Długie pobieranie wykresów

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

od pewnego czasu zauważyłem, że apka na androidzie długo pobiera wykresy temperatury (i wilgotności) - trwa nawet do 15 sek. Nie zależy to od sieci (sprawdzone na dwóch lokalizacjach + gsm). Czy coś ostatnio "się dzieje" z serwerami czy też może być problem z moim telefonem/aplikacją?
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

U mnie aktualizacja danych (o ile np. pobierałem dane do wykresów 1-2 dni temu) trwa 2-4 s.

Oczywiście, jeśli dane w apce miałem wyczyszczone, albo przeinstalowaną, to pobieranie od nowa potrafi trwać dużo dłużej, bo niektóre czujniki mają u mnie 2-3 letnią historię.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan

klew wrote: Tue Oct 11, 2022 1:34 pm U mnie aktualizacja danych (o ile np. pobierałem dane do wykresów 1-2 dni temu) trwa 2-4 s.

Oczywiście, jeśli dane w apce miałem wyczyszczone, albo przeinstalowaną, to pobieranie od nowa potrafi trwać dużo dłużej, bo niektóre czujniki mają u mnie 2-3 letnią historię.
w zależności od miejsca też mam 1-3 lata ale chodzi mi o pierwszy ekran kiedy przesuwasz w lewo i domyślnie pobiera ostatnie 24h. I nie czyściłem danych ... może powinienem bo się coś zaplątało ...
YoMan

YoMan wrote: Tue Oct 11, 2022 2:59 pm
klew wrote: Tue Oct 11, 2022 1:34 pm U mnie aktualizacja danych (o ile np. pobierałem dane do wykresów 1-2 dni temu) trwa 2-4 s.

w zależności od miejsca też mam 1-3 lata ale chodzi mi o pierwszy ekran kiedy przesuwasz w lewo i domyślnie pobiera ostatnie 24h. I nie czyściłem danych ... może powinienem bo się coś zaplątało ...
Apka zawsze pobiera wszystkie zaległe dane, czyli od ostatniego pobierania do chwili obecnej. To że wykres pokazuje ostatnie 24h nie ma tutaj znaczenia.
Jakie % widzisz jak się ładuje?
YoMan

klew wrote: Tue Oct 11, 2022 3:57 pm
YoMan wrote: Tue Oct 11, 2022 2:59 pm

Apka zawsze pobiera wszystkie zaległe dane, czyli od ostatniego pobierania do chwili obecnej. To że wykres pokazuje ostatnie 24h nie ma tutaj znaczenia.
Jakie % widzisz jak się ładuje?
1. to mnie zaskoczyłeś. Uznałem, że pobiera tylko to co potrzebne
2. Najpierw przez długi czas wyświetla na środku "pobieranie danych z serwera" i leci paseczek pod ikonką wykresu w prawym górnym rogu, a potem lecą procenty ale dość powoli. Ciężko mi to w szczegółach teraz opisać bo dzisiaj działa szybko.

Ale jeżeli nikt nie ma podobnego problemu to na razie zostawmy. Może mi się skrzaczyłą apka. Jak będzie się powtarzać to ją wyczyszczę, ewentualnie usunę i zainstaluję ponownie. Może też się kłócić z innymi bo mam apkę standard, apkę od @lesny i dodatkwo obie na parralel
YoMan

YoMan wrote: Wed Oct 12, 2022 8:49 am 1. to mnie zaskoczyłeś. Uznałem, że pobiera tylko to co potrzebne
2. Najpierw przez długi czas wyświetla na środku "pobieranie danych z serwera" i leci paseczek pod ikonką wykresu w prawym górnym rogu, a potem lecą procenty ale dość powoli. Ciężko mi to w szczegółach teraz opisać bo dzisiaj działa szybko.

Ale jeżeli nikt nie ma podobnego problemu to na razie zostawmy. Może mi się skrzaczyłą apka. Jak będzie się powtarzać to ją wyczyszczę, ewentualnie usunę i zainstaluję ponownie. Może też się kłócić z innymi bo mam apkę standard, apkę od @lesny i dodatkwo obie na parralel
Nie powinno się nic kłócić.

To powinno działać mniej więcje tak:
1. Na pustej apce jak wejdziesz w kanał, to będzie się pobierać cała historia. Jeśli jest długa, to trochę może to potrwać. Najlepiej poczekaj do 100%
2. Jak wyjdziesz z takiego kanału, to kolejne wejście powinno załadować historię bardzo szybko.
3. Po zamknięciu apki i otwarciu od nowa, powinny być dociągane tylko nowe dane.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Dwie apki to mało :P ja mam aktualnie 4 wersje :mrgreen: oficjalną, alternatywną i dwie testowe :)
Nie ma prawa się nic ze sobą kłócić. Z tego co pamiętam to wykresy pobierają się partiami ale odbywa się to w wątku. Jak wychodzisz z widoku szczegółowego kanału to wątek jest po jakimś czasie ubijany, a co pobrał to wpisane jest i już leży w bazie aplikacji. Ponowne wywołanie szczegółów uruchamia kolejny wątek, który kontynuuje i dociąga historię do spodu.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila

Return to “Ogólna dyskusja”