Jeden z moich osuplowanych wyłączników światła wchodzi sam w tryb konfiguracji. Jest to ROW-01, ma zaktualizowane oprogramowanie, obsługuje jeden włącznik (drugie wejście wisi w powietrzu) i załącza światło.
Przeciętnie raz dziennie (ale dość losowo) tracę z nim łączność, LED mruga, a na liście sieci wifi widzę jego sieć konfiguracyjną. Zazwyczaj wystarczy tam wejść i dać "save&restart" i na jakiś czas - dzień, dwa - jest spokój.
WerOpr 2.8.52
Zarejestrowany 20:41 14.01.2022
Druga sztuka ROW-01 jakoś nie wykazuje takich anomalii. Mam jeszcze ROW-02, kilka SRW-01, jakieś Shelly i Sonoffy - cały zwierzyniec, i wszystkie są grzeczne, tylko ten jeden szajbuje.
Co to może być?
Jak to zdiagnozować?
Czy nie diagnozować tylko wyrzucić?
ROW-01 sam wchodzi w tryb konfiguracyjny w losowych momentach
-
mjacek
Trochę głupio 2 dni nie używać światła w korytarzu
.
IN1 jest rozłączony.
IN2 jest na włączniku bistabilnym (po 5 cm kabla) - na razie spróbuję ocenić, czy zdarzenie zachodzi gdy jest załączony, czy gdy wyłączony. To mogę zrobić nie demolując mieszkania....
Gdyby bywało tylko na załączonym, to może oznaczać że jakaś paskuda przychodzi po sieci na IN2.
Ten drugi ROW-01 pracuje na monostabilnym włączniku, więc jest w innej sytuacji.
A może jakoś z SUPLA CLOUD da się dowiedzieć, kiedy się urządzenie rozłączyło? Bo tak na oko "Ostatnie połączenie" to jest data ostatniego "zalogowania" się urządzenia (po resecie), a nie ostatniego z nim kontaktu.
IN1 jest rozłączony.
IN2 jest na włączniku bistabilnym (po 5 cm kabla) - na razie spróbuję ocenić, czy zdarzenie zachodzi gdy jest załączony, czy gdy wyłączony. To mogę zrobić nie demolując mieszkania....
Gdyby bywało tylko na załączonym, to może oznaczać że jakaś paskuda przychodzi po sieci na IN2.
Ten drugi ROW-01 pracuje na monostabilnym włączniku, więc jest w innej sytuacji.
A może jakoś z SUPLA CLOUD da się dowiedzieć, kiedy się urządzenie rozłączyło? Bo tak na oko "Ostatnie połączenie" to jest data ostatniego "zalogowania" się urządzenia (po resecie), a nie ostatniego z nim kontaktu.
-
mdi87
Odłączając in 1/2 upewnisz się że to nie wina przełącznika, nadal będziesz mógł włączyć światło z aplikacji.
-
mjacek
Na razie tylko odkręciłem łącznik od ściany (wisi na kablach) i docisnąłem zaciski śrubowe przewodów na ROWie. Od kilkunastu godzin nic złego nie zaszło.
Hipotezy mam dwie, ale z konkluzją jeszcze poczekam.
1. że coś "skrzypiało" na niedociśniętych przewodach - chociaż nie były luźne, i nie było jawnych objawów, śrubki ruszyły się o nie więcej niż dwadzieścia stopni
2. że problem był w ciasnocie - w tej puszce łącznik naciskał na ROWa, a kabelki to już w ogóle się nie mieściły; albo więc ROW był zbyt ściśnięty, albo kabelki do łącznika zbliżyły się zanadto do jakiegoś wrażliwego elementu i zrobiły pojemność pasożytniczą.
Poczekam, zobaczę, a potem docisnę z powrotem, może tylko inaczej ułożę kabelki i zyskam pół milimetra luzu.
A po załączeniu zdjęcia poniżej coraz bardziej skłaniam się ku hipotezie 2.
Hipotezy mam dwie, ale z konkluzją jeszcze poczekam.
1. że coś "skrzypiało" na niedociśniętych przewodach - chociaż nie były luźne, i nie było jawnych objawów, śrubki ruszyły się o nie więcej niż dwadzieścia stopni
2. że problem był w ciasnocie - w tej puszce łącznik naciskał na ROWa, a kabelki to już w ogóle się nie mieściły; albo więc ROW był zbyt ściśnięty, albo kabelki do łącznika zbliżyły się zanadto do jakiegoś wrażliwego elementu i zrobiły pojemność pasożytniczą.
Poczekam, zobaczę, a potem docisnę z powrotem, może tylko inaczej ułożę kabelki i zyskam pół milimetra luzu.
A po załączeniu zdjęcia poniżej coraz bardziej skłaniam się ku hipotezie 2.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
mjacek
Po kilku dniach stwierdzam, że przyczyną było ściśnięcie obudowy między zwojami kabli w puszcze a włącznikiem klawiszowym.
Pewnie przyczyniło się do tego moje ostruganie tej obudowy, bo bez ostrugania nie wchodziła do standardowej puszki.
Ostatecznie usunąłem zbędne elementy włącznika, lepiej ugniotłem kable i od paru dni problem nie występuje.
Wzdycham czule do obiecanej serii miniaturowej (mROW).
Pewnie przyczyniło się do tego moje ostruganie tej obudowy, bo bez ostrugania nie wchodziła do standardowej puszki.
Ostatecznie usunąłem zbędne elementy włącznika, lepiej ugniotłem kable i od paru dni problem nie występuje.
Wzdycham czule do obiecanej serii miniaturowej (mROW).