ROW-04m zmiana stanu na OFF przy użyciu styków

ronpaul
Posts: 50
Joined: Wed Apr 14, 2021 12:30 pm

Post

Mam nietypowe pytanie.

Czy jest możliwość "ręcznej" zmiany stanu przełącznika ROW-04m np. przez przyłożenie/zdjęcie napięcia na określonych
stykach by wywołać stan "OFF" ?

Chodzi o taką "awaryjną" zmianę stanu na "OFF" przez dodatkową elektronikę na przykład wtedy gdy ROW nie ma połączenia z siecią, sam nie ma zasilania bo sieć energetyczna jest odłączona a nie chcę by po pojawieniu się zasilania ROW od razu wystartował mi w stanie "ON".

Idzie to rozwiązać bez UPS'a i w ogóle sterowania po Supli/LAN ?

Precyzyjnie mówiąc mam przypadek taki, że po zaniku napięcia w sieci po chwili automatycznie włącza mi się agregat prądotwórczy, ten z kolei ma swoje limity prądowe i pada gdy zbyt dużo urządzeń jest załączonych (sterowanych właśnie ROW'ami).
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Najprostsze rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy, to przełączyć te ROW-y z ich urządzeniami na obwody, które nie są podłączone pod agregat ;).

Normlanymi wejściami ROW-04m możesz sterować na zasadzie "przełączenia", więc ciężko przyciskiem jest zrobić "OFF". Ewentualnie możesz przełączyć wejścia w tryb "motion sensor" (jeśli nie masz takiej opcji w trybie konfiguracyjnym, to zaktualizuj soft na ROW). "motion sensor" zawsze robi ON przy stanie wysokim na wejściu i OFF, przy przejściu ze stanu wysokiego na niski na wejściu.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
ronpaul
Posts: 50
Joined: Wed Apr 14, 2021 12:30 pm

Post

Przełączenie urządzeń na inny obwód to "oczywista oczywistość". Ten tryb "motion sensor" rozumiem że wykluczał by wtedy zdalne sterowanie po Supli 'TURN-ON/TURN-OFF/TOGGLE'....czyli "albo jedno albo drugie" ?
ronpaul
Posts: 50
Joined: Wed Apr 14, 2021 12:30 pm

Post

Można by w menu ROW'ów rozważyć w przyszłości opcję w stylu "stan kanałów po przywróceniu napięcia" ON/OFF/ lub DOMYŚLNY (jak teraz) w trybie bistabilnym. Być może było by to proste i wykonalne. Taka drobna niewiążąca sugestia do rozważenia :)
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Nie ma takiej możliwości. Układ lubi się zresetować bez powodu co może generować fałszywe zdarzenia. Takie zachowanie nie przeszłoby przez CE.
ronpaul
Posts: 50
Joined: Wed Apr 14, 2021 12:30 pm

Post

OK.

Return to “ZAMEL ROW-04m”