Zliczanie częściej niż co 10 min.

edittttt

Cześć

Przeczytałem chyba wszystko i nie znalazłem, więc pytam. :)

LIW'em kontroluję pompę ciepła zainstalowaną miesiąc temu i oprócz poboru energii na tę chwilę ważniejsza jest dla mnie liczba włączeń i wyłączeń sprężarki, by móc optymalnie ustawić sterowanie.
Niestety przy zliczaniu w module 10 min. nie jest to możliwe, ponieważ zauważyłem, że w ciągu 10 min. pompa potrafi się nawet 2 razy wyłączyć i włączyć.
Czy jest możliwość przestawienia odświeżania na np 1 min.?
A jeśli nie, to czy są plany w przyszłości na taką możliwość?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

LIW liczy na bieżąco. Zapisy w historii są co 10 min.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
edittttt

No tak... źle się wygęgałem. :)

To przerabiam pytanie: czy jest szansa na historie 1 minutową lub chociaż 3 minutową? Myślę, że spora część użytkowników pomp ciepła instaluje liw dla sprawdzania taktowania - na równym poziomie wagi do pomiaru zużycia.
pzygmunt

Nie ma szans. Poza tym nie widzę takiej potrzeby. Bynajmniej nie rozumiem do czego Ci to potrzebne. Możesz podłączyć LIW pod prywatną bazę przez MQTT i tam możesz zaśpiewać dane co ile chcesz.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Odnośnie motywacji: wiele osób na facebookach i w innych miejscach pisze o tym, że "taktowanie" pompy jest niezdrowe dla pomp i że powoduje większe zużycie. Więc użytkownicy starają się zmienić ustawienia w taki sposób, aby pompa pracowała rzadziej ale w dłużych cyklach.

Co do monitorowania pracy - możesz zrobić tak jak pzygmunt napisał. W Supli możesz włączyć publikowanie danych do MQTT (w cloud -> integracje).
Następnie u siebie w domu na komputerze/serwerze stawiasz coś co odczytuje dane z brokera MQTT i przechowuje historię tak czesto jak tylko chcesz. U siebie używałem kiedyś testowo Home Assistant do monitorowania szybkich zmian temperatury i działało to bardzo dobrze. Domyślnie w HA jest chyba trzymanie historii przez kilka dni.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
edittttt

Dziękuję za odpowiedzi.
Jestem na razie zielony w środowisku supla, a brak czasu nie sprzyja czytaniu wszystkiego. :)
Dziękuję, bo dokładnie chodzi mi o taktowanie pompy ciepła i dopasowanie ustawień grzewczych.
Biorę się za czytanie.
:)
edittttt

Nadużyję jeszcze Waszej wiedzy.

Okazuje się, że temat "stawiania czegoś co odczytuje dane z brokera MQTT" jest dla mnie tak kosmiczną sprawą, że nie wiem jak to zrobić.
Jest gdzieś instrukcja krok, po kroku - po prostu dla jełopów takich jak ja? :)
pzygmunt

edittttt

Dziękuję
:)

Return to “ZAMEL LIW-01”