Gdzie można znaleźć "manual" systemu SUPLA?

krzysztof_EV_fan

Hej,
zainstalowałem fizycznie bezproblemowo MEW-01 (mój pierwszy element systemu SUPLA).
"W końcu" SUPLA go zaczęła widzieć (metodą prób i błędów).
Zapoznaję się z systemem, softem SUPLA i jestem bardzo rozczarowany! :(
Nie skomentuję absolutnie nieintuicyjnej i pozbawionej sensownego opisu instalacji w Supli modułu MEW-01 i jego skonfigurowania.
Metoda prób i błędów, stracony czas, zdenerwowanie...
Nie widzę prezentowanych w necie wykresów, danych - widzę tylko aktualny odczyt zużytej energii el. w kWh.
Gdzie znaleźć te wszystkie "kolorowe" wykresy, zestawy danych itd. - dzięki którym zakupiłem MEW-01 i byłem pewien, że je zobaczę po instalacji urządzenia?
KRÓTKO:
Gdzie w ogóle może znaleźć całościowy opis dotyczący Supli - JAK TO DZIAŁA? - tzn. opis logiki i koncepcji całej Supli, zasady konfiguracji, opis pojęć itp.
- żeby nie szukać po kawałku na jutubach, forach, próbować, przypadkowo znajdować odpowiedzi na pytania itd.
Pzw
K.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Z tego co kojarzę, do MEW jest dołączona instrukcja instalacji i połączenia z Suplą. U Ciebie jej nie było?

Wykresy zobaczysz jak przesuniesz palcem z prawej do lewej strony ten prostokąt w apce z pomiarem zużycia.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
przygod

Ja bym raczej określił że Supla to raczej projekt dla cierpliwych pasjonatów. Im szybciej to zrozumiesz tym mniej będziesz rozczarowny:)
Wiele tematów to raczej tylko wątki w różnych działach forum i czasem trudno wyczuć które z rozwiązań jest jeszcze rozwijane, które przestarzałe oraz z której strony najlepiej dany temat ugryźć, bo często pytania na forum zostają bez żadnych odpowiedzi.
Mimo wszystko polecam i sam kibicuje kolejnym rozwiązaniom na supli bo daje naprawdę ogromne możliwości, nawet tym, którzy przy budowie domu nie brali żadnego IoT pod uwagę.
ps. Tak, przydało by się jakieś Wiki, nawet jako wstęp z linkami do konkretnych wątków z forum.
Radwan007

Witam takie małe pytanie odnośnie instrukcji obsługi bo tak to większość rozumiem ale wyjaśnijcie mi czy energia pobrana to jest to co pobrałem minus to co oddałem z paneli do sieci czy to jest pobrane poza tym co oddałem bo tego nie rozumiem. Dziękuje i pozdrawiam.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Radwan007 wrote: Sun Oct 30, 2022 4:21 pm Witam takie małe pytanie odnośnie instrukcji obsługi bo tak to większość rozumiem ale wyjaśnijcie mi czy energia pobrana to jest to co pobrałem minus to co oddałem z paneli do sieci czy to jest pobrane poza tym co oddałem bo tego nie rozumiem. Dziękuje i pozdrawiam.
Energia pobraną to jest to co pobrałeś z sieci,a energia oddaną, to jest to co oddałeś do sieci.
Licznik nie pokaże autokomsumpcji, ani produkcji z paneli
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krzysztof_EV_fan

klew wrote: Sun Oct 30, 2022 8:06 am Z tego co kojarzę, do MEW jest dołączona instrukcja instalacji i połączenia z Suplą. U Ciebie jej nie było?

Wykresy zobaczysz jak przesuniesz palcem z prawej do lewej strony ten prostokąt w apce z pomiarem zużycia.
Hej, dzięki za szybki odzew! :)
Instrukcja była, ale w niej nie ma żadnych sensownych informacji dotyczących podłączenia software’u i dostępnych opcji.
To typowa instrukcja dla tych, którzy już jej nie potrzebują, bo już wszystko wiedzą na dany temat ;)
Pisana nie po to, żeby coś wyjaśnić tylko po to, żeby jakaś instrukcja po prostu była :(

Sądziłem, o ja naiwny ;) , że Supla i korzystanie z hardware’u z nią połączonego będzie bardzo intuicyjne, ale już widzę, że to raczej wyzwanie i będzie rozkminianie i poszukiwanie „co poeta miał na myśli” itp. ;)
Nie pierwszy i nie ostatni raz w życiu. Ma to też swoje zalety :) Przecież umysł potrzebuje ciągłych ćwiczeń.
No OK :)

Rzeczywiście trzeba przesunąć palcem z prawej do lewej ;)
Szkoda, że nie ma właśnie takich informacji np. w instrukcji obsługi dołączonej do urządzenia,
bo chyba właśnie tam powinny być przede wszystkim.
Korzystanie z tego typu urządzeń nie powinno być zabawą w „zgaduj zgadulę”.

Na szczęście jest forum i chętni do pomocy użytkownicy tacy jak Ty :)
Wielkie dzięki!
Istnienie takiego zaplecza uspokaja i pozwala spokojniej patrzeć w przyszłość ;)

Pzw
K.
krzysztof_EV_fan

przygod wrote: Sun Oct 30, 2022 1:36 pm Ja bym raczej określił że Supla to raczej projekt dla cierpliwych pasjonatów. Im szybciej to zrozumiesz tym mniej będziesz rozczarowny:)
Wiele tematów to raczej tylko wątki w różnych działach forum i czasem trudno wyczuć które z rozwiązań jest jeszcze rozwijane, które przestarzałe oraz z której strony najlepiej dany temat ugryźć, bo często pytania na forum zostają bez żadnych odpowiedzi.
Mimo wszystko polecam i sam kibicuje kolejnym rozwiązaniom na supli bo daje naprawdę ogromne możliwości, nawet tym, którzy przy budowie domu nie brali żadnego IoT pod uwagę.
ps. Tak, przydało by się jakieś Wiki, nawet jako wstęp z linkami do konkretnych wątków z forum.
Tak, chyba rzeczywiście tak to wygląda jak piszesz ;)
Cóż, muszę się przyzwyczaić.
Po prostu sądziłem, że korzystanie z Supli jest gdzieś sensownie opisane albo intuicyjne ;)

Dzięki za odpowiedź!
Pzw
K.
Radwan007

klew wrote: Sun Oct 30, 2022 4:56 pm
Radwan007 wrote: Sun Oct 30, 2022 4:21 pm Witam takie małe pytanie odnośnie instrukcji obsługi bo tak to większość rozumiem ale wyjaśnijcie mi czy energia pobrana to jest to co pobrałem minus to co oddałem z paneli do sieci czy to jest pobrane poza tym co oddałem bo tego nie rozumiem. Dziękuje i pozdrawiam.
Energia pobraną to jest to co pobrałeś z sieci,a energia oddaną, to jest to co oddałeś do sieci.
Licznik nie pokaże autokomsumpcji, ani produkcji z paneli

Dzięki za odpowiedz tak myślałem ale chciałem się upewnić pozdrawiam.

Return to “Ogólna dyskusja”