Cześć,
szukam szukam i nie mogę znaleźć. Czy jest możliwość ustawienia czujnika otwarcia bramy/garażu domyślnie na normalnie zamknięty?
Chodzi o to, że przy powiadomieniach pushover mimo warunku, że urządzenie jest online to za każdym razem gdy urządzenie ponownie łączy się do sieci (nocny reboot routera, randomowe rozłączenie) dostaje powiadomienia, że wszystko jest zamknięte.
Moim zdaniem jest to wina tego, że wszystkie te czujniki w cloud są normalnie otwarte. Po każdorazowym ponownym połączeniu do sieci przez sekundę taki czujnik pojawia się jako otwarty, dopiero później zmienia stan na rzeczywisty.
Odwrócona logika działa dopiero w tych kolejnych sekundach więc myślę, że taka możliwość pierwotnego stanu jako normalnie zamknięty rozwiązałaby problem.
Czujnik otwarcia (normalnie zakmnięty?)
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Z tego co pamiętam, to nie jest wina typu czujnika, tylko skryptów.
W momencie, gdy urządzenie się rozłącza, to zmienia się jego stan (stan wejścia, stan parametru connected), więc odpalają się też sceny i sprawdzane są warunki.
Sceny są "bezstanowe", tzn. nie da się tam ustawić, aby powiadomienie przyszło raz, albo aby scena przeszła przez jakąś sekwencję stanów, aby coś innego się stało.
Ja u siebie stwierdziłem, że wystarczą mi powiadomienia o otwartej bramie i tylko takie mam ustawione. Jeśli brama jest otwarta i będzie reset połączenia, to dostaję ponownie powiadomienia.
W momencie, gdy urządzenie się rozłącza, to zmienia się jego stan (stan wejścia, stan parametru connected), więc odpalają się też sceny i sprawdzane są warunki.
Sceny są "bezstanowe", tzn. nie da się tam ustawić, aby powiadomienie przyszło raz, albo aby scena przeszła przez jakąś sekwencję stanów, aby coś innego się stało.
Ja u siebie stwierdziłem, że wystarczą mi powiadomienia o otwartej bramie i tylko takie mam ustawione. Jeśli brama jest otwarta i będzie reset połączenia, to dostaję ponownie powiadomienia.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Kormoran
Właśnie zostawiłem u siebie garaż otwarty i strzeliłem restart urządzeń. Dostałem powiadomienia tylko o zamkniętym drugim garażu i bramie. Odnośnie pierwszego garażu nie dostałem powiadomienia o tym, że jest otwarty.klew wrote: Fri Nov 04, 2022 8:02 am Z tego co pamiętam, to nie jest wina typu czujnika, tylko skryptów.
-
klew
Wejdź sobie na skrypty i tam przeanalizuj osobno wyzwalacz i warunki. Za każdym razem, gdy zmieni się wartość wyzwalacza, to odpalana jest scena i spradzane są warunki.Kormoran wrote: Fri Nov 04, 2022 8:05 am Właśnie zostawiłem u siebie garaż otwarty i strzeliłem restart urządzeń. Dostałem powiadomienia tylko o zamkniętym drugim garażu i bramie. Odnośnie pierwszego garażu nie dostałem powiadomienia o tym, że jest otwarty.
-
Kormoran
Przeanalizowałem logi i dla garażu 1 nic się nie sprawdza i nie wykonuje od 20 minut tzn od kiedy zostawiłem go otwartego. Dla garażu drugiego i bramy po każdym reboocie przez 20 min dostaje stan otwarty i od razu zamknięty.klew wrote: Fri Nov 04, 2022 8:12 amWejdź sobie na skrypty i tam przeanalizuj osobno wyzwalacz i warunki. Za każdym razem, gdy zmieni się wartość wyzwalacza, to odpalana jest scena i spradzane są warunki.Kormoran wrote: Fri Nov 04, 2022 8:05 am Właśnie zostawiłem u siebie garaż otwarty i strzeliłem restart urządzeń. Dostałem powiadomienia tylko o zamkniętym drugim garażu i bramie. Odnośnie pierwszego garażu nie dostałem powiadomienia o tym, że jest otwarty.
-
Kormoran
garaż pierwszy (otwarty)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Kormoran on Fri Nov 04, 2022 8:59 am, edited 2 times in total.
-
Kormoran
garaz drugi (zamknięty) analogicznie brama
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
Ok, w garaż 1 masz wyzwalacz "not state(xxx).hi". Aktualny stan wyzwalacza "warunek spełniony". Zgaduję, że ten stan się nie zmienia podczas rozłączenia (jest cały czas "warunek spełniony"). Jak stan się nie zmienia, to nie odpala się scena.
W "garaż 2" masz aktualnie "warunek niespełniony". Rozłączenie prawdodobobnie powoduje, że "hi" zmienia się na "false" i stan tego wyzwalacza zmienia się na "spełniony". Więc odpala się scena i się nie wykonuje, bo "warunek wykonania" wymaga "connected". Następnie wraca połączenie, stan wyzwalacza znowu się zmienia, więc scena odpala się ponownie. Tym razem jesteśmy "connected", więc scena się wykonuje.
-
Kormoran
Dlatego uważam, że czujnik (normalnie zamknięty) w cloud rozwiązałby problem niepotrzebnych powiadomień o zamkniętych urządzeniach przy reboocie. Analogicznie dostawałbym powiadomienia o otwartych przy rebootach, lecz rebooty są zazwyczaj w nocy o północy kiedy wszystko jest pozamykane. Problem randomowych powiadomień by znikł.klew wrote: Fri Nov 04, 2022 9:04 amOk, w garaż 1 masz wyzwalacz "not state(xxx).hi". Aktualny stan wyzwalacza "warunek spełniony". Zgaduję, że ten stan się nie zmienia podczas rozłączenia (jest cały czas "warunek spełniony"). Jak stan się nie zmienia, to nie odpala się scena.
W "garaż 2" masz aktualnie "warunek niespełniony". Rozłączenie prawdodobobnie powoduje, że "hi" zmienia się na "false" i stan tego wyzwalacza zmienia się na "spełniony". Więc odpala się scena i się nie wykonuje, bo "warunek wykonania" wymaga "connected". Następnie wraca połączenie, stan wyzwalacza znowu się zmienia, więc scena odpala się ponownie. Tym razem jesteśmy "connected", więc scena się wykonuje.