Może i głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi.
Dopiero wczoraj zobaczyłem opcje sceny w automatyce w cloud i pytanie do czego one mogą się na przykład przydać?
Mam otwieranie bramy, garażu, furtki i kilka zarówek na zewnątrz
Sceny działają też na prywatnych instancjach.tijo wrote: Tue Nov 08, 2022 8:46 am A czy na własnej instancji 22.11 sceny będą działać? RPi4
Mam touch 3 i jeden przycisk jest niewykorzystany. Czy ten trzeci przycisk mogę wykorzystać poprzez skopiuj stan w scenach do przełączenia światła w innym elemencie wykonawczym?
I właśnie o to mi chodziło.....dziękuję bardzo za naprowadzenie mnie na cel. Pozdrawiamklew wrote: Tue Nov 08, 2022 9:22 amSceny działają też na prywatnych instancjach.tijo wrote: Tue Nov 08, 2022 8:46 am A czy na własnej instancji 22.11 sceny będą działać? RPi4
Mam touch 3 i jeden przycisk jest niewykorzystany. Czy ten trzeci przycisk mogę wykorzystać poprzez skopiuj stan w scenach do przełączenia światła w innym elemencie wykonawczym?
Natomiast Tobie one chyba nie są potrzebne. Jeśli masz tam przycisk, to prawdodobnie działają na nim Wyzwalacze Akcji. W Cloud w ustawieniach kanału Wyzwalacza Akcji dla tego przycisku możesz przypisać odpalanie dowolnej akcji na innym kanale, na grupie kanałów, lub na scenie.
Ustaw lampę jako automat schodowy i czas wyłączenia na 60min i będzie Ci działać tak jak chcesz, sceny zbędnektsurma wrote: Fri Mar 24, 2023 8:32 am A czy można uzależnić uruchomienie sceny od jakiejś akcji?
Przykład. Mam w garażu lampę którą chcę włączać ręcznie lub z aplikacji (to już działa). I na wszelki wypadek chcę wprowadzić mechanizm automatycznego wyłączania tej lampy po godzinie od jej włączenia. Oczywiście jak wyłączę ręcznie to wtedy nie bezie co scena miała wyłączać.
Nie ma warunkowania scen. Nie jest na pierwszym miejscu na liście priorytetów. Trochę zastępują to skrypty ale niezupełnie.ktsurma wrote: Fri Mar 24, 2023 8:32 am A czy można uzależnić uruchomienie sceny od jakiejś akcji?
Przykład. Mam w garażu lampę którą chcę włączać ręcznie lub z aplikacji (to już działa). I na wszelki wypadek chcę wprowadzić mechanizm automatycznego wyłączania tej lampy po godzinie od jej włączenia. Oczywiście jak wyłączę ręcznie to wtedy nie bezie co scena miała wyłączać.