanie ,wedlug belgijskich norm a niestety musze miec atestacje odbioru elektryki do ubezpieczenia bo kupilem dom na kredyt moge miec 8 punktow na jednym obiegu gniazdka sa juz zrobione (limit wykozystany ) teraz zostaly mi tylko rolety ale puszcze kable w sufitach beda podwieszane ,wiec do RNW zapozycze zasilanie z obiegu rolet , normalnie mam 8 rolet na silnikach yygl35s kazdy o mocy 126W ( 6 na dole i narazie 2 u gory -dojdzie jeszcze 4 na dole i 3 u gory -rozbudowa i to ma byc drugi obieg ) (ze wzgledu na dlugosc kabla poloze chyba 2,5 zeby nie bylo duzych strat) czytalem ze RNW mozna podlaczyc pod uzbrajanie alarmu zeby sie rolety zamykaly ( dodatkowy kabel do centralki??)

Return to “Ogólna dyskusja”