RNW-01 sam załącza wejście?

Lackystar

Witam,

Mam RNW-01 który ma załączać ROW-01 który z kolei zasila pompke cyrkulacyjną. RNW-01 jest więc pod przyciskiem światła w łazience. Typ wyłącznika to schodowy ale był zawsze wpięty jako zwykły łącznik. Podpinając RNW-01 ustawiłem mu dwa sygnały wej. Jeden na zał. pompki czyli równolegle ze światłem, a drugi na wył. pompki gdy wyłącznik światła jest w przeciwnej pozycji. Światlo wyłączone to i sygnał na ROW-01 żeby pompke wyłączyć.

Problem w tym że mimo wył. światła w łazience cyrkulacja czasami się odpala. Widze w aplikacji że np. po wyjściu z łazienki cyrkulacja jest na off ale po 5 sek. wskakuje sama na on. Czasami zmiana w aplikacji samego stanu zostawia ją na off a czasami zmieniam na off a sama odrazu wraca na on.

Czy jakieś pomysły na rozwiązanie tego stanu rzeczy?
pzygmunt

Doprecyzuj „równolegle ze światłem”.
Lackystar

Przwód fazowy lapmy dostaje zasilanie razem z RNW-01 na pierwszym wejściu. Są spięte razem na przełączniku światła.
klew

RNW-01 na wejściach rozpoznaje zarówno L jak i N. Rozłączając L od lampy, nie rozłączasz z drugiej storny N, które jest podłączone do żarówki.
Innymi słowy, gdy odłączysz L, to do RNW masz nadal podłączony N za pośrednictwem żarówki. To może generować problemy ;).

Do głowy mi przychodzą dwa w miarę proste rozwiązania:
1. wymienić włącznik na taki, aby miał dwa niezależne tory L. Tzn. aby były tam wyjścia "L1" i "L2", które po rozłączeniu łącznika nie mają między sobą zwarcia. Berker/Hager w one.platform na pewno takie ma. Inni producenci pewnie też.
2. Dołożyć przekaźnik na 230 V wpięty równolegle do żarówki, który by dawał sygnał do RNW.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
Lackystar

Rozumiem, jest to jakieś rozwiązanie.
Zrobie na włączniku dwutorowym.
Dam znać.
klew

Dla pewności możesz też odłączyć zupełnie obwód lampy i sprawdzić, czy wtedy RNW działa poprawnie.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820

Return to “ZAMEL RNW-01”