Termostat 0 10v krzywa grzewcza, sterownie pompą ciepła z klimatyzatora + AHU

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
OLO

Witam.
Czy ktoś interesował się tematem termostatu 0-10V z krzywą grzewczą? Poszukuję takiego urządzenia żeby, sterowania pompy ciepła zrobionej z klimatyzatora i ahu-boxa. Z zasady wydaje się to dosyć proste żeby wyjście pwm sterować w zależności od temperatury dwóch ds18b20, jeden do temperatury zewnętrznej a drugi na przykład temperaturay pomieszczenia albo temperatury powrotu centralnego ogrzewania. Dobrze jakby była jeszcze możliwość ustawienia trzeciego parametru temperatury ciepłej wody użytkowej i przekaźnika który przełączałby zawór trójdrogowy i ustawiał pwm na 100% czyli 10V Czy może ktoś z państwa interesował się tematem albo ma jakąś wiedzę czy jest to wykonalne na supli?
OLO

?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wszystko jest "wykonalne", pozostaje tylko kwestia czasu i umiejętności ;)

Nie widziałem jeszcze takiego projektu w Supli.
Aktualnie nie ma też jeszcze kanału dedykowanego do termostatu, ale to wkrótce powinno się zmienić.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
seebee

no ja mam zrobiony sterownik caly na mega2560 ktory po uart komunikuje sie z esp8266 który jest tylko konwerterem na suple.
w mega2560 jest caly algorytm sterowania(krzywa grzewcza, moc agregatu, krzywa mocy, sterownik pokojowy na nextionie, sterowanie co i cwu) projekt sie rozwija z tygodnia na tydzien nowe funkcje... studnia bez dna.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Dzambalaja

Witam serdecznie, posiadam shelly plus 0-10V dimmer i chcialbym sie dowiedziec czy da rade wgrac na niego suple tak aby byl urzadzeniem wykonawczym do sterowania moca kotla gazowego ktory posiada styki 0-10V do wlasnie do tego przeznaczone a jezeli ktos bylby zainteresowany takim zleceniem aby to wgrac to tez jestem zainteresowany.

Pozdrawiam
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Dzambalaja wrote: Sat Sep 21, 2024 1:13 pm Witam serdecznie, posiadam shelly plus 0-10V dimmer i chcialbym sie dowiedziec czy da rade wgrac na niego suple tak aby byl urzadzeniem wykonawczym do sterowania moca kotla gazowego ktory posiada styki 0-10V do wlasnie do tego przeznaczone a jezeli ktos bylby zainteresowany takim zleceniem aby to wgrac to tez jestem zainteresowany.

Pozdrawiam
Technicznie pewnie się da.
Natomiast nie ma na to gotowego softu
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Dzambalaja wrote: Sat Sep 21, 2024 1:13 pm Witam serdecznie, posiadam shelly plus 0-10V dimmer i chcialbym sie dowiedziec czy da rade wgrac na niego suple tak aby byl urzadzeniem wykonawczym do sterowania moca kotla gazowego ktory posiada styki 0-10V do wlasnie do tego przeznaczone a jezeli ktos bylby zainteresowany takim zleceniem aby to wgrac to tez jestem zainteresowany.

Pozdrawiam
Jak chcesz sterować tym ręcznie to nie ma problemu, wystarczy soft dimmera z GG. Jak chcesz sterować w zależności od temperatury to już większy problem chociaż da się to zrobić nawet bez programowania. Przy osiągnięciu danej temperatury kanał termometru za pomocą reakcji może sterować kanałem dimmera.
Dzambalaja

Maciek663 wrote: Sat Sep 21, 2024 4:38 pm

Pozdrawiam
Jak chcesz sterować tym ręcznie to nie ma problemu, wystarczy soft dimmera z GG. Jak chcesz sterować w zależności od temperatury to już większy problem chociaż da się to zrobić nawet bez programowania. Przy osiągnięciu danej temperatury kanał termometru za pomocą reakcji może sterować kanałem dimmera.
Tzn. mam już przekaźniki z czujnikami DS i z wgranym softem supla ( kupione gotowce ) i mam podgląd temp. zew., temperature zasilania małego kotła, temp zasilania dużego kotła i temp powrotu, mały kocioł jest od podtrzymania temp w namiocie natomiast duży kocioł od nagrzania namiotu podczas użytkowania i i chciałem na podstawie temp powrotu regulować temp zasilania dużego kotła ale to scenami ogarnę tylko właśnie nie mam shelly z softem supli tylko serie a w Gui nie jestem pewny które opcje wybrać a i sam nigdy nie wgrywałem softa.
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

To zależy od tego jaki masz ten dimmer. Jakie jest jego wejście sterujące?
Dzambalaja

Maciek663 wrote: Sat Sep 21, 2024 7:36 pm To zależy od tego jaki masz ten dimmer. Jakie jest jego wejście sterujące?
To jest Shelly Plus 0-10V Dimmer i w środku jest ESP32 tak jak w Shelly plus 1 z tego co gdzieś wyczytałem

Return to “Pomysły i koncepcje”